Fehér rokolyás pityókaleves

Gasztro

Fehér rokolyás pityókaleves

Borbás Marcsi receptje

Hozzávalók:

  • 1 kg főzni való burgonya
  • 1 lapos evőkanálnyi liszt
  • 2 tojássárgája
  • 1 tk cukor
  • 5 dkg vaj
  • 4 dl tejföl
  • 4-5 friss tárkonylevél
  • ecet ízlés szerint

 

Tovább olvasok

Elkészítés:

A burgonyát meghámozzuk, kockákra vágjuk, és két liter vízben feltesszük főni. Ízesítjük sóval és apróra vágott tárkonnyal. Ha nincs tárkonyunk, akkor nyugodtan készíthetjük babérlevéllel is, úgy is nagyon finom. 

Ha a krumpli megfőtt, elkészítjük a rántást. A vajat megolvasztjuk, és világos szalmasárgára pirítjuk benne a lisztet. Ekkor felöntjük körülbelül két deciliter hideg vízzel, és simára keverjük. Adunk hozzá egy pici ecetet és egy teáskanálnyi cukrot. Ezután lehúzzuk a tűzről, néhány percet várunk, hogy hűljön. Közben a két tojássárgáját elkeverjük tejföllel, hozzáadjuk a rántáshoz, amit teljesen simára keverünk. Közben a krumplit a főzőlével együtt erősen felforraljuk, és belecsorgatjuk a rántást. Tovább forraljuk, hogy szüntelenül lobogjon. Ekkor figyeljük meg, mi történik a fazék belső oldalán! A tejföl a forralástól kihabzik, és olyan lesz az edényünk szélén a mintázata mint egy fehér csipkés rokolya. Ha néhány pillanatig gyönyörködtünk benne, máris tálalhatjuk a forró levest.

Ajánljuk még:

Sárgadinnye zöldfűszerekkel, sárga szirmokkal

Menta, citromfű, bazsalikom, körömvirág, levendula – a nyár izgalmas fűszerei. A közös bennük, hogy a sárgadinnyével különösen finoman ötvözhetjük őket! Ráadásul mind hűsítenek is, úgyhogy a forró napokon az édes sárgadinnyéket hol egyikkel, hol másikkal bolondíthatjuk meg. A sárgadinnyét sosem lehet megunni így! Mutatós, ha a dinnye húsát karalábévájóval vájjuk ki, de ha nincs kedvünk bíbelődni a kis dinnyegolyók formázásával, akkor jöhet a kés, legyenek egyszerűen kockák.