Csicsókakrémleves

Gasztro

Csicsókakrémleves

Ha egyszer csicsókát ültet az ember, majdnem lehetetlen kiirtani a kertből. Még jó, hogy ételként ezer módon elkészíthetjük!

Hozzávalók

  • ½ kg csicsóka
  • 1 fej vöröshagyma
  • 2 szál halványító zeller
  • 3-4 gerezd fokhagyma
  • 2 dl tejszín
  • 1 evőkanál kukoricaliszt
  • 1 kis csokor petrezselyem
  • fehérbors
  • 3 ek olíva olaj

Levesbetétnek: 

  • pirított dióbél
  • kéksajt

 

Tovább olvasok

Elkészítés

Először áztassuk be egy tál vízbe a csicsókát, zöldségkefével tisztítsuk meg, végül vágjuk mindegyiket négy darabba. Ezután a hagymát aprítsuk fel, és egy kevés olívaolajon dinszteljük meg. Amikor a hagyma üveges, akkor tegyük bele a felvágott zellert és a csicsókát. Együtt pirítsuk tovább, majd öntsük fel az egészet vízzel. Sózzuk, ízesítsük fehérborssal, és fedő alatt főzzük puhára.

Amikor elkészült, botmixerrel pépesítsük, folyamatos kevergetés mellet öntsük bele a kukoricaliszttel elkevert tejszínt. Egyet kell forralni rajta, és már kész is.

Felaprított friss petrezselyemmel, pirított dióbéllel és kockára vágott krémsajttal tálaljuk.

Ajánljuk még:

Egzotikus téli gyógynövények, amik fűszerként is megállják a helyüket

„Nem csak gyógy-, de fűszer is!” – mondják még ma is sokszor azokra a növényekre, melyeket a gyógyászatban és a konyhában egyaránt felhasználhatunk. Az, hogy ezeket gyógyászati vagy kulináris célra vetjük be, csupán döntés kérdése, szerencsés esetben azonban a két cél egyszerre érvényesülhet! Annak ellenére, hogy a hagyományos ünnepi asztalon a régiségben – érthető okokból – elsősorban a saját környezetünkben is megtalálható növények kaptak helyet, most néhány távoli vidékeken honos fűszert listáztunk.