Országos lefedettség és egyenlő feltételek – a közigállás lehetőségéről (x)

Aktív

Országos lefedettség és egyenlő feltételek – a közigállás lehetőségéről (x)

A hazai álláspiac sok tekintetben meglehetősen egyenetlen, főleg a vidéki régiók és a főváros összehasonlításában. Bizonyos területekkel kapcsolatban azonban országos lefedettségről beszélhetünk, mindezt ráadásul egyenlő feltételekkel. (x)

Területi különbségek

Magyarországot sokan tartják némiképp fejnehéznek, mely elsősorban a főváros aránytalanul nagy szerepére vonatkozik. Az persze természetes, hogy egy ország központja egyben gazdasági és társadalmi központ is, ám a vidéki régiókkal való összevetésben talán nem kellene akkor szakadéknak tátongania, mint hazánkban. Bár a tendenciák sokat javultak az elmúlt években, még van hova fejlődni.

Ez a fajta centralizáltság pedig természetesen más területekre is rányomja a bélyegét, többet között a munkaerőpiacra is. A vidéki munkalehetőségek sokszor mennyiségben és minőségben is elmaradnak a budapesti kínálattól, így az sem ritka, hogy valaki utóbbi környékére költözik annak érdekében, hogy megfelelő munkát találjon. Mára úgy tűnik, hogy a vidéki régiók is erős felzárkózást mutatnak, így kérdés, hogy ez a jelenség mennyire marad velünk a jövőben.

Még a fentebb leírtakkal együtt is találunk azonban olyan területeket, melyek országos szinten, régiótól függetlenül közel ugyanannyi lehetőséget tartogatnak, de a feltételek és a keretrendszer tekintetében egyáltalán nincs különbség. Ha valaki tisztában van a közigállás fogalmával, már sejtheti is, hogy miről van szó. A közalkalmazotti állások hálózata ugyanis valóban ennyire kiterjedt, lefedettsége pedig páratlan.

Széleskörű kínálat

A közigállás paletta nem csak az országos lefedettséggel és egyenlő körülményekkel képes kitűnni a mezőnyből, hanem a státusz által betölthető munkakörök sokszínűségével is. Azt ugyanis mindenképpen érdemes tisztázni, hogy ez esetben talán a státusz a lényegesebb, hiszen a közalkalmazotti lét a maga szabályaival egy meglehetősen stabil, kiszámítható és hosszú távon is biztonságos környezetet képes teremteni a munkavállalók számára.

Ezek a munkavállalók pedig valóban számos területen próbálhatják ki magukat egy közigállás keretében. A közszolgáltatásokhoz ugyanis többet között olyan területek tartoznak mint a környezetvédelem, az oktatás, az egészségügy és sok egyéb. Ezeken a halmazokon belül pedig számos különböző álláshellyel találkozhatunk, a legáltalánosabb, könnyen elnyerhető munkáktól a komolyabb kihívást jelentő szakmai vagy vezetői pozíciókig.

A közigállás kínálat mindenki számára tartogat lehetőségeket

 A közigállás kínálat mindenki számára tartogat lehetőségeket

Természetesen egy közigállás tekintetében is elmondható az, hogy Budapest több lehetőséget tartogat, de ez leginkább a város méretéből és az itt működő intézmények kiemelkedő számából adódik. Ez a szféra azonban éppen az, amelyik vidéken is páratlanul sok álláshelyet kínál az ott élők rendkívül széles körei számára. Így tehát ez a lehetőség sokszor még olyan helyeken is elérhető, ahol egyébként kevesebb munkahellyel számolhatunk.

Kiszámítható, stabil háttér

A napjainkban tapasztalható gazdasági nehézségek természetesen a munkaerőpiacra is hatással vannak, így sok munkahely körülményei jóval bizonytalanabbá váltak, mint eddig. Emiatt pedig a korábbinál kevesebb munkavállaló érezheti biztonságban megélhetését, hiszen ez a fajta gazdasági kitettség sok szempontból hat negatívan a cégekre és dolgozóikra. A közigállás paletta azonban képes garantálni ezt a biztonságot.

A közszférában elérhető munkákkal kapcsolatban sokszor fogalmazódik meg az a kritika, mely szerint a keretrendszer túlságosan merev, a szigorúbb szabályok pedig nem teremtenek igazán komfortos körülményeket. Bár tény, hogy a közigállás területén kevésbé rugalmas keretekkel találkozhatunk, de bizonyos szempontból a munkavállalók ennek hasznát is látják, melyre jó példa a közalkalmazotti bértábla.

Ez ugyanis stabil és kiszámítható feltételeket kínál a dolgozók számára, akiknek természetesen számos lehetőségük van az előrelépésre is. Bár a bértábla központilag szabályozott, így az emelések is így dőlnek el, ugyanez képes garantálni a megbízható hátteret akár hosszútávon is. Egy közigállás tehát a maga speciális feltételei mellett is olyan lehetőség, amely országszerte sok álláskereső számára kínál megoldást.

Ajánljuk még:

 

Már követem az oldalt

X