Hozzávalók
- 50-60 db zsenge szőlőlevél
- 1 csésze (2 dl) gömbölyű szemű rizs
- 1 csokor újhagyma finomra aprítva
- 1 kis fej görög hagyma finomra aprítva vagy édes hagyma
- 3 csokor kapor finomra aprítva
- 3 csokor petrezselyem finomra aprítva
- 1 csokor zellerzöld finomra aprítva
- kevés menta finomra aprítva
- ízlés szerint só, őrölt bors
- 2 citrom leve
- 3 dl olíva olaj
Elkészítés
A rizst, a zöldfűszereket és a hagymát egy tálban összekeverjük, sózzuk, borsozzuk, egy citrom kifacsart levét ráöntjük, majd 1 dl olívaolajjal átkeverjük és félretesszük pihenni, így kissé összeérnek az ízek. (Fontos, hogy a rizs teljesen száraz legyen a felhasználás előtt, hogy jobban összetapadjon!)
Addig a szőlőlevelet sós, forrásban lévő vízben leforrázzuk.
A főzőedény alját szőlőlevéllel kibéleljük, ezután elkezdjük a többi levelet tölteni. A szőlőlevelet a fényesebb felével lefelé fektetjük a munkalapra, majd 1 teáskanál rizs tölteléket teszünk rá és feltekerjük.
A feltekerést a szélesebb felénél kezdjük, a szőlőlevél két oldalát pedig behajtjuk, így zárjuk le. A művelet a magyaros töltött káposzta töltelékének a készítésével azonos, csak a méret más.
Kicsi töltelékeket készítünk, amit szorosan egymás mellé helyezünk a főzőedényben. Egy sor tölteléket rakunk a főzőedény aljára, szorosan kitöltve az edényt, ha kész, felöntjük annyi vízzel, amennyi ellepi. Belefacsarjuk az egyik citrom levét, majd 2 dl olívaolajat öntünk rá. A töltelékeket egy mélytányérral leszorítjuk és lassú tűzön, fedővel lefedve elkezdjük főzni. Akkor készült el, amikor a főzőviz elfőtt és csak az olaj marad az edényben. (Az olívaolajtól szép fényes felülete lesz a szőlőleveleknek.)
Hidegen-melegen is fogyasztható, tálaláskor locsoljuk meg kis citromlével.
Ajánljuk még: