Céklás bableves

Gasztro

Céklás bableves

Borbás Marcsi receptje

Hozzávalók:

A leveshez:

  • 30 dkg szárazbab
  • 2-3 szál sárgarépa
  • 1-2 szál fehérrépa
  • 1-2 szál paszternák
  • 1 fej vöröshagyma
  • 3-4 kisebb cékla
  • 1 szál füstölt kolbász
  • 2 ek olívaolaj
  • 1 ek liszt
  • 1 ek fűszerpaprika
  • 2 db babérlevél
  • egy csokor kapor
  • 1 tk borsikafű

A tálaláshoz:

  • 2 fej lilahagyma
  • 1 ek só
  • 2 ek ecet

 

Tovább olvasok

Elkészítés:

A szárazbabot egy éjszakára beáztatjuk. Főzés előtt leöntjük róla a vizet. Egy fazékban feltesszük főni a babot a megtisztított és falatnyi darabokra aprított zöldségekkel együtt. Megsózzuk, és borsikafüvet, illetve babérlevelet is adunk hozzá. Ha a bab már délig megfőtt, jöhet a levesbe a karikára vágott kolbász is. Ha minden megpuhult, elkészítjük a rántást. A zsiradékon halványsárgára pirítjuk a lisztet, majd beleszórjuk a fűszerpaprikát, és felengedjük hideg vízzel. Csomómentesre kikeverjük, majd a leveshez adjuk. Néhány perc alatt kiforraljuk a lisztet. Közben friss kaporral is ízesítjük az ételt.

A lilahagymát félkarikára vágjuk, majd lesózzuk, és hagyjuk állni. Ha a só megpuhította a hagymát, ecettel ízesítjük. Ezt tálaljuk a leves mellé.