Hozzávalók:
A leveshez:
- 30 dkg szárazbab
- 2-3 szál sárgarépa
- 1-2 szál fehérrépa
- 1-2 szál paszternák
- 1 fej vöröshagyma
- 3-4 kisebb cékla
- 1 szál füstölt kolbász
- 2 ek olívaolaj
- 1 ek liszt
- 1 ek fűszerpaprika
- 2 db babérlevél
- egy csokor kapor
- 1 tk borsikafű
- só
A tálaláshoz:
- 2 fej lilahagyma
- 1 ek só
- 2 ek ecet
Elkészítés:
A szárazbabot egy éjszakára beáztatjuk. Főzés előtt leöntjük róla a vizet. Egy fazékban feltesszük főni a babot a megtisztított és falatnyi darabokra aprított zöldségekkel együtt. Megsózzuk, és borsikafüvet, illetve babérlevelet is adunk hozzá. Ha a bab már délig megfőtt, jöhet a levesbe a karikára vágott kolbász is. Ha minden megpuhult, elkészítjük a rántást. A zsiradékon halványsárgára pirítjuk a lisztet, majd beleszórjuk a fűszerpaprikát, és felengedjük hideg vízzel. Csomómentesre kikeverjük, majd a leveshez adjuk. Néhány perc alatt kiforraljuk a lisztet. Közben friss kaporral is ízesítjük az ételt.
A lilahagymát félkarikára vágjuk, majd lesózzuk, és hagyjuk állni. Ha a só megpuhította a hagymát, ecettel ízesítjük. Ezt tálaljuk a leves mellé.