Hozzávalók:
- 4 db őzcsülök
- 1 ek. olívaolaj
- só
- ¼ zeller
- 3 nagy karika fehér répa
- 3-4 szem borókabogyó
- 2 ág borsikafű
- 1 szem paradicsom
- 1 gerezd fokhagyma
- 2 ek. olívaolaj
- 1 dl vörösbor
- 5 dl húsleves
Grízes rétes
- 5 tojásfehérje
- 1 csipet cukor
- 2 csipet só
- 5 tojássárgája
- 190 g vaj
- só
- 2 ek. tejföl
- 190 g búzadara
- 5 dkg olvasztott vaj a locsoláshoz
- 3x3 db réteslap
- a tálaláshoz sós mogyoró és fokhagymás, pirított vargánya
Elkészítés:
A zellert és a fehérrépát meghámozzuk és falatnyi darabokra vágjuk. A paradicsomot is feldaraboljuk. A fokhagymát megtörjük a kés lapjával.
Egy kevés olívaolajon ezeket megpirítjuk a borókabogyóval és friss majorannával. Addig pirítjuk, hogy legyen egy kis színük. Ezután beleöntjük a serpenyőbe a vörösbort, és méz sűrűségűre redukáljuk, hogy egyáltalán ne maradjon benne alkohol. Ha elkészültünk, ráöntjük a húslevest, majd lehúzzuk a tűzről. A csülköket egy öntöttvas serpenyőben kevés olajon megkérgezzük. Kevés sóval meghintjük. Ha már szép színt kaptak, akkor beletesszük őket a zöldséges mártásba. A pörzsanyagokat egy kevés levessel feloldjuk és azt is a szafthoz öntjük.
Ezután a csülköket 160 fokra betesszük sülni kb. 3-4 órára.
A grízes réteshez a kimért vajat kihabosítjuk, majd egyenként a tojások sárgáját is hozzátesszük.
Adunk hozzá egy kevés sót is. Ezután már kézzel keverjük bele a tejfölt, majd a végén a grízt.
A tojásfehérjéből kemény habot verünk. Adunk hozzá egy kevés cukrot és egy kicsivel több sót is. Ezt is óvatosan beledolgozzuk a grízes masszába.
3-4 darab réteslapot egymásra teszünk egy tiszta abroszra vagy nagyobb konyharuhára. Meglocsoljuk olvasztott vajjal, majd egy vonalban ráhalmozzuk a töltelék harmadát, majd a végeket behajtjuk. Ezután a konyharuha segítségével óvatosan feltekerjük a rétest, és egy lyukacsos tepsire tesszük, hogy a sütőben át tudja járni a gőz. A tetejüket olvasztott vajjal megkenjük. 100 fokon 15-20 percig gőzöljük a réteseket.
Ha a csülkök megpuhultak, a tűzhelyen még rövid ideig forraljuk, hogy a szaft besűrűsödjön.
A gombákat vajon átpirítjuk, a mogyorót felaprítjuk. Ezekkel és a rétessel tálaljuk az elkészült csülköket.
Ajánljuk még: