Fantasztikus gazok: százszorszépet, porcsint és bakszakállt az asztalra!

Gasztro

Fantasztikus gazok: százszorszépet, porcsint és bakszakállt az asztalra!

Gaz. Utáljuk, átkozzuk, kitépjük. Írtjuk, üldözzük, messze kívánjuk. Pedig csak meg kellene ismernünk, mert temérdek méltatlanul mellőzött növény él körülöttünk, amiknek csak annyi a bűnük, hogy szerintünk rossz helyen kezdték meg életük napjait. Váltsunk hát nézőpontot, és fedezzük fel a kerti és vadon termő gyomok különleges ízvilágát!

 

Hajlamosak vagyunk egy szóval elintézni valaminek a jövőjét, ahelyett, hogy jobban megismernénk, felfedeznénk a benne rejlő lehetőségeket, és megízlelnénk az általa nyújtott ízeket. Tegyünk így kertünk, környezetünk gyomnövényeivel is. 

A Kerti laboda, népies nevén szellemfű, egyéves, gyakran embermagasságúra is megnövő országszerte előforduló gyomnövény. A középkorban még gyógyhatást is tulajdonítottak neki, mára azonban csak főzeléknövényként tartja számon a szakirodalom. Egészen szeptember végéig gyűjthetjük, főzeléket is készíthetünk belőle. 

Tovább olvasok

Megmosott leveleit sós vízben főzzük meg, majd a vízből kiszedve tojássárgájával és egy kevés tejjel pépesítsük, végül fokhagymával, borssal, esetleg vegetával ízesítsük. Ezután liszt, vaj, tojássárgája és víz segítségével tésztát készítünk.
Amíg pihen: 5 dl tejből, 5 dkg vajból és 5 dkg lisztből sűrű mártást főzünk, és az előre megpárolt körülbelül 75 dkg labodalevéllel összekeverjük. Ízlés szerint tehetünk bele sót, fokhagymát, borsot, gyömbért, borsikafüvet, szurokfüvet, izsópot vagy amit hangulatunk diktál. A húskedvelők egy kis kockázott házi szalonnával is kiegészíthetik. A krémet nyers tojással és igény szerint egy kevés tejjel készre keverjük. A kinyújtott és szabályos négyzetekre vágott tésztára egy kanálnyit tegyünk belőle, majd hajtsuk a kívánt formára. Tojássárgájával megkenjük, sajttal megszórjuk, és 180 fokon körülbelül 25 percig sütjük.

A bakszakáll meg nem művelt területeket, réteket, töltéseket kedvelő aranysárga virágú növény. Gyökerének gyűjtési hónapja a szeptember.  A gondosan megtisztított gyökereket sós, ecetes vízben puhára főzzük, a szokásos módon elkészített fokhagymamártással leöntjük, és előmelegített sütőben körülbelül tíz percig sütjük. Vagy bátran alkalmazhatjuk tepsiben sült zöldségtál összetevőjeként is. A felvágott gyökereket hagymával, sárgarépával, cukkinivel, padlizsánnal, paprikával összekeverve is fogyaszthatjuk, gazdagon fűszerezzük, és fedő alatt párolva remek ízélményt ad. Aki szereti a karakteresebb ízt, az párolás után pirítson rá egy kicsit. Önmagában, de húsok mellé köretként is kivételesen finom.

Az én személyes kedvencem a porcsin. Mindenhol képes éltető talajt találni magának, és ha növekedésnek indul, szinte napok alatt sűrű szőnyeget alkot. A spenóthoz hasonló ízletes főzelék készíthető belőle, de én legjobban a porcsinnal dúsított zsírt szeretem.

A hússütés során nyert zsiradékon megpirítjuk az apróra vágott porcsinhajtásokat, ízlés szerint tovább fűszerezzük, és zsírral együtt széles szájú üvegekbe töltjük. Amikor teljesen kihűlt, hűtőbe tesszük, és az esti vacsorához kenyérre kenve tálaljuk. Ha olyan családtagunknak szeretnénk megmutatni páratlan ízvilágát, aki ódzkodik a gazfelhasználás tudatától, akkor kenjünk meg porcsinzsírral egy zsemlét, helyezzünk rá szalámit, sajtot, zöldségeket, és így kóstoltassuk meg vele. Garantált a siker!

Ne hagyjuk ki a porcsinropogós elkészítését sem: a felaprított porcsinhajtásokat egy kevés zsiradékon megpároljuk, petrezselyemzölddel, fokhagymával, fűszerekkel ízesítjük. Fél kilogramm porcsinhajtásra két tojássárgáját és 20 dkg tejben áztatott száraz kenyeret vagy zsemlét számolunk, ezekkel összekeverjük, vajjal kikent tepsibe tesszük. A tetejére reszelt sajtot szórunk, és forró sütőben kisütjük. Mennyei csemege!

Hegyi réteken, fás területeken kirándulva nagy eséllyel találkozhatunk a népies nevén bábikónak nevezett salátanövénnyel, a mezei sóskával. Más salátanövényekkel keverve ecet, cukor, citromlé és fűszerek felhasználásával utánozhatatlan gasztro élményt nyújtó saláta készíthető belőle. Ha maradt egy kevés húsleves a vasárnapi asztalon, akkor másnap ennek felhasználásával kellemes sóskalevest főzhetünk. A finomra vágott sóskaleveleket pár percig forró vízben áztatjuk, leszűrjük, majd a húsleveshez adjuk. Két közepes tojássárgáját elkeverünk egy pohár tejfölben, ezt a leveshez adjuk, majd rövid összefőzés után tálaljuk.

Az otthoni kertben, parkokban gyakran feltűnő, gyerekek által igen kedvelt virágunk a vadszázszorszép. Egész évben gyűjthető, és a konyhában számtalan módon felhasználható. Izgalmas utazásban lehet részünk, ha finoman fűszerezett sült húsunkat százszorszép mártással fogyasztjuk. Ehhez a frissen szedett leveleket világos rántásba tesszük, majd tejföllel felöntjük. Ízlés szerint párolt hagymával, metélőhagymával vagy citromlével ízesítjük. Ha szeretjük a kapribogyót, de valami extra élményre vágyunk, akkor a vadszázszorszép bimbóit egy napig áztassuk sós vízben, tegyük üvegbe, majd fűszeres ecettel öntsük fel. Érdemes pár hetet a kamrapolcon érlelni, de az se csüggedjen, aki türelmetlen: azonnali fogyasztása is élmény lesz.

Jól érzékelhető tehát, hogy számos izgalmas, lelket gyönyörködtető lehetőségen lépünk át nap mint nap. Ne legyünk restek megállni egy pillanatra, vagy összekötni a hétvégi kirándulást egy rövidebb felfedezőúttal. Biztos vagyok benne, hogy a gyerekek is élvezik majd a gyűjtés és közös főzés pillanatait. Egy dologra azonban mindig vigyázzunk: növényeket csak kellő körültekintéssel gyűjtsünk, csak akkor kerüljön asztalunkra, ha biztosak vagyunk benne, hogy a megfelelő növényt választottuk!

 

Már követem az oldalt

X