Dolmadakia, vagyis töltött szőlőlevél

Gasztro

Dolmadakia, vagyis töltött szőlőlevél

Borbás Marcsi receptje

Hozzávalók

  • 50-60 db zsenge szőlőlevél
  • 1 csésze (2 dl) gömbölyű szemű rizs
  • 1 csokor újhagyma finomra aprítva
  • 1 kis fej görög hagyma finomra aprítva vagy édes hagyma
  • 3 csokor kapor finomra aprítva
  • 3 csokor petrezselyem finomra aprítva
  • 1 csokor zellerzöld finomra aprítva
  • kevés menta finomra aprítva
  • ízlés szerint só, őrölt bors
  • 2 citrom leve
  • 3 dl olíva olaj

 

Tovább olvasok

Elkészítés

A rizst, a zöldfűszereket és a hagymát egy tálban összekeverjük, sózzuk, borsozzuk, egy citrom kifacsart levét ráöntjük, majd 1 dl olívaolajjal átkeverjük és félretesszük pihenni, így kissé összeérnek az ízek. (Fontos, hogy a rizs teljesen száraz legyen a felhasználás előtt, hogy jobban összetapadjon!)

Addig a szőlőlevelet sós, forrásban lévő vízben leforrázzuk.

A főzőedény alját szőlőlevéllel kibéleljük, ezután elkezdjük a többi levelet tölteni. A szőlőlevelet a fényesebb felével lefelé fektetjük a munkalapra, majd 1 teáskanál rizs tölteléket teszünk rá és feltekerjük.

A feltekerést a szélesebb felénél kezdjük, a szőlőlevél két oldalát pedig behajtjuk, így zárjuk le. A művelet a magyaros töltött káposzta töltelékének a készítésével azonos, csak a méret más.

Kicsi töltelékeket készítünk, amit szorosan egymás mellé helyezünk a főzőedényben. Egy sor tölteléket rakunk a főzőedény aljára, szorosan kitöltve az edényt, ha kész, felöntjük annyi vízzel, amennyi ellepi. Belefacsarjuk az egyik citrom levét, majd 2 dl olívaolajat öntünk rá. A töltelékeket egy mélytányérral leszorítjuk és lassú tűzön, fedővel lefedve elkezdjük főzni. Akkor készült el, amikor a főzőviz elfőtt és csak az olaj marad az edényben. (Az olívaolajtól szép fényes felülete lesz a szőlőleveleknek.)

Hidegen-melegen is fogyasztható, tálaláskor locsoljuk meg kis citromlével.

Ajánljuk még:

Holnap nyit a Hagyományok Háza Ünnepváró Forgataga

A Hagyományok Háza életében a karácsonyi ünnepvárás az év legmeghittebb időszaka. Az idén december 6. és 8. között megrendezésre kerülő Ünnepváró Forgatag koncertekkel, bábelőadássokkal, ajándékkészítő műhelyekkel, mesével, gyerektáncházzal, kézműves vásárral és mesterségbemutatókkal, valamint kedvezményes kiadványárusítással várja a látogatókat. A különleges, minden korosztályt megszólító programsorozat egyik legizgalmasabb tevékenysége a kézműves műhelyekben zajlik, ahol hagyományos mesterségekből ihletett, kézzel készített ajándékokat lehet alkotni.