Vajas, citromos csirkemell zellerrel, spárgával
Olvasási idő: 2 perc

Vajas, citromos csirkemell zellerrel, spárgával

Kollár Endre receptje

Hozzávalók

  • 25-30 dkg bőrös csirkemell
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 2 dkg vaj

A mártáshoz:

  • 1/2 kk. liszt
  • 1 dl csirkealaplé
  • 1 dl tejszín
  • 1/2 citrom héja
  •  1/4 citrom leve
  • friss petrezselyem
  • 1,5 dkg vaj

A püréhez:

  • 1 nagy fej sült zeller
  • 1/2 dl zsíros tejszín
  • 1 ek. zöld olaj

A zöld olajhoz:

  • 1 nagy marék zellerzöld
  • 1 marék spenót
  • 2 dl napraforgóolaj

A tálaláshoz:

  • 1 szelet sült zeller
  • 1 szál spárga
  • 1 ek. pisztáciapaszta

Elkészítés 

A zellert megmossuk, a zöldjét levágjuk, majd a gumót alufóliába csomagoljuk. 160 fokos sütőben körülbelül egy óra alatt puhára sütjük. Levágunk belőle néhány szeletet a tálaláshoz. Ezeket tálalás előtt vajon átfuttatjuk és megsózzuk.

A maradék zellerből pürét készítünk. Krémesre turmixoljuk a sóval és a tejszínnel. Érdemes 6-7 percig turmixolni, hogy igazán krémes legyen.

Készítünk egy zöld olajat is, leturmixoljuk a zeller zöldjét az olajjal, spenótot is teszünk hozzá, hogy szép zöld színe legyen. 10-15 percig érdemes dolgozni vele. Ebből a zöld olajból teszünk a zellerpüréhez, így annak is szép zöld színe lesz.

A spárgát megtisztítjuk és nagyon apró kockákra vágjuk. Ezután összekeverjük a natúr pisztáciakrémmel.

A csirkemellet levágjuk a csontról, a bőrt rajta hagyjuk. Ezután lemérünk egy filét. Ahány dkg, annyi percre tesszük majd be a sütőbe.

A filéket laposan megsózzuk, majd legalább 20 percet állni hagyjuk. Egy öntöttvas serpenyőt felforrósítunk, kevés olajat teszünk bele, majd a filék bőréből kisütjük a zsírt. A hús másik oldalát is kérgezzük, majd hozzáadunk egy gerezd fokhagymát és egy darab vajat. Habzó vajjal locsolgatva sütjük tovább néhány percig. Ezután betesszük a sütőbe 120 fokra 25 percre. (25 dkg-os filével számolva). Ezután kivesszük a sütőből, és 8-10 percet pihentetjük fóliába csomagolva. Az alatta kisült szaftból kiszedjük a fokhagymát, és ha túl zsíros lenne, a zsiradékból is leszedünk. Ezután visszamelegítjük, majd megszórjuk egy pici liszttel, és rövid ideig hagyjuk sülni. Ne piruljon meg a liszt, ez fontos! Egy kis alaplével vagy vízzel felhúzzuk, majd a tejszínnel együtt rövid ideig pötyögtetve forraljuk. Ízesítjük citromhéjjal, citromlével, illetve friss petrezselyemmel. Végül lehúzzuk a tűzről, majd kockázott hideg vajjal krémesítjük.

Kapcsolódó tartalom
Orgonás rebarbaradzsem
| 2025. április 29

Orgonás rebarbaradzsem

Borbás Marcsi receptje