Hozzávalók (4 személyre):
Kelt tészta:
- 30 dkg liszt
- 2 dl langyos 2,8 %-os tej
- 2 evőkanál étolaj
- 1 evőkanál kristálycukor
- 2,5 dkg élesztő
- 1 tojássárgája
- 1 kávéskanál só
Töltelékhez:
- kökénylekvár
- 4 evőkanál folyékony méz
- 1 kávéskanál fahéj
- 5 dkg tisztított, pirított bükkmakk
Tetejére:
- 1 egész tojás
- 1-2 evőkanál porcukor
Elkészítés:
Egy deciliter tejbe belekeverjük a cukrot és az élesztőt, majd megvárjuk, hogy felfusson. A liszthez hozzáadjuk a többi hozzávalót, majd a felfutatott élesztőt is. Fényesre dagasztjuk a tésztát. Akkor jó, ha egy gombócba összeáll, és elválik az edény falától. 40 percig letakarva kelesztjük egy olajjal kikent edényben.
A megkelt tésztát vékonyra, 2-3 mm vastagságúra nyújtjuk. Megkenjük kökénylekvárral, megcsurgatjuk mézzel, kicsit fahéjjal hintjük, majd egyenletesen rászórjuk az egészben hagyott, tisztított makkot.
Óvatosan, szorosan feltekerjük, a tetején hosszanti irányba bevágjuk, a két végénél 3-3 cm-t épen hagyva. Megfelezve, egymásba fordítva a két szálat összefonjuk. Kiolajozott öntöttvas serpenyőbe helyezzük, felvert tojással lekenjük.
Előmelegített sütőbe helyezzük. 180 fokon, légkeverésen 40-45 perc alatt sütjük meg egy olajozott öntöttvas edényben.
Miután megsült, a tálalásig várva kihűtjük, hogy szelni lehessen, és megszórjuk porcukorral.
Ajánljuk még: