Citromos süti a javából: görög citromos-kókuszos pite

Gasztro

Citromos süti a javából: görög citromos-kókuszos pite

A citromos süti kókusszal, sok-sok finom sziruppal jobb, mint hinnéd!

Hozzávalók:

  • 10 dkg búzadara
  • 15 dkg liszt
  • 15 dkg kókuszreszelék
  • 15 dkg puha vaj
  • 4 db tojás
  • 1 csomag sütőpor
  • 6 ek cukor
  • 2 dl tej
  • csipet só
  • 1 biocitrom lereszelt héja

 A sziruphoz:

  • 1 citrom kifacsart leve
  • 1 narancs kifacsart leve
  • 1 dl víz
  • 25 dkg cukor

A tetejére:

  • 5 dkg kókuszreszelék

 

Tovább olvasok

Elkészítés

A lisztet, a csipet sót, a búzadarát, a sütőport, a reszelt citromhéjat és a kókuszreszeléket egy tálba tesszük és összekeverjük. A tojásokat szétválasztjuk, a fehérjéből kemény habot verünk, a sárgákat fehéredésig keverjük a cukorral. Ezután a cukros sárgákhoz adjuk a puha vajat, kikeverjük, majd a tejjel hígítjuk. Ha kész, akkor összekeverjük a száraz összetevőkkel, a legvégén apránként beleforgatjuk a tojások felvert habját. Közepes méretű (22-32 cm) tepsibe simítjuk a tésztát, és 180 fokon 20-25 perc alatt megsütjük.

Amíg a tészta sül, elkészítjük a szirupot. Ehhez a vízben elkeverjük a cukrot, a narancs és citromlevet, majd körülbelül 10 percig forraljuk, amíg jó szirupos állaga nem lesz. Ekkor levesszük a tűzről, és hagyjuk kihűlni.

Miután a tészta kisült, rombusz alakúra vágjuk a tepsiben, és meglocsoljuk a már hideg sziruppal. (Úgy is készíthetjük, hogy megvárjuk, amíg a tészta kihűl, akkor készítjük el a szirupot és a hideg tésztára a forró szirupot locsoljuk.) Kiskanállal csak annyi szirupot locsoljunk a tésztára, amennyit beszív, de nem ázik el tőle.

Tálalás előtt kókuszreszelékkel szórjuk meg a sütemény tetejét.

 
X
Már követem az oldalt