Édes ropogós gömbölyűség – küszöbön a cseresznyeszezon!

Gasztro

Édes ropogós gömbölyűség – küszöbön a cseresznyeszezon!

Van-e olyan gyerek, akit ne hozna lázba az első cseresznyék látványa? Emlékszem, amikor még a kisváros piacának asztalai nekem szemmagasságba estek, örömmel fedeztem fel rajtuk az első cseresznyéket: tízesével, kis csokorba fogva árulták a legelsőket akkor. Közelről szemléltem a fényes, piros, aprócska gömbölyűségeket, s milyen nagy volt a boldogságom, amikor láttam, édesanyám két csomócskára alkuszik: egyet öcsémnek, egyet nekem. Azok az első szemek valószínűleg sápatagok és íztelenek voltak, de én emlékszem édes ropogósságukra.

Kertünkben most három nagy cseresznyefa áll, az igazán korán érőtől a hatalmas, bíborvörös, ropogós húsúig három fajta. Így bő öt héten át mindig van temérdek cseresznyénk. Jut belőle a gyermekpocakokba, a barátok kosaraiba, a befőttesüvegekbe bőven. S természetesen a cseresznyés pitébe, a diós-cseresznyés rétesbe, meggyel, rebarbarával, bodzavirággal keverve lekvárba, s alkalomadtán egy-egy különleges fogásba is. Kedvenc cseresznyés étkeink közül ajánlunk most néhányat, bizonyítván, hogy e gömbölyű, édes gyümölcs milyen pompás társa lehet a húsnak, az egzotikus, avagy éppen pikáns fűszerek hogyan alkotnak üde, nyáreleji ízharmóniát, s nem utolsó sorban étvágygerjesztő látványt.

 

Tovább olvasok

Kókuszbundás csirkemell cseresznyemártással

Hozzávalók

  • 2 csirkemell
  • só, ételízesítő por
  • 10 dkg kókuszreszelék

A sütéshez: olaj

A mártáshoz: 40 dkg cseresznye

  • 3 dl natúr almalé
  • 1 evőkanál búzakeményítő
  • 1 kiskanál reszelt, friss gyömbér
  • őrölt fehérbors

Kókuszbundás csirkemell cseresznyemártással – Fotó: Halmos Monika @rozsakunyho

Elkészítés

A csirkemellet kicsontozzuk, a hússzeleteket kiverjük, sóval, ételízesítő porral bedörzsöljük. Kókuszreszelékben megforgatjuk, kicsit rá is nyomkodjuk, majd a felforrósított olajon aranyszínűre sütjük. A mártáshoz a cseresznyét kimagozzuk és a gyömbérrel, csipetnyi sóval és őrölt borssal ízesített almalében felforraljuk. Elkeverjük benne a búzakeményítőt és a tűzről lehúzzuk. A kókuszbundás hússzeleteket a cseresznyemártással és rizzsel kínáljuk.

Cseresznyerakás

Hozzávalók

  • 50 dkg cseresznye
  • 3 dl tejföl
  • 8 dkg cukor
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 2 tojás
  • 1 citrom leve
  •  4 zsömle
  • 2,5 dl tej
  • 5 d kg vaj

Cseresznyerakás – Fotó: Halmos Monika @rozsakunyho 

Elkészítés

A zsömléket apró kockákra vágjuk, a fölforrósított tejjel meglocsoljuk. A tejfölhöz hozzáadjuk az áttört túrót, a cukrot, a vaníliás cukrot, a két egész tojást meg a citromlevet és jól összekeverjük. A megpuhult zsömlekockákat a tejfölös masszába forgatjuk. A cseresznyét kimagozzuk. Egy mély tűzálló tálat vastagon kikenünk vajjal. Belesimítjuk a tejfölös-zsömlés keverék felét, rászórjuk a kimagozott cseresznyének szintén a felét, majd beborítjuk a maradék masszával és cseresznyével. Előmelegített sütőben 200 °C-on 20-25 perc alatt megsütjük. Vaníliás porcukorral meghintve tálaljuk. Melegen és hidegen egyaránt finom.

Cseresznyés batyutorta

Hozzávalók

  • 10 dkg vaj
  • 35 dkg liszt
  • csipetnyi só
  • 20 dkg marcipánmassza
  • 60 dkg cseresznye
  • 5 dkg darált mandula
  • 5 dkg zsemlemorzsa
  • 1 kiskanál őrölt fahéj
  • 5 dkg porcukor
  • a tetejére: 5 dkg porcukor

Cseresznyés batyutorta – Fotó: Halmos Monika @rozsakunyho 

Elkészítés

A puha vajat a liszttel, csipetnyi sóval és kevés langyos vízzel alaposan összedolgozzuk. A tésztát fóliába csomagoljuk és legalább egy órán át hűvös helyen pihentetjük. Ezalatt a cseresznyét kimagozzuk, a mandulát a morzsával, a fahéjjal meg a porcukorral összekeverjük. A tésztát 12 egyenlő részre osztjuk. Minden darabot egyenként vékonyra nyújtunk és egy-egy, szintén vékonyra lapított marcipándarabkát helyezünk a közepére. 6-8 szem cseresznyét halmozunk rá, mandulás morzsával megszórjuk és a tészta széleit ráhajtva, batyuszerűen összefogjuk. A kis tésztabatyukat sütőpapírral bélelt tortaformába rakosgatjuk és előmelegített sütőben 180 C fokon kb. 30 perc alatt megsütjük. Még melegen porcukorral megszórjuk.

Ajánljuk még:

Holnap nyit a Hagyományok Háza Ünnepváró Forgataga

A Hagyományok Háza életében a karácsonyi ünnepvárás az év legmeghittebb időszaka. Az idén december 6. és 8. között megrendezésre kerülő Ünnepváró Forgatag koncertekkel, bábelőadássokkal, ajándékkészítő műhelyekkel, mesével, gyerektáncházzal, kézműves vásárral és mesterségbemutatókkal, valamint kedvezményes kiadványárusítással várja a látogatókat. A különleges, minden korosztályt megszólító programsorozat egyik legizgalmasabb tevékenysége a kézműves műhelyekben zajlik, ahol hagyományos mesterségekből ihletett, kézzel készített ajándékokat lehet alkotni.