Egy: megérett a meggy – kettő: szedd és edd változatos formában!

Gasztro

Egy: megérett a meggy – kettő: szedd és edd változatos formában!

Ha már unod a pitét, a rétest, a bedobálós sütit – mert ugye, az a legegyszerűbb –, a meggybefőtt előtt még lehet jó néhány élete a meggynek. Érdemes a szárával együtt szedni, nem csak azért, hogy ebből is jusson fülbevalónak!

Mert a száras meggyből készül a meggyfánk. Először fogadásból sütöttem, azután annyira megkedvelte mindenki, hogy nincs nyár meggyfánk nélkül. Igaz, kicsit macerás, de a legjobb dolgokhoz idő kell.

Meggyfánk

(nyitóképünkön)

Hozzávalók:

  • 50 dkg meggy
  • 15 dkg fahéjas porcukor
  • 15 dkg liszt
  • 3 tojás
  • 1 evőkanál cukor
  • csipetnyi só
  • 2 dl félédes fehérbor
  • a sütéshez olaj

 

Tovább olvasok

Elkészítés:

A meggyet kimagozzuk óvatosan, a szárát rajta hagyjuk. 6-7 szem meggyet a száruknál fogva vékony zsineggel vagy rafiaszállal összekötünk. A tojássárgákat csipetnyi sóval meg a cukorral kikeverjük, apránként hozzáadjuk a lisztet meg a bort, végül a habbá vert tojásfehérjét is beleforgatjuk. A meggy-csomócskákat előbb fahéjas porcukorba forgatjuk, majd a bortésztába mártjuk, és bő, forró olajban aranysárgára sütjük. Az olajból kiemelve szalvétán lecsöpögtetjük, majd fahéjas porcukorral meghintve, azon melegében kínáljuk.

Fotó: Halmos Monika @rozsakunyho 

A vörösboros meggyelveshez viszont már nem szükséges a száras meggy. Szabó Gyuri bácsi, a bükki füvesember szerint:

„A cseresznye vagy meggy szárából, vagyis a terméskocsányból készült tea ajánlott nyálkaoldásra, az elzsírosodás megakadályozására, a szívműködés segítésére, vízhajtásra, hólyaggyulladásra.

Inkontinencia esetén, a bél és a gyomor elnyálkásodása ellen is kiváló hatású a szárából készült tea.” Van, ahol elhízás ellen, máshol a valódi tea pótlására használják a meggyszár-teát.

Fotó: Halmos Monika @rozsakunyho

 

 Vörösboros meggyleves

Hozzávalók:

  • 30 dkg meggy
  • 8-10 dkg cukor
  • csipetnyi só
  • 1 dl tejszín
  • 2 evőkanál liszt
  • darabka fahéj és citromhéj
  • szegfűszeg
  • 2 dl vörösbor

Fotó: Halmos Monika @rozsakunyho 

Elkészítés:

8 dl vizet a cukorral meg egy csipetnyi sóval felforralunk. Beledobjuk a kimagozott meggyet, majd ha újból felforrt, a liszttel elhabart tejszínnel besűrítjük. Egy kisebb edényben a bort a fűszerekkel jól kiforraljuk. Az így kapott fűszeres esszenciát a levesbe öntjük. Összekeverjük, lefedjük és behűtjük. Tejszínhab-sapkával vagy mentalevelekkel díszítve kínáljuk. Piskóta vagy vaníliás keksz lehet a kísérője. 

 

Ajánljuk még:

„Életem lényege: nem hasonlítani” – Marton Évával beszélgettünk

Az élet nagyáriájában nem fordulnak elő hamis hangok, hiszen csak az szólalhat meg, ami igaz és örökérvényű. Marton Éva világhírű szoprán élete és művészete a pleine voix a „tisztán éltem, híven szerettem” akkordjaira íródott, és bár befogadhatatlanul gazdag életművet kínál elemzésre kortársai és az utókor számára, sem művészetében, sem hétköznapi jelenlétében nem találunk benne harmóniaidegen hangokat. Különleges hangjával és egyéniségével mindenképpen, de beszélgetés közben még a pillantásával is tanít: koncentrálni, a fontosat látni, méltósággal őrizni a precízen szabott mércét.