Böszörményi lakodalmas béles

Gasztro

Böszörményi lakodalmas béles

 

Hozzávalók:

A tésztához:

    • 1,2 kg liszt,
    • 7 tojássárgája
    • kis pohár tejföl
    • 1 kk só
    • 1 ek porcukor
    • 3 közepes nagyságú citrom leve
    • 2 ek 10%-os ecet, szódavíz

      A kenőanyaghoz:
    • 1 kg préselt zsír, 20 dkg vaj
    • 3 ek 10%-os ecet
    • 50 dkg liszt


      Töltelék: túró, rizs, dió, szilvalekvár

 

Tovább olvasok

Elkészítés: 

A felsorolt alapanyagokból közepes keménységű tésztát gyúrunk. Fél órát letakarva, hideg helyen pihentetjük.
Elkészítjük a kenőanyagot, melyhez a hozzávalókat habosra kavarjuk, majd kilenc részre osztjuk. A pihentetés után a tésztát három részre vágjuk, egyenként elnyújtjuk 6-7 mm vastagságúra, a kilencfelé osztott kenőanyagból egy adagot rákenünk az első lapra, majd összehajtjuk. 1-2 órát hideg helyen pihentetjük, majd újra elnyújtjuk. Egy levél tésztát háromszor nyújtunk el és kenünk le, egy-egy adag kenőanyaggal.

Mind a három levelet ezzel a módszerrel nyújtjuk készre.

Egy levelet 6-7 mm vastagságúra nyújtunk, 10×10 cm-es kockákra vágjuk. A kockák közepére kerül a töltelék, majd a kocka négy sarkát összefogjuk a töltelék felett. Tepsibe rakjuk, kemencében vagy a sütőben 180 °C-on 20-25 perc alatt kisütjük.

A kisült tésztát hűlni hagyjuk, majd megszórjuk vaníliás porcukorral.

Ajánljuk még:

Őszi erdei gyűjtögető

Egy erdei séta alkalmával érdemes körbenéznünk a lábunk alatt is, hiszen az avar számtalan kreatívan hasznosítható kincset tartogat számunkra. Cikkünkben sorra vesszük a leggyakoribb kézműveskedéshez is felhasználható erdei terméseket, hogy segítsünk az ötletelésben. Cserébe csak egyet kérünk: az erdőben járva tartsatok be minden írott és íratlan szabályt, vigyázzatok a természetre!