Gasztro

Ennivaló rózsavaj-gyertya Valentin napra

A Valentin nap az első olyan alkalom az évben, amikor eszünkbe jut a rózsa. A rózsa, az örök virág, a virágok királynője, nem csupán a vázába, hanem az asztalon is. Óvva intek attól mindenkit, hogy a virágüzletben kínált rózsákból ejtsen szirmokat a tányérra! Ezek a virágok dísznövények, érkezési célra nem alkalmasak, bármilyen csábítóak is. Ám a tavaly gyűjtött, vagy teaként vásárolt rózsaszirmokkal csodálatos, szerelmes-virágos varázslatokat alkothatunk! Készülhet belőlük rózsaszörp, ami pezsgővel turbózva elegáns ital, poríthatjuk rózsabársonnyá egy lágy mousse tetejére. Romantikusoknak, a természetesség kedvelőinek pedig készíthetünk rózsás vajgyertyát, amely egy foszlós kaláccsal, friss gyümölcsökkel káprázatos finomsággá lényegülhet. Az ünnep fénypontja lesz, amikor a rózsás vajgyertya lángja fellobban, igazi különlegességként!

Hozzávalók

  • 20 dkg vaj
  • 1 evőkanál sűrű, cukros méz
  • 1 maréknyi szárított rózsaszirom

Elkészítés

Az elkészítéshez szükség lesz egy formája, amiben a vajat gyertya-formára megdermesztjük. Ez lehet kissé kúpos falú, 1 dl űrtartalmú pohár üvegből, akár papírpohár. Valamint kell a kanóchoz konyhai kötözőspárga vagy vékony, tiszta kenderzsineg, és hurkapálcika. Ha ez mind magvan, akkor kezdődhet az alkotás, ami már magában is kellemes tevékenység.

Fotó: Halmos Monika @rozsakunyho 

A vajat olvasszuk meg, és adjuk hozzá a mézet meg a rózsaszirmokat. Ha nagyobb szirmokkal van dolgunk, azokat kissé meg is törhetjük, így nem csak szebben fognak mutatni, de az aromájukat is jobban át fogják adni a vajnak. A zsinegből vágjunk egy megfelelő hosszúságú darabot, kössük rá a pálcikára, amely majd biztosítja, hogy szépen megálljon, amíg a vaj megdermed. A zsineget merítsük meg az olvadt vajban, majd egy kis fém- vagy porcelán tálra téve tegyük a mélyhűtőbe néhány percre. Ezalatt a vaj is hűl valamennyit.

A megkeményedett vajas zsineget állítsuk a pohárba vagy a formába, ha jól kötöttük rá, akkor a pálcika éppen ráfekszik a forma tetejére.  Ha hosszabb lenne, ollóval vágjuk méretre. Töltsük meg csurig a rózsás vajjal, és tegyük a hűtőbe.

Fotó: Halmos Monika @rozsakunyho 

Néhány óra alatt megdermed, ekkor szedjük ki a formából. Ha papírpohárral dolgoztunk, azt egyszerűen vágjuk le a vajgyertyáról, a támasztó pálcikát is távolítsuk el. Az üvegpoharat egy pillanatra mártsuk forró vízbe, így könnyen kicsusszan a vajgyertyánk belőle.

Helyezzük a vajgyertyát egy ünnepi tányérra, tegyünk köré a kedvenc gyümölcseinkből falatnyi darabokat, esetleg a maradék rózsaszirmokból is mutatóba. Külön tálon kínáljuk mellé a kalácsot, amit a majd mártogathatunk a megolvadt, rózsás vajba.

Nyitókép: Halmos Monika @rozsakunyho

Ajánljuk még:

Húsos táskával búcsúzunk a sárkánytól, köszöntjük a kígyót

A holdnaptár szerinti újév, vagy más néven a tavaszünnep, a kínaiak számára a legfontosabb ünnep, melyet a világ népességének egynegyede ünnepel. December 6-án felkerült az UNESCO emberiség szellemi kulturális örökségének listájára a „kínai emberek tradicionális újévi ünnepléséhez kapcsolódó társadalmi szokásai”, ami nem csak dicsőség, hanem egy lehetőség, hogy minél többen megismerjék és átélhessék ezeket a hagyományokat. Az ünnep szerencsét, gazdagságot és boldogságot hozó szimbolikus jelentésű ételeinek nyomába eredtünk a budapesti kínai negyedbe, hogy hiteles forrásból ismerjük meg kínai újév finomságait.