Financier

Gasztro

Financier

Juhos József receptje

Hozzávalók

  • 300 g porcukor
  • 200 g vaj
  • 65 g liszt
  • 185 g tojásfehérje
  • 150 g mandulaliszt
  • 1 ek. porított liofilizált szilva

 

Tovább olvasok

 

Elkészítés

A tésztához elsőként a barnított vajat készítjük el. Addig forraljuk a vajat, míg kitisztul a színe, és az alján megjelenik az apró zacc. Ekkor hagyjuk még egy kicsit barnulni, majd lehúzzuk a tűzről. Azonnal, még forrón hozzáadjuk a liszt, a mandulaliszt és a cukor keverékéhez. A tojásfehérjét krémes habbá verjük, közben hozzáadjuk a szilvaport. Ezután az egyharmadával kikönnyítjük a lisztes keveréket, majd a többi habot is óvatosan beleforgatjuk. Nem szabad túl sokáig keverni, hogy ne törjük össze a könnyű tésztát.

Ha elkészültünk, habzsákba töltjük a masszát, és kiadagoljuk kis szilikonformákba. Körülbelül háromnegyedig töltsük, mert nőni fognak a kis sütemények. Végül 180-185 fokon 10-12 percig sütjük. Mikor picit elkezd karamellásra sülni a külseje, akkor van készen.  Ekkor kivesszük a sütőből, majd tíz perc várakozás után kiborítjuk a sütőformából.

 

Ajánljuk még:

„Életem lényege: nem hasonlítani” – Marton Évával beszélgettünk

Az élet nagyáriájában nem fordulnak elő hamis hangok, hiszen csak az szólalhat meg, ami igaz és örökérvényű. Marton Éva világhírű szoprán élete és művészete a pleine voix a „tisztán éltem, híven szerettem” akkordjaira íródott, és bár befogadhatatlanul gazdag életművet kínál elemzésre kortársai és az utókor számára, sem művészetében, sem hétköznapi jelenlétében nem találunk benne harmóniaidegen hangokat. Különleges hangjával és egyéniségével mindenképpen, de beszélgetés közben még a pillantásával is tanít: koncentrálni, a fontosat látni, méltósággal őrizni a precízen szabott mércét.