Hozzávalók
- 50 dkg finomliszt
- 2,5 dkg élesztő
- 2,5 dl Magyar Tej
- 3 dl Magyar Kefir
- 2 ek. cukor
- 1 tk. szódabikarbóna
- 1 csipet só
A sütéshez: 1,5 liter napraforgó étolaj
Elkészítés
Kimérjük a tejet és a kefirt, majd langyosra felmelegítjük. Hozzáadjuk az élesztőt és egy kanál cukrot, majd alaposan elkeverjük. A liszthez hozzáadjuk a maradék cukrot és a szódabikarbónát, majd pedig a tejes keveréket. Egy fakanállal jól kidolgozzuk a lágy tésztát, majd letakarjuk, és hagyjuk, hogy megkeljen. Ha megkelt, vastagon lisztezett felületre borítjuk a tésztát, és a felületét is meglisztezzük. Óvatosan dolgozzunk vele, mert nagyon lágy és ragacsos a tészta. Kinyomkodjuk belőle a levegőt, majd ujjnyi vastagra kisodorjuk. Négyzetekre vágjuk, és hagyjuk kb. 10 percig pihenni.
Ezután közepesen forró olajban szép pirosra sütjük a fánkokat. Hihetetlenül könnyű és finom! Porcukorral meghintve tálaljuk házi baracklekvárral.
A recept megjelenését az Alföldi Tej támogatta.
Ajánljuk még: