Hozzávalók
- 20 dkg vaj
- 1 evőkanál sűrű, cukros méz
- 1 maréknyi szárított rózsaszirom
Elkészítés
Az elkészítéshez szükség lesz egy formája, amiben a vajat gyertya-formára megdermesztjük. Ez lehet kissé kúpos falú, 1 dl űrtartalmú pohár üvegből, akár papírpohár. Valamint kell a kanóchoz konyhai kötözőspárga vagy vékony, tiszta kenderzsineg, és hurkapálcika. Ha ez mind magvan, akkor kezdődhet az alkotás, ami már magában is kellemes tevékenység.

Fotó: Halmos Monika @rozsakunyho
A vajat olvasszuk meg, és adjuk hozzá a mézet meg a rózsaszirmokat. Ha nagyobb szirmokkal van dolgunk, azokat kissé meg is törhetjük, így nem csak szebben fognak mutatni, de az aromájukat is jobban át fogják adni a vajnak. A zsinegből vágjunk egy megfelelő hosszúságú darabot, kössük rá a pálcikára, amely majd biztosítja, hogy szépen megálljon, amíg a vaj megdermed. A zsineget merítsük meg az olvadt vajban, majd egy kis fém- vagy porcelán tálra téve tegyük a mélyhűtőbe néhány percre. Ezalatt a vaj is hűl valamennyit.
A megkeményedett vajas zsineget állítsuk a pohárba vagy a formába, ha jól kötöttük rá, akkor a pálcika éppen ráfekszik a forma tetejére. Ha hosszabb lenne, ollóval vágjuk méretre. Töltsük meg csurig a rózsás vajjal, és tegyük a hűtőbe.

Fotó: Halmos Monika @rozsakunyho
Néhány óra alatt megdermed, ekkor szedjük ki a formából. Ha papírpohárral dolgoztunk, azt egyszerűen vágjuk le a vajgyertyáról, a támasztó pálcikát is távolítsuk el. Az üvegpoharat egy pillanatra mártsuk forró vízbe, így könnyen kicsusszan a vajgyertyánk belőle.
Helyezzük a vajgyertyát egy ünnepi tányérra, tegyünk köré a kedvenc gyümölcseinkből falatnyi darabokat, esetleg a maradék rózsaszirmokból is mutatóba. Külön tálon kínáljuk mellé a kalácsot, amit a majd mártogathatunk a megolvadt, rózsás vajba.
Nyitókép: Halmos Monika @rozsakunyho
Ajánljuk még: