Csicsókakrémleves

Gasztro

Csicsókakrémleves

Ha egyszer csicsókát ültet az ember, majdnem lehetetlen kiirtani a kertből. Még jó, hogy ételként ezer módon elkészíthetjük!

Hozzávalók

  • ½ kg csicsóka
  • 1 fej vöröshagyma
  • 2 szál halványító zeller
  • 3-4 gerezd fokhagyma
  • 2 dl tejszín
  • 1 evőkanál kukoricaliszt
  • 1 kis csokor petrezselyem
  • fehérbors
  • 3 ek olíva olaj

Levesbetétnek: 

  • pirított dióbél
  • kéksajt

 

Tovább olvasok

Elkészítés

Először áztassuk be egy tál vízbe a csicsókát, zöldségkefével tisztítsuk meg, végül vágjuk mindegyiket négy darabba. Ezután a hagymát aprítsuk fel, és egy kevés olívaolajon dinszteljük meg. Amikor a hagyma üveges, akkor tegyük bele a felvágott zellert és a csicsókát. Együtt pirítsuk tovább, majd öntsük fel az egészet vízzel. Sózzuk, ízesítsük fehérborssal, és fedő alatt főzzük puhára.

Amikor elkészült, botmixerrel pépesítsük, folyamatos kevergetés mellet öntsük bele a kukoricaliszttel elkevert tejszínt. Egyet kell forralni rajta, és már kész is.

Felaprított friss petrezselyemmel, pirított dióbéllel és kockára vágott krémsajttal tálaljuk.

Ajánljuk még:

Fügés finomságok

Bő egy emberöltővel ezelőtt még ritka vendég volt a hazai konyhákban a füge. Emlékszem, gyermekkoromban a Mecsek oldalában virított néhány bokor, és akkora öröm volt, ha a szőlőből hazaigyekvő bácsik egy-egy érett fügével ajándékoztak meg! Azóta sokat változott a világ, és lassan a mi kertünkben is jobban érzi magát a füge, mint a barack. Fügebőségben desszertben, előételben és borkorcsolyában is ott a helye ennek a különleges finomságnak, amely megédesíti a nyári pillanatokat.