Financier

Gasztro

Financier

Juhos József receptje

Hozzávalók

  • 300 g porcukor
  • 200 g vaj
  • 65 g liszt
  • 185 g tojásfehérje
  • 150 g mandulaliszt
  • 1 ek. porított liofilizált szilva

 

Tovább olvasok

 

Elkészítés

A tésztához elsőként a barnított vajat készítjük el. Addig forraljuk a vajat, míg kitisztul a színe, és az alján megjelenik az apró zacc. Ekkor hagyjuk még egy kicsit barnulni, majd lehúzzuk a tűzről. Azonnal, még forrón hozzáadjuk a liszt, a mandulaliszt és a cukor keverékéhez. A tojásfehérjét krémes habbá verjük, közben hozzáadjuk a szilvaport. Ezután az egyharmadával kikönnyítjük a lisztes keveréket, majd a többi habot is óvatosan beleforgatjuk. Nem szabad túl sokáig keverni, hogy ne törjük össze a könnyű tésztát.

Ha elkészültünk, habzsákba töltjük a masszát, és kiadagoljuk kis szilikonformákba. Körülbelül háromnegyedig töltsük, mert nőni fognak a kis sütemények. Végül 180-185 fokon 10-12 percig sütjük. Mikor picit elkezd karamellásra sülni a külseje, akkor van készen.  Ekkor kivesszük a sütőből, majd tíz perc várakozás után kiborítjuk a sütőformából.

 

Ajánljuk még:

Kölyökkonyha – jó szóval oktasd!

Anya, te hallod a telefonban, hogy túl híg lett a borsófőzelékem? – kérdezte leányom, miközben a hét dolgairól csevegtünk. Jómagam épp cseresznyét magoztam, ő meg közben a főzelékével foglalatoskodott. Tegyél bele még egy evőkanálnyi lisztet, mondtam, és így pont jó lett. Valahogy így működik nálunk a telefonos távirányítás, segítségnyújtás. De ehhez kell, hogy alapvető tudással és gyakorlattal legyen felvértezve a fiatal. Amihez egészen kicsi gyerekkorban kell hozzákezdeni.