Csülök pékné módra

Gasztro

Csülök pékné módra

Borbás Marcsi receptje.

Hozzávalók:

  • 1 csülök
  • só, bors
  • 1 nagy ek napraforgóméz
  • 2 ek balzsamecet
  • chili ízlés szerint
  • 4-5 gerezd fokhagyma
  • 2-3 ek mangalicazsír a tetejére

 

  • 1 kg burgonya
  • 2-3 fej vöröshagyma
  • 1 ek mangalicazsír

Cukkini-patisszon saláta:

  • 5-6 zsenge, virágos cukkini
  • 2-3 friss, zsenge patisszon
  • 1 ek olívaolaj
  • 2 dkg vaj
  • 2-3 kovászolt patisszon

Öntet:

  • 1 csokor petrezselyem
  • só, bors
  • 1 ek olívaolaj
  • 1 ek gyümölcsecet
  • fél lime leve

Elkészítés: 

A nyers csülköt alaposan megsózzuk, a hártyák közé is bedörzsöljük a sót.  Mindenképpen csontos csülköt vásároljunk, így lesz igazán finom ez a változat. Miután besóztuk a húst, megpucoljuk a fokhagymagerezdeket, és a hártyák közé bedugdossuk őket. Így nem sértjük meg a hús felületét, és bent tudnak maradni a finom szaftok. Ezután a külsejét megkenjük napraforgómézzel, majd balzsamecettel. Végül frissen őrölt borssal és pici chilivel is ízesítjük.

A burgonyát megtisztítjuk, és nagyobb gerezdekre vágjuk. A sütőedény alját mangalicazsírral megkenjük, és ráhalmozzuk a burgonyát. A vöröshagymákat nagyobb darabokra vágjuk, és azokat is az edénybe rakjuk. Egy fej fokhagymát keresztben ketté vágunk, ez is mehet a burgonya és a hagyma mellé.

Erre az ágyra tesszük a csülköt, és a tetejére még két-három evőkanál mangalicazsírt is rakunk, ebből lesz a finom pecsenyeszaft. Ezután lefedjük a sütőedényt, és 220 fokon 15 percig sütjük a csülköt. Ezután visszavesszük a hőfokot 140 fokra, és további 4-5 órán át puhára sütjük. Végül újra feltekerjük a hőmérsékletet, és pirosra sütjük a bőrét. Ekkor már nagyon figyeljünk oda, nehogy megégjen!

A salátához az apró, virágos, félbe vágott cukkiniket picit megpirítjuk olívaolaj és vaj keverékén. Hozzáadjuk a nagyobb darabokra vágott patisszont is, illetve egy negyedelt uborkát. A kovászolt patisszont közben vékony szeletekre vágjuk. A petrezselymet felaprítjuk, hozzáadjuk a felkarikázott fokhagymagerezdeket, a borsot, az olívaolajat, és sót. Elkeverjük benne a kovászolt patisszont is, és ha nem elég savas, akkor még egy kis gyümölcsecetet, illetve lime-levet is adunk hozzá. Még melegen beletesszük a pirított zöldségeket is.  A csülök mellé tálaljuk.

Litauszki Zsolt konfitált őzcsülök receptjét itt találjátok.