Egy: megérett a meggy – kettő: szedd és edd változatos formában!

Gasztro

Egy: megérett a meggy – kettő: szedd és edd változatos formában!

Ha már unod a pitét, a rétest, a bedobálós sütit – mert ugye, az a legegyszerűbb –, a meggybefőtt előtt még lehet jó néhány élete a meggynek. Érdemes a szárával együtt szedni, nem csak azért, hogy ebből is jusson fülbevalónak!

Mert a száras meggyből készül a meggyfánk. Először fogadásból sütöttem, azután annyira megkedvelte mindenki, hogy nincs nyár meggyfánk nélkül. Igaz, kicsit macerás, de a legjobb dolgokhoz idő kell.

Meggyfánk

(nyitóképünkön)

Hozzávalók:

  • 50 dkg meggy
  • 15 dkg fahéjas porcukor
  • 15 dkg liszt
  • 3 tojás
  • 1 evőkanál cukor
  • csipetnyi só
  • 2 dl félédes fehérbor
  • a sütéshez olaj

 

Tovább olvasok

Elkészítés:

A meggyet kimagozzuk óvatosan, a szárát rajta hagyjuk. 6-7 szem meggyet a száruknál fogva vékony zsineggel vagy rafiaszállal összekötünk. A tojássárgákat csipetnyi sóval meg a cukorral kikeverjük, apránként hozzáadjuk a lisztet meg a bort, végül a habbá vert tojásfehérjét is beleforgatjuk. A meggy-csomócskákat előbb fahéjas porcukorba forgatjuk, majd a bortésztába mártjuk, és bő, forró olajban aranysárgára sütjük. Az olajból kiemelve szalvétán lecsöpögtetjük, majd fahéjas porcukorral meghintve, azon melegében kínáljuk.

Fotó: Halmos Monika @rozsakunyho 

A vörösboros meggyelveshez viszont már nem szükséges a száras meggy. Szabó Gyuri bácsi, a bükki füvesember szerint:

„A cseresznye vagy meggy szárából, vagyis a terméskocsányból készült tea ajánlott nyálkaoldásra, az elzsírosodás megakadályozására, a szívműködés segítésére, vízhajtásra, hólyaggyulladásra.

Inkontinencia esetén, a bél és a gyomor elnyálkásodása ellen is kiváló hatású a szárából készült tea.” Van, ahol elhízás ellen, máshol a valódi tea pótlására használják a meggyszár-teát.

Fotó: Halmos Monika @rozsakunyho

 

 Vörösboros meggyleves

Hozzávalók:

  • 30 dkg meggy
  • 8-10 dkg cukor
  • csipetnyi só
  • 1 dl tejszín
  • 2 evőkanál liszt
  • darabka fahéj és citromhéj
  • szegfűszeg
  • 2 dl vörösbor

Fotó: Halmos Monika @rozsakunyho 

Elkészítés:

8 dl vizet a cukorral meg egy csipetnyi sóval felforralunk. Beledobjuk a kimagozott meggyet, majd ha újból felforrt, a liszttel elhabart tejszínnel besűrítjük. Egy kisebb edényben a bort a fűszerekkel jól kiforraljuk. Az így kapott fűszeres esszenciát a levesbe öntjük. Összekeverjük, lefedjük és behűtjük. Tejszínhab-sapkával vagy mentalevelekkel díszítve kínáljuk. Piskóta vagy vaníliás keksz lehet a kísérője. 

 

Ajánljuk még:

Legősibb főfoglalkozásunkból ered a karácsonyi menü egyik főszereplője, a halászlé

A magyar konyha háromféle halászlécsoportot különböztet meg: a dunai, a tiszai és a balatoni halászlét – legnagyobb vizeink szerinti értelemszerű csoportosításban. Mindhárom ételfajta közös jellemzője, hogy három fő alapanyagból készülnek: halhúsból, hagymából és pirospaprikából. A különbség az elkészítés módjában és a tálalás jellegzetességeiben rejlik.