Mert a száras meggyből készül a meggyfánk. Először fogadásból sütöttem, azután annyira megkedvelte mindenki, hogy nincs nyár meggyfánk nélkül. Igaz, kicsit macerás, de a legjobb dolgokhoz idő kell.
Meggyfánk
(nyitóképünkön)
Hozzávalók:
- 50 dkg meggy
- 15 dkg fahéjas porcukor
- 15 dkg liszt
- 3 tojás
- 1 evőkanál cukor
- csipetnyi só
- 2 dl félédes fehérbor
- a sütéshez olaj
Elkészítés:
A meggyet kimagozzuk óvatosan, a szárát rajta hagyjuk. 6-7 szem meggyet a száruknál fogva vékony zsineggel vagy rafiaszállal összekötünk. A tojássárgákat csipetnyi sóval meg a cukorral kikeverjük, apránként hozzáadjuk a lisztet meg a bort, végül a habbá vert tojásfehérjét is beleforgatjuk. A meggy-csomócskákat előbb fahéjas porcukorba forgatjuk, majd a bortésztába mártjuk, és bő, forró olajban aranysárgára sütjük. Az olajból kiemelve szalvétán lecsöpögtetjük, majd fahéjas porcukorral meghintve, azon melegében kínáljuk.
![](/data/articles/114/1147/article-114787/Megerett_a_meggy_meggyfank_F2_fit_1060x10000.jpg?key=03ddaae458ca767785be30544bfcc9ec)
Fotó: Halmos Monika @rozsakunyho
A vörösboros meggyelveshez viszont már nem szükséges a száras meggy. Szabó Gyuri bácsi, a bükki füvesember szerint:
„A cseresznye vagy meggy szárából, vagyis a terméskocsányból készült tea ajánlott nyálkaoldásra, az elzsírosodás megakadályozására, a szívműködés segítésére, vízhajtásra, hólyaggyulladásra.
Inkontinencia esetén, a bél és a gyomor elnyálkásodása ellen is kiváló hatású a szárából készült tea.” Van, ahol elhízás ellen, máshol a valódi tea pótlására használják a meggyszár-teát.
![](/data/articles/114/1147/article-114787/Megerett_a_meggy_meggyfank_F3_fit_1060x10000.jpg?key=c7e0dedc4960c72f0677bc6979f77172)
Fotó: Halmos Monika @rozsakunyho
Vörösboros meggyleves
Hozzávalók:
- 30 dkg meggy
- 8-10 dkg cukor
- csipetnyi só
- 1 dl tejszín
- 2 evőkanál liszt
- darabka fahéj és citromhéj
- szegfűszeg
- 2 dl vörösbor
![](/data/articles/114/1147/article-114787/Megerett_a_meggy_vorosboros_meggyleves_fit_1060x10000.jpg?key=1d17a05ff15a922a39bce1954aceef0a)
Fotó: Halmos Monika @rozsakunyho
Elkészítés:
8 dl vizet a cukorral meg egy csipetnyi sóval felforralunk. Beledobjuk a kimagozott meggyet, majd ha újból felforrt, a liszttel elhabart tejszínnel besűrítjük. Egy kisebb edényben a bort a fűszerekkel jól kiforraljuk. Az így kapott fűszeres esszenciát a levesbe öntjük. Összekeverjük, lefedjük és behűtjük. Tejszínhab-sapkával vagy mentalevelekkel díszítve kínáljuk. Piskóta vagy vaníliás keksz lehet a kísérője.
Ajánljuk még: