Ernyős hájas

Gasztro

Ernyős hájas

Gáll Anna receptje

Hozzávalók:

  • 40 dkg liszt
  • 1 tojás
  • csipet só
  • 1 csapott ek cukor
  • 1 késhegynyi timsó
  • kb 1 dl langyos víz
  • 1 ek 10 %-os ecet
  • 30 dkg darált háj
  • + 10 dkg liszt
  • 2 marék vágott dió
  • 2 ek kristálycukor
  • 1 ek vaníliás cukor

 

Tovább olvasok

Elkészítés:

A lisztet egy tálba szitáljuk, beleütjük a tojást, hozzáadjuk a csipet sót, a langyos vízben elkevert és feloldott cukrot, a timsót és az ecetet. Ha szükséges, akkor egy kis vizet is adhatunk hozzá, hogy tökéletesen összeálljon. Fontos, hogy félkemény állagú tésztát kapjunk, hiszen ha túl lágy, akkor el fog szakadni, ha pedig túl kemény, akkor ledobja magáról a hájat. Miután meggyúrtuk, és szépen összeállt a tészta, erősen a deszkára csapkodjuk, és a sodrófával is alaposan elverjük. Ha a tészta felülete selymesen sima és buborékos, akkor félretesszük pihenni.

Közben előkészítjük a hájat. Leszedjük róla a hártyát, húsdarálón kétszer átdaráljuk, majd összegyúrjuk a liszttel. Három egyenlő részre osztjuk, amelyből kettőt a hideg kamrába vagy a hűtőszekrénybe teszünk, amíg felhasználjuk.

A tésztát lisztezett deszkán vékonyra nyújtjuk, és a kint maradt hájból kis darabokat csipkedünk rá. Ezután szétlapogatjuk a darabkákat, hogy egyenletesen befedjék a tészta felületét. Fontos, hogy mindkét alkotóelem hőmérséklete azonos legyen. Ezután következhet a hajtogatás.

Először a bal kezünk felőli oldalát hajtjuk be középre, majd a jobb oldalát teljesen ráhajtjuk, pont úgy, ahogyan a levélpapírt. Ezután alulról felhajtjuk középre, végül a felső szélét hajtjuk rá, ezúttal is 2/3-ad és 1/3-ad arányban. A felső hajtásba egy fogpiszkálót szúrunk, hogy tudjuk, annak a felének kell tőlünk távolabb lennie, amikor kinyújtjuk a tésztát a következő hajtogatáshoz.

Fél órát pihentetjük a tésztát a hájjal azonos helyen, a hűtőben vagy a kamrában, majd még kétszer kenjük be a hájjal, és hajtogatjuk az előzőeknek megfelelően. Végül egy órát pihentetjük.

Az utolsó pihentetés után vékonyra nyújtjuk, és forró késsel kb. 2 centiméteres csíkokra vágjuk. A kést annyira fel kell forrósítani, hogy sercegjen, amikor vágjuk vele a tésztát. Egy tojásfehérjét villával felverünk és minden csíkot megkenünk vele. Arra vigyázzunk, hogy a tészta szélére ne folyjon a tojásból, mert akkor nem fog sütés közben feljönni. A tészta tojásos felét ezután cukros, darabos dióba mártjuk, kissé meg is nyomkodjuk, és karéjformára fektetjük, például egy őzgerincre. Végül előmelegített, 190-200 fokos sütőben 8-9 perc alatt kisütjük.

Ajánljuk még:

Zöldcsütörtöki fogások – ínyenceknek is!

A hagyomány szerint zöldcsütörtökön – az utolsó vacsorára emlékezve – friss zöldekből készült ételeket illik fogyasztani. Idén szerencsénk van, hiszen hamarabb érkezett a tavasz, és már bőven van madársaláta, sóska és csalán, de zsenge spenótot is lehet már látni a kiskertekben. Többségünk a piacról szerzi be ilyenkor a főzelékhez, leveshez valót, és bár a tradicionális receptek szerint nemcsak húsmentesen kell ezekből elkészíteni a napi betevőt, hanem szigorúan böjtösen is, állati zsiradék és fehérje nélkül, ma már az is méltányolható, ha valaki legalább arra figyel, hogy valóban kerüljön zöld az asztalra zöldcsütörtökön. Ehhez adunk néhány tippet.

 

Már követem az oldalt

X