Hozzávalók:
- 50 dkg fejtett bab
- 2 szál sárgarépa
- fél zeller
- 1 szál újhagyma
- 4 gerezd fokhagyma
- 2 tk só
- 1 tk fűszerpaprika
- 1 babérlevél babérlevél
- ízlés szerint lestyán – ez elhagyható
- a tálaláshoz tejföl
Elkészítés:
A megtisztított zöldséget felszeleteljük, majd kevés olívaolajon megdinszteljük a gyökérzöldségeket. Érdemes a sárgarépával kezdeni, így rögtön lesz egy kis színe a levesnek, ugyanis ez a fajta bableves piros, paprikás. Ha a répa és a zeller kicsit lepirult, a csíkokra vágott fokhagymát és a felszelt újhagymát is a leveshez adjuk. Utóbbit úgy érdemes vágni, hogy a fehér részét aprítjuk csak kicsire, a zöldjét egyben hagyjuk, így könnyű lesz kiszedni, ha megfőtt a leves. Végül a babot is hozzáadjuk.
Sózzuk, fűszerezzük a keveréket, majd egy alapos keverés után hagyjuk az egészet együtt dinsztelődni. Néhány perc után felöntjük vízzel, és puhára főzzük.
Tejföllel, melegen tálaljuk.
(Plusz tipp: ha van a családban kisgyerek, a babot vele fejtsük – itt írtunk róla, miért!)
Borbás Marcsi ezt a receptet így készítette el:
Ajánljuk még: