Gasztro

Fantázia, lehetőség és alkotás: süsd végig a Palacsinták könyvét!

Miért ír valaki a palacsintáról egy egész könyvet? – tűnődtem, míg szépreményű serpenyőmet forgattam. Sorra csusszantak a tányérra a kész, kerek tésztalapok, közben fejemben végigzongoráztam életem nevezetes palacsintáit, és tényleg, a palacsinta biztosan megér egy egész könyvet!

1001 féle bizonyosan van belőle, mint az ezeregy éjszaka meséiből, Csizmadia László viszont 222 remeket sorakoztatott fel ezekből az általa szerkesztett könyvben.

A közel negyven éves opusz mit sem kopott egykori fényéből – ma talán a „mentes” válogatással kellene csak kiegészíteni.

Hogy az alap palacsintasütő-fortélyokon kívül még mi mindent kínál: érdemes lapozgatni. Akkor is, ha úgy gondoljuk, a palacsinta nem tud már újat mondani. Mert a palacsinta az egyik legegyszerűbb konyhai édesség, és szinte bárhol, bármikor, bármilyen ízvilágban elkészíthető. Valamivel megtöltjük, ami van otthon, és kész is van.

Lekváros palacsinta – Fotó: Halmos Monika @rozsakunyho

„A palacsinta más népek konyháján is őshonos ételféleség. Széles körű elterjedését számos körülmény magyarázza: eszközszükséglete szerény, ha kell, szabad tűzhelyen is gyorsan elkészíthető, szükség esetén alapanyagai jól helyettesíthetők egymással: búzaliszt helyett pl. megfelel az árpa-, hajdina-, burgonya- vagy kukoricaliszt.

A palacsintaféleségek népszerűségének igazi titka azonban a változatosság, a töltelékek és az ízesítőanyagok sokfélesége, a saját alkotás megteremtésére nyíló alkalom.

A palacsintapalettán számtalan színt keverhetünk ki aszerint, megy égtáj alatt élünk, s ez hogy alakította fantáziánkat és lehetőségeinket” 

 írja bevezetőjében a szerző.

Túrós, lekváros palacsinta – Fotó: Halmos Monika @rozsakunyho

De lehet ennél sokkal több is! Mert nem csak a töltelékben, hanem a hajtogatásban vagy tekerésben is lehet változatosság: a hagyományos palacsinta-forma helyett hajtogathatjuk félbe vagy négybe, csavarhatjuk tölcsér formára. Készíthetünk rakott, besütött, gőzben főtt palacsintát, palacsintatortát, csúsztatott vagy lángoló palacsintát.

Olyan híres palacsintáink receptjeit is megtaláljuk a könyvben, mint a Gundel, a gortobágyi vagy a szentgyörgyhegyi palacsinta.

Ezek a nevezetes alkotások jó ideje a hagyományos magyar konyha népszerű fogásai, amelyeket odahaza is elkészíthetünk.

Elmerülve a palacsinta-történelemben akármerre nézünk, találunk palacsintát vagy palacsintára utaló ételeket. Rembrandt Palacsintasütő asszony, vagy Palacsintás nő című képe is bizonyíték, hogy emberemlékezet óta együtt él az emberrel a palacsinta, bárhol legyen is a Földön.

A klasszikus lekváros palacsinta – Fotó: Halmos Monika @rozsakunyho 

Medici Katalin vadászatból hazatérő férjét fogadta ünnepi vacsora keretében a híressé vált Crêpes Suzette-tel.

Ennek a narancsos-karamellás francia desszertnek a leírását is megtaláljuk a könyvben.

Epres palacsintatorta – Fotó: Halmos Monika @rozsakunyho  

Ha már nemzetközi vizekre evezünk, akkor kipróbálhatjuk a citromos angol vagy a juhsajtos arab palacsintát, a juharszirupos amerikai palacsinta változatokat. Az orosz eredetű, kaviáros mini palacsintákat, a blinit kínálhatjuk vasárnap reggelire is, ahogyan a fahéjtól messziről illatozó, édes flamand rakott palacsintát is.

Francia palacsinta-variációkból egy egész sort sorol fel a szerző, és itt eltűnődhetünk: vajon a francia konyha mindenkori hatása lehet-e, vagy csak egy-egy alkotó emlékezetes palacsinta-költeményére ragasztotta-e rá a francia jelzőt?

Végül is majdnem mindegy, ha maga az elkészített finomság egy remekmű, és olyan ellenállhatatlanul finom, hogy pillanatok múlva csak hűlt helye felett emlegethetjük kiválóságát.

Fotó: Halmos Monika @rozsakunyho 

A palacsintára, mint édességre gondolunk legtöbbször, de ez a könyv is jó példa arra, hogy a sós ízek kedvelőinek is kínáljon újat. A burgonyás palacsinta a paraszti konyhákat idézi, a bakonyi vadhúsos palacsinta pedig már a nevében hordozza a Bakonyt: a vadat, a gombát, amit finoman tejföl ölel át. Vannak egészen extra kiválóságok is, amelyek egy pazar ételsor bevezetőjeként is helyt állnak. Ilyen a fogashússal töltött kaviáros palacsinta, vagy a gambrinus-palacsinta trió. Ez utóbbi háromféle töltelékével egész íz-orgiát varázsol a tányérra. a darált sertéshústól a magyarosan elkészített sertésvelőn át a szerecsendióval szelídített sajtkrémig.

A magyaros ízek kedvelői kolbászos lecsóval vagy zöldséges bárányraguval töltött palacsinta receptjét is választhatják, vagy egy burgonyás változatot sertéspörkölttel, esetleg egy kolbászkrémmel töltött, majd kirántott palacsintacsodát.

Örömmel olvastam a kedvenceimet, amelyek nálunk rendre előkerülnek: a spenótos, juhtúrós palacsinták, vagy a kerti zöldekkel töltött, vagy együtt sültek. Az pedig az élvezetek netovábbja, amikor füstölt lazac vagy szardínia is kerül a szépen meghajtogatott, aranyszínűre sütött sós palacsintába!

Túrós palacsinta – Fotó: Halmos Monika @rozsakunyho 

feketegyökérrel töltött palacsinta, a marhanyelvkrémmel töltött rántott palacsinta vagy a pirított szárnyasvérrel töltött kukoricás palacsinta sokaknál bizonyosan kiveri a biztosítékot, jómagam meg azon tűnődtem, hogy honnan tudnék hozzájutni friss szárnyasvérhez.

A könyv erénye, hogy külön fejezetet szentel a szószoknak, mártásoknak is.

Így a vadhússal töltött palacsinta Hubertusz mártással, a libamájjal készült palacsinta egri mártással, a zöldséggel töltött rántott palacsinta curry-szüprém mártással receptekhez a hozzáillő mártás elkészítéséhez is könnyedén hozzáfoghatunk. A megkedvelt és jól bevált mártások pedig később más fogásokban is szerepet kaphatnak.

Mákos guba palacsinta
Ez a nagyszerű édesség lehetne mákos palacsinta is vaníliakrémmel töltve, de ízében ott van minden, amit a nevezetes mákos gubánktól várunk el. Palacsintarajongók kedvence, aki pedig nem barátja a kelt tésztáknak, annak könnyebbség. A mák a tésztában bújik meg, a bársonyos krém öleli körbe. Egy tartalmas leves után remek választás!

A palacsinta jó megoldás arra is, ha némi maradékot szeretnénk eltüntetni, vagy tetszetős formába önteni. Kerülhet a tésztába apróra vágott sonka, maradék párolt káposzta, reszelt alma. Tölthetünk bele maradék pörköltet, chilivel bolondított babfőzeléket, kukoricasalátát, – a lehetőségeknek csak a fantáziánk szabhat határt.

Gundel-palacsinta – Fotó: Halmos Monika @rozsakunyho 

A gyerekek főzési-sütési kedvének kibontakoztatásához is remek választás a palacsinta. Hiszen mindenki szereti, aki pedig már feléri a tűzhelyet, az meg is tudja sütni. A saját maga sütötte palacsinta olyan siker élmény, ami egy életre meghatározhatja a konyhához való viszonyt is.

Nem véletlen, hogy több mesében is megjelenik a palacsinta – egyik kedvencem, amikor Pettson palacsintatortát süt Findusznak a kukucskálós könyvben.

A Palacsinták könyve 222 recepttel című könyv minden étkezésre, minden alkalomra kínál ötletet, legyen az reggeli, ebéd, vacsora, vendégség vagy ünnepi alkalom. A recepteket elkészítve pedig kiderül, hogy ugyanazt ezeregyféleképpen is meg lehet alkotni, fenséges finomságokat tudunk varázsolni, nem mellesleg örömet szerez, hogy a palacsintasütés egy színes és élvezetes, teremtő folyamat. Érdemes minél korábban belevágni!

Nyitókép: Halmos Monika @rozsakunyho