Fejtettbab-leves

Gasztro

Fejtettbab-leves

Borbás Marcsi receptje

Hozzávalók:

  • 50 dkg fejtett bab
  • 2 szál sárgarépa
  • fél zeller
  • 1 szál újhagyma
  • 4 gerezd fokhagyma
  • 2 tk só
  • 1 tk fűszerpaprika
  • 1 babérlevél babérlevél
  • ízlés szerint lestyán – ez elhagyható
  • a tálaláshoz tejföl

 

Tovább olvasok

Elkészítés:

A megtisztított zöldséget felszeleteljük, majd kevés olívaolajon megdinszteljük a gyökérzöldségeket. Érdemes a sárgarépával kezdeni, így rögtön lesz egy kis színe a levesnek, ugyanis ez a fajta bableves piros, paprikás. Ha a répa és a zeller kicsit lepirult, a csíkokra vágott fokhagymát és a felszelt újhagymát is a leveshez adjuk. Utóbbit úgy érdemes vágni, hogy a fehér részét aprítjuk csak kicsire, a zöldjét egyben hagyjuk, így könnyű lesz kiszedni, ha megfőtt a leves. Végül a babot is hozzáadjuk.

Sózzuk, fűszerezzük a keveréket, majd egy alapos keverés után hagyjuk az egészet együtt dinsztelődni. Néhány perc után felöntjük vízzel, és puhára főzzük.

Tejföllel, melegen tálaljuk.

(Plusz tipp: ha van a családban kisgyerek, a babot vele fejtsük – itt írtunk róla, miért!)

Borbás Marcsi ezt a receptet így készítette el:

 

Ajánljuk még:

Libavacsora és Szent Márton – tudod, hol a kapcsolat?

Ha a tél szülinapi bulit tartana, bizonyosan Márton napján tenné, libalakomával, amihez Márton poharával koccintana, hiszen a kalendárium szerint november 11-én véget ér az őszi évnegyed, és kezdetét veszi a tél. Meg aztán az is igaz, hogy „aki Márton napján libát nem eszik, egész éven át éhezik”.