Konfitált őzcsülök grízes rétessel

Gasztro

Konfitált őzcsülök grízes rétessel

Litauszki Zsolt receptje.

Hozzávalók:

  • 4 db őzcsülök
  • 1 ek. olívaolaj
  • ¼ zeller
  • 3 nagy karika fehér répa
  • 3-4 szem borókabogyó
  • 2 ág borsikafű
  • 1 szem paradicsom
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 2 ek. olívaolaj
  • 1 dl vörösbor
  • 5 dl húsleves

Grízes rétes

Tovább olvasok
  • 5 tojásfehérje
  • 1 csipet cukor
  • 2 csipet só

 

  • 5 tojássárgája
  • 190 g vaj
  • 2 ek. tejföl
  • 190 g búzadara
  • 5 dkg olvasztott vaj a locsoláshoz
  • 3x3 db réteslap

 

  • a tálaláshoz sós mogyoró és fokhagymás, pirított vargánya

Elkészítés:

A zellert és a fehérrépát meghámozzuk és falatnyi darabokra vágjuk. A paradicsomot is feldaraboljuk. A fokhagymát megtörjük a kés lapjával.

Egy kevés olívaolajon ezeket megpirítjuk a borókabogyóval és friss majorannával. Addig pirítjuk, hogy legyen egy kis színük. Ezután beleöntjük a serpenyőbe a vörösbort, és méz sűrűségűre redukáljuk, hogy egyáltalán ne maradjon benne alkohol. Ha elkészültünk, ráöntjük a húslevest, majd lehúzzuk a tűzről. A csülköket egy öntöttvas serpenyőben kevés olajon megkérgezzük. Kevés sóval meghintjük. Ha már szép színt kaptak, akkor beletesszük őket a zöldséges mártásba. A pörzsanyagokat egy kevés levessel feloldjuk és azt is a szafthoz öntjük.

Ezután a csülköket 160 fokra betesszük sülni kb. 3-4 órára.

A grízes réteshez a kimért vajat kihabosítjuk, majd egyenként a tojások sárgáját is hozzátesszük.

Adunk hozzá egy kevés sót is. Ezután már kézzel keverjük bele a tejfölt, majd a végén a grízt.

A tojásfehérjéből kemény habot verünk. Adunk hozzá egy kevés cukrot és egy kicsivel több sót is. Ezt is óvatosan beledolgozzuk a grízes masszába.

3-4 darab réteslapot egymásra teszünk egy tiszta abroszra vagy nagyobb konyharuhára. Meglocsoljuk olvasztott vajjal, majd egy vonalban ráhalmozzuk a töltelék harmadát, majd a végeket behajtjuk. Ezután a konyharuha segítségével óvatosan feltekerjük a rétest, és egy lyukacsos tepsire tesszük, hogy a sütőben át tudja járni a gőz. A tetejüket olvasztott vajjal megkenjük. 100 fokon 15-20 percig gőzöljük a réteseket.

Ha a csülkök megpuhultak, a tűzhelyen még rövid ideig forraljuk, hogy a szaft besűrűsödjön.

A gombákat vajon átpirítjuk, a mogyorót felaprítjuk. Ezekkel és a rétessel tálaljuk az elkészült csülköket.

 

 
 

 

Ajánljuk még:

Zöldre van a torta festve – de nem mindegy, hogy mivel!

A zsenge csalánlevél gazdag vitaminforrás, kitűnő főzeléket, levest főzhetünk belőle. Mint ínségétel, a paraszti konyhák régebben ismerték, de újabban a trendi éttermek is felismerték a csalánt, mint a reformkonyha egyik pompás alapanyagát. Aki megszereti, rá fog jönni, hogy a csalánban még ennél is több van! Mint természetes zöldítőt, mint ásványianyag-raktárt, belekomponálhatjuk akár sós- vagy édes süteménybe is.

 

Már követem az oldalt

X