Hozzávalók:
- 1 csülök
- só, bors
- 1 nagy ek napraforgóméz
- 2 ek balzsamecet
- chili ízlés szerint
- 4-5 gerezd fokhagyma
- 2-3 ek mangalicazsír a tetejére
- 1 kg burgonya
- 2-3 fej vöröshagyma
- 1 ek mangalicazsír
Cukkini-patisszon saláta:
- 5-6 zsenge, virágos cukkini
- 2-3 friss, zsenge patisszon
- 1 ek olívaolaj
- 2 dkg vaj
- 2-3 kovászolt patisszon
Öntet:
- 1 csokor petrezselyem
- só, bors
- 1 ek olívaolaj
- 1 ek gyümölcsecet
- fél lime leve
Elkészítés:
A nyers csülköt alaposan megsózzuk, a hártyák közé is bedörzsöljük a sót. Mindenképpen csontos csülköt vásároljunk, így lesz igazán finom ez a változat. Miután besóztuk a húst, megpucoljuk a fokhagymagerezdeket, és a hártyák közé bedugdossuk őket. Így nem sértjük meg a hús felületét, és bent tudnak maradni a finom szaftok. Ezután a külsejét megkenjük napraforgómézzel, majd balzsamecettel. Végül frissen őrölt borssal és pici chilivel is ízesítjük.
A burgonyát megtisztítjuk, és nagyobb gerezdekre vágjuk. A sütőedény alját mangalicazsírral megkenjük, és ráhalmozzuk a burgonyát. A vöröshagymákat nagyobb darabokra vágjuk, és azokat is az edénybe rakjuk. Egy fej fokhagymát keresztben ketté vágunk, ez is mehet a burgonya és a hagyma mellé.
Erre az ágyra tesszük a csülköt, és a tetejére még két-három evőkanál mangalicazsírt is rakunk, ebből lesz a finom pecsenyeszaft. Ezután lefedjük a sütőedényt, és 220 fokon 15 percig sütjük a csülköt. Ezután visszavesszük a hőfokot 140 fokra, és további 4-5 órán át puhára sütjük. Végül újra feltekerjük a hőmérsékletet, és pirosra sütjük a bőrét. Ekkor már nagyon figyeljünk oda, nehogy megégjen!
A salátához az apró, virágos, félbe vágott cukkiniket picit megpirítjuk olívaolaj és vaj keverékén. Hozzáadjuk a nagyobb darabokra vágott patisszont is, illetve egy negyedelt uborkát. A kovászolt patisszont közben vékony szeletekre vágjuk. A petrezselymet felaprítjuk, hozzáadjuk a felkarikázott fokhagymagerezdeket, a borsot, az olívaolajat, és sót. Elkeverjük benne a kovászolt patisszont is, és ha nem elég savas, akkor még egy kis gyümölcsecetet, illetve lime-levet is adunk hozzá. Még melegen beletesszük a pirított zöldségeket is. A csülök mellé tálaljuk.
Litauszki Zsolt konfitált őzcsülök receptjét itt találjátok.
Ajánljuk még: