Currys bab sült oldalassal

Gasztro

Currys bab sült oldalassal

Borbás Marcsi receptje

Hozzávalók

Currys bab:

  • 25 dkg gyöngybab
  • 2 ek. olívaolaj
  • 2 ek. vörös currypaszta
  • 3 dl passzírozott paradicsom
  • 1 fej vöröshagyma
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 1 kk. bors
  • friss koriander
  • lime-héj
  • chili

A sült oldalashoz:

  • 2 kg sertésoldalas
  • 30 dkg sertészsír
  • 2 fej fokhagyma

 

Elkészítés

Az oldalas hoz a húst alaposan besózzuk, és vastagon kizsírozott tepsibe fektetjük. Fokhagymával és ízesítjük. A fokhagymát egy is rá tehetjük, illetve a gerezdeket külön is szedhetjük egymástól. Ennél a receptnél az egyik fej egy maradt a másikat pedig gerezdekre szedtem. Ha elkészültünk, 230 fokos sütőbe rakjuk a húst, így sütjük körülbelül 15- 20 percig. Ezután letakarjuk, majd százhetven- száznyolcvan fokon puhára sütjük. Ha megfelelően átsült, újra feltekerjük a hőmérsékletet 230 fokra, és hagyjuk pirulni. Vigyázzunk, hogy ne szárítsuk ki.

A babot egy éjszakára beáztatjuk. Másnap az olívaolajon megfuttatjuk a finomra vágott vöröshagymát, ha már majdnem puha, akkor jöhet hozzá a felaprított fokhagyma, a chili és a bors is. Ezután a currypasztát tesszük hozzá, amivel szintén tovább pirítjuk. A passzírozott paradicsomot is beleöntjük, azt is kicsit átpirítjuk. Ettől a pirítástól kapnak a fűszerek igazán mély ízt. Ha elkészültünk, felöntjük vízzel az ételt, megsózzuk, és a babot is hozzáadjuk. Lefedjük, és puhára főzzük. Fontos, hogy a végére sűrű, gazdag szaftja legyen, ezért ne hígítsuk túl, inkább többször adjunk hozzá egy kevés folyadékot. Tálaláskor friss korianderlevéllel és lime-héjjal gazdagítjuk.

Ajánljuk még:

Vágott vagy mű? A kérdés nem is olyan egyszerű

Örök karácsonyi dilemma, hogy élő- vagy műfenyőt díszítsünk az ünnepre: nagyon megosztó téma. Mi azonban visszafogottságra és alaposabb átgondolásra invitálunk mindenkit, mert a kérdés egyrészt közel sem olyan egyszerű, mint gondolnánk, másrészt ebből fakadóan talán nem is olyan egyértelmű, melyik a helyes megoldás.