Finom fűszervajak – némi furfanggal

Gasztro

Finom fűszervajak – némi furfanggal

A fűszervajak rengeteg lehetőséget kínálnak arra, hogy különleges ízeket hozzunk létre. Friss kenyérre kenve is finomak reggelire vagy vacsorára, de a grillételeknek, a húsnak és a zöldségeknek is pompás ízt adnak. Az édes, virágos változatokkal a kalácsokat gazdagíthatjuk, de a sós vajakkal bor- és sörkorcsolyákat is készíthetünk! Végtelen variációkat kínálnak növényeink a színes-ízes kenegetésre egész évben, és nem mellesleg gyógyhatású hozzávalókat is csempészhetünk az összeállításokba.

Fűszervajak készülhetnek szárított vagy friss fűszernövényekkel, de ehető virágszirmokkal is. A növényi részeket először válogassuk át gondosan, mossuk meg, majd szárítsuk meg egy kicsit. A puha vajat sózzuk meg, majd a finomra vágott hozzávalókat keverjük bele. Jól záródó edénybe tegyük, vagy formázhatunk belőle hengert is, szorosan fóliába csomagolva. Ezután pedig tároljuk a hűtőben: nemcsak finom ízeket, de gyönyörű színeket, jókedvet és jó étvágyat is hoznak ezek a fenséges vajköltemények. Mi mindennel fűszerezhetjük őket?

Fuszervajak_ibolyas_mezes

 

Tovább olvasok

Azok, akik ragaszkodnak a hagyományos ízekhez, az apróra vágott petrezselyemben, kaporban, finomra reszelt fokhagymában biztosan nem fognak csalódni. 

A bátrabbaknak tavasztól őszig a kert és a rét sok friss ízt és gyógynövényt nyújt, amelyek a fűszervajban új életre kelhetnek: a vadnövények zsenge leveleit, virágait tavasszal gyűjtsük. Mielőtt egy kompozíciót összeállítunk, érdemes a növényeket nyersen megkóstolni, felfedezni a levelek bársonyosan finom keserűségét, a tavaszi virágok illékony édességét. A piros árvacsalán, a májusi kakukkfű vagy a szurokfű virágos hajtásai pompásan illenek a vajba! A zsenge csalánhajtás leforrázva, egészen finomra vágva vagy pépesítve kerülhet a bele, leheletnyi fokhagymával bolondítva.

Tavaszi ünnepi reggeli alkalmával pedig a puha vajat csöppnyi sűrű virágmézzel és illatos ibolyavirágokkal gazdagíthatjuk, így egészen különleges ízekkel fog megörvendeztetni egy szelet ibolyás-vajas kalács.

Nálunk nagy kedvenc a rózsás fűszervaj: nyár elején a vadrózsa szirmaival kevert, szintúgy mézzel édesített vaj hozhat egyszerű gyönyörűséget, de a nyári rózsák is finomak! Én a napsütésben szedett, illatos, aromás rózsaszirmokat egészen apróra vágom, és a virág „lényegével”, azaz a virágporral együtt a puha vajba szórom. Kerül bele néhány csöpp virágméz, egy csipetnyi só és frissen őrölt tarkabors. Csodás pillanatai a vasárnap reggelinek, amikor a rózsás vaj a zsömlére kerül, ám a roston sült csirkemellnek is fenséges zamatot ad: az elkészült hússzeletet vékonyan megkenjük vele, ráolvad és átadja a különleges, királynői zamatot az egyszerű csirkehúsnak.

Búzavirág- és körömvirágszirom, bazsalikom-, rozmaring- vagy lenvirág – ezek mind gyönyörű szín-orgiát varázsolnak. Csak a képzelet és a kert szabhat határt az alkotásnak, ám figyeljünk arra, nehogy mérgező, bár csábító növényt csempésszünk bele a fűszervajba! Sajnos, a világháló ajánlásai sem mindig helytállóak ezen a téren.

Nálunk népszerű nassolnivaló egy látványos vendégváró, aminek elkészítése pofonegyszerű, mégis erős, feledhetetlen íze van. Egy kisebb (vagy nagyobb) cipót éles késsel bevagdalunk a kenyér aljáig, úgy körülbelül kétszer két centiméteres hálóban. Sütőpapírral borított tepsire helyezzük, jó vastagon bekenjük ízletes fűszervajjal és forró sütőben 200 Celsius-fokon 10-15 percig sütjük. Ezalatt a vaj átjárja, a fűszerek pedig kiadják aromájukat. Máris tépkedhető, az egyik legfinomabb bor- vagy sörkorcsolya.

 

Már követem az oldalt

X