Böszörményi lakodalmas béles

Gasztro

Böszörményi lakodalmas béles

 

Hozzávalók:

A tésztához:

    • 1,2 kg liszt,
    • 7 tojássárgája
    • kis pohár tejföl
    • 1 kk só
    • 1 ek porcukor
    • 3 közepes nagyságú citrom leve
    • 2 ek 10%-os ecet, szódavíz

      A kenőanyaghoz:
    • 1 kg préselt zsír, 20 dkg vaj
    • 3 ek 10%-os ecet
    • 50 dkg liszt


      Töltelék: túró, rizs, dió, szilvalekvár

 

Tovább olvasok

Elkészítés: 

A felsorolt alapanyagokból közepes keménységű tésztát gyúrunk. Fél órát letakarva, hideg helyen pihentetjük.
Elkészítjük a kenőanyagot, melyhez a hozzávalókat habosra kavarjuk, majd kilenc részre osztjuk. A pihentetés után a tésztát három részre vágjuk, egyenként elnyújtjuk 6-7 mm vastagságúra, a kilencfelé osztott kenőanyagból egy adagot rákenünk az első lapra, majd összehajtjuk. 1-2 órát hideg helyen pihentetjük, majd újra elnyújtjuk. Egy levél tésztát háromszor nyújtunk el és kenünk le, egy-egy adag kenőanyaggal.

Mind a három levelet ezzel a módszerrel nyújtjuk készre.

Egy levelet 6-7 mm vastagságúra nyújtunk, 10×10 cm-es kockákra vágjuk. A kockák közepére kerül a töltelék, majd a kocka négy sarkát összefogjuk a töltelék felett. Tepsibe rakjuk, kemencében vagy a sütőben 180 °C-on 20-25 perc alatt kisütjük.

A kisült tésztát hűlni hagyjuk, majd megszórjuk vaníliás porcukorral.

Ajánljuk még:

Zebratorta (egy kicsit másként)
A Zebratorta egy igazán csinos sütemény, de azért valljuk be, az eredeti változat íze nem kifejezetten különleges, inkább semleges, sűrű piskótaszerű élmény. Az én verzióm egy kicsit izgalmasabb, karakteresebb ízű, és látványra is más.