Bikkmakkos kökénykoszorú

Gasztro

Bikkmakkos kökénykoszorú

Bükkmakkból egy fantasztikus sütemény!

Hozzávalók (4 személyre):

Kelt tészta:

  • 30 dkg liszt
  • 2 dl langyos 2,8 %-os tej
  • 2 evőkanál étolaj
  • 1 evőkanál kristálycukor
  • 2,5 dkg élesztő
  • 1 tojássárgája
  • 1 kávéskanál só

Töltelékhez:

  • kökénylekvár
  • 4 evőkanál folyékony méz
  • 1 kávéskanál fahéj
  • 5 dkg tisztított, pirított bükkmakk

Tetejére:

  • 1 egész tojás
  • 1-2 evőkanál porcukor

 

Tovább olvasok

Elkészítés:

Egy deciliter tejbe belekeverjük a cukrot és az élesztőt, majd megvárjuk, hogy felfusson. A liszthez hozzáadjuk a többi hozzávalót, majd a felfutatott élesztőt is. Fényesre dagasztjuk a tésztát. Akkor jó, ha egy gombócba összeáll, és elválik az edény falától. 40 percig letakarva kelesztjük egy olajjal kikent edényben.

A megkelt tésztát vékonyra, 2-3 mm vastagságúra nyújtjuk. Megkenjük kökénylekvárral, megcsurgatjuk mézzel, kicsit fahéjjal hintjük, majd egyenletesen rászórjuk az egészben hagyott, tisztított makkot.

Óvatosan, szorosan feltekerjük, a tetején hosszanti irányba bevágjuk, a két végénél 3-3 cm-t épen hagyva. Megfelezve, egymásba fordítva a két szálat összefonjuk. Kiolajozott öntöttvas serpenyőbe helyezzük, felvert tojással lekenjük.

Előmelegített sütőbe helyezzük. 180 fokon, légkeverésen 40-45 perc alatt sütjük meg egy olajozott öntöttvas edényben.

Miután megsült, a tálalásig várva kihűtjük, hogy szelni lehessen, és megszórjuk porcukorral.

Ajánljuk még:

A töltött káposztát többféleképpen is készítheted! 6 receptet hoztunk

A töltött káposzta olyan klasszikus, amelyet sokféle recept szerint tudunk elkészíteni. Mutatjuk a recepteket, így mindenki megtalálhatja az ízlésének megfelelőt: van exkluzív, hagyományos, diétás, és olyan is, ami földhöz vág, pedig vegetáriánus. A savanyú káposztát régen a „magyarok címere” névvel illették, hiszen rengeteg olyan receptünk volt, amelynek ez a fő alapanyaga. Mindenütt közkedvelt, még sincs belőle két egyforma.