Fantasztikus madártej

Gasztro

Fantasztikus madártej

Borbás Marcsi receptje.

Hozzávalók

  • 8 tojássárgája
  • 8 dkg cukor
  • 0,5 l zsíros tej
  • 2 db vaníliarúd

A habgaluskához:

  • 4 db tojásfehérje
  • csipet só
  • 1 tk porcukor

 

Tovább olvasok

Elkészítés

A tojások sárgáját a cukorral jól kikeverjük, majd apránként, állandó keverés mellett hozzáadjuk a tejet. Ezután gőz fölött, szintén folyamatosan kevergetve sűrűre főzzük a krémet. Hozzáadjuk a vaníliarudak kikapart belsejét, és amíg főzzük, a hüvelyeket is beledobjuk, hogy még intenzívebb legyen az íze. Az egészet csak annyira melegítsük fel, hogy csípősen forró legyen, de ne forrjon fel, mert akkor kicsapódik a sárgája. Ezután kihűtjük.

A habgaluskákhoz felteszünk egy lábast, és vizet forralunk benne. Közben a tojásfehérjéből pici sóval kemény habot verünk, majd beleszórjuk a cukrot is, és tovább verjük. Egy vízbe mártott evőkanállal nagyobb galuskákat szaggatunk belőle, és óvatosan a forró vízbe helyezzük őket. Ne tegyünk bele egyszerre túl sokat, hogy legyen helyünk megfordítani őket. Kb. 2 perc alatt el is készülnek.

Ezután kis tálakba szedjük a krémet, és mindegyik tetejére teszünk néhány habgaluskát. Ha a krémünk túlságosan habos, buborékos lenne, egy zsebsárkánnyal kicsit „megijeszthetjük” a felszínét.

Tipp:

Édesanyám az előre felforralt tejben főzte meg a fehérjegaluskákat. Amikor ezek elkészültek, leszedte a tej tetejéről a maradék fehérjét, és a tűzről levéve, hőkiegyenlítés után belekeverte a jól kikevert cukros tojást. (A hőkiegyenlítés során a forró tejből néhány kanálnyit a cukros tejbe keverünk, mielőtt beleöntenénk az egészet.) Ezután lángterelőre rakva a lábast, óvatosan – nehogy felforrjon a krém – besűrítette. Ha valaki kicsit sűrűbben szereti a madártejet, keverjen egy evőkanálnyi keményítőt a felhabosított, cukros tojássárgájához. Egyébként hűtőszekrényben tartva, keményítő nélkül is besűrűsödik másnapra. Persze, ha kibírjuk addig.

 

 

 

Már követem az oldalt

X