
1001 féle bizonyosan van belőle, mint az ezeregy éjszaka meséiből, Csizmadia László viszont 222 remeket sorakoztatott fel ezekből az általa szerkesztett könyvben.
A közel negyven éves opusz mit sem kopott egykori fényéből – ma talán a „mentes” válogatással kellene csak kiegészíteni.
Hogy az alap palacsintasütő-fortélyokon kívül még mi mindent kínál: érdemes lapozgatni. Akkor is, ha úgy gondoljuk, a palacsinta nem tud már újat mondani. Mert a palacsinta az egyik legegyszerűbb konyhai édesség, és szinte bárhol, bármikor, bármilyen ízvilágban elkészíthető. Valamivel megtöltjük, ami van otthon, és kész is van.

„A palacsinta más népek konyháján is őshonos ételféleség. Széles körű elterjedését számos körülmény magyarázza: eszközszükséglete szerény, ha kell, szabad tűzhelyen is gyorsan elkészíthető, szükség esetén alapanyagai jól helyettesíthetők egymással: búzaliszt helyett pl. megfelel az árpa-, hajdina-, burgonya- vagy kukoricaliszt.
A palacsintaféleségek népszerűségének igazi titka azonban a változatosság, a töltelékek és az ízesítőanyagok sokfélesége, a saját alkotás megteremtésére nyíló alkalom.
A palacsintapalettán számtalan színt keverhetünk ki aszerint, megy égtáj alatt élünk, s ez hogy alakította fantáziánkat és lehetőségeinket”
– írja bevezetőjében a szerző.

De lehet ennél sokkal több is! Mert nem csak a töltelékben, hanem a hajtogatásban vagy tekerésben is lehet változatosság: a hagyományos palacsinta-forma helyett hajtogathatjuk félbe vagy négybe, csavarhatjuk tölcsér formára. Készíthetünk rakott, besütött, gőzben főtt palacsintát, palacsintatortát, csúsztatott vagy lángoló palacsintát.
Olyan híres palacsintáink receptjeit is megtaláljuk a könyvben, mint a Gundel, a gortobágyi vagy a szentgyörgyhegyi palacsinta.
Ezek a nevezetes alkotások jó ideje a hagyományos magyar konyha népszerű fogásai, amelyeket odahaza is elkészíthetünk.
A zseniális Gundel-palacsinta
Borbás Marcsi receptje
Elmerülve a palacsinta-történelemben akármerre nézünk, találunk palacsintát vagy palacsintára utaló ételeket. Rembrandt Palacsintasütő asszony, vagy Palacsintás nő című képe is bizonyíték, hogy emberemlékezet óta együtt él az emberrel a palacsinta, bárhol legyen is a Földön.

Medici Katalin vadászatból hazatérő férjét fogadta ünnepi vacsora keretében a híressé vált Crêpes Suzette-tel.
Ennek a narancsos-karamellás francia desszertnek a leírását is megtaláljuk a könyvben.

Ha már nemzetközi vizekre evezünk, akkor kipróbálhatjuk a citromos angol vagy a juhsajtos arab palacsintát, a juharszirupos amerikai palacsinta változatokat. Az orosz eredetű, kaviáros mini palacsintákat, a blinit kínálhatjuk vasárnap reggelire is, ahogyan a fahéjtól messziről illatozó, édes flamand rakott palacsintát is.
Francia palacsinta-variációkból egy egész sort sorol fel a szerző, és itt eltűnődhetünk: vajon a francia konyha mindenkori hatása lehet-e, vagy csak egy-egy alkotó emlékezetes palacsinta-költeményére ragasztotta-e rá a francia jelzőt?
Végül is majdnem mindegy, ha maga az elkészített finomság egy remekmű, és olyan ellenállhatatlanul finom, hogy pillanatok múlva csak hűlt helye felett emlegethetjük kiválóságát.

A palacsintára, mint édességre gondolunk legtöbbször, de ez a könyv is jó példa arra, hogy a sós ízek kedvelőinek is kínáljon újat. A burgonyás palacsinta a paraszti konyhákat idézi, a bakonyi vadhúsos palacsinta pedig már a nevében hordozza a Bakonyt: a vadat, a gombát, amit finoman tejföl ölel át. Vannak egészen extra kiválóságok is, amelyek egy pazar ételsor bevezetőjeként is helyt állnak. Ilyen a fogashússal töltött kaviáros palacsinta, vagy a gambrinus-palacsinta trió. Ez utóbbi háromféle töltelékével egész íz-orgiát varázsol a tányérra. a darált sertéshústól a magyarosan elkészített sertésvelőn át a szerecsendióval szelídített sajtkrémig.
A magyaros ízek kedvelői kolbászos lecsóval vagy zöldséges bárányraguval töltött palacsinta receptjét is választhatják, vagy egy burgonyás változatot sertéspörkölttel, esetleg egy kolbászkrémmel töltött, majd kirántott palacsintacsodát.
Örömmel olvastam a kedvenceimet, amelyek nálunk rendre előkerülnek: a spenótos, juhtúrós palacsinták, vagy a kerti zöldekkel töltött, vagy együtt sültek. Az pedig az élvezetek netovábbja, amikor füstölt lazac vagy szardínia is kerül a szépen meghajtogatott, aranyszínűre sütött sós palacsintába!

A feketegyökérrel töltött palacsinta, a marhanyelvkrémmel töltött rántott palacsinta vagy a pirított szárnyasvérrel töltött kukoricás palacsinta sokaknál bizonyosan kiveri a biztosítékot, jómagam meg azon tűnődtem, hogy honnan tudnék hozzájutni friss szárnyasvérhez.
A könyv erénye, hogy külön fejezetet szentel a szószoknak, mártásoknak is.
Így a vadhússal töltött palacsinta Hubertusz mártással, a libamájjal készült palacsinta egri mártással, a zöldséggel töltött rántott palacsinta curry-szüprém mártással receptekhez a hozzáillő mártás elkészítéséhez is könnyedén hozzáfoghatunk. A megkedvelt és jól bevált mártások pedig később más fogásokban is szerepet kaphatnak.
Mákos guba palacsinta
Ez a nagyszerű édesség lehetne mákos palacsinta is vaníliakrémmel töltve, de ízében ott van minden, amit a nevezetes mákos gubánktól várunk el. Palacsintarajongók kedvence, aki pedig nem barátja a kelt tésztáknak, annak könnyebbség. A mák a tésztában bújik meg, a bársonyos krém öleli körbe. Egy tartalmas leves után remek választás!
A palacsinta jó megoldás arra is, ha némi maradékot szeretnénk eltüntetni, vagy tetszetős formába önteni. Kerülhet a tésztába apróra vágott sonka, maradék párolt káposzta, reszelt alma. Tölthetünk bele maradék pörköltet, chilivel bolondított babfőzeléket, kukoricasalátát, – a lehetőségeknek csak a fantáziánk szabhat határt.

A gyerekek főzési-sütési kedvének kibontakoztatásához is remek választás a palacsinta. Hiszen mindenki szereti, aki pedig már feléri a tűzhelyet, az meg is tudja sütni. A saját maga sütötte palacsinta olyan siker élmény, ami egy életre meghatározhatja a konyhához való viszonyt is.
Nem véletlen, hogy több mesében is megjelenik a palacsinta – egyik kedvencem, amikor Pettson palacsintatortát süt Findusznak a kukucskálós könyvben.
A Palacsinták könyve 222 recepttel című könyv minden étkezésre, minden alkalomra kínál ötletet, legyen az reggeli, ebéd, vacsora, vendégség vagy ünnepi alkalom. A recepteket elkészítve pedig kiderül, hogy ugyanazt ezeregyféleképpen is meg lehet alkotni, fenséges finomságokat tudunk varázsolni, nem mellesleg örömet szerez, hogy a palacsintasütés egy színes és élvezetes, teremtő folyamat. Érdemes minél korábban belevágni!
Nyitókép: Halmos Monika @rozsakunyho