Beignet fánk

Gasztro

Beignet fánk

Borbás Marcsi receptje

Hozzávalók

  • 50 dkg finomliszt
  • 2,5 dkg  élesztő
  • 2,5 dl Magyar Tej
  • 3 dl Magyar Kefir
  • 2 ek. cukor
  • 1 tk. szódabikarbóna
  • 1 csipet só

A sütéshez: 1,5 liter napraforgó étolaj

 

Tovább olvasok

Elkészítés 

Kimérjük a tejet és a kefirt, majd langyosra felmelegítjük. Hozzáadjuk az élesztőt és egy kanál cukrot, majd alaposan elkeverjük. A liszthez hozzáadjuk a maradék cukrot és a szódabikarbónát, majd pedig a tejes keveréket. Egy fakanállal jól kidolgozzuk a lágy tésztát, majd letakarjuk, és hagyjuk, hogy megkeljen. Ha megkelt, vastagon lisztezett felületre borítjuk a tésztát, és a felületét is meglisztezzük. Óvatosan dolgozzunk vele, mert nagyon lágy és ragacsos a tészta. Kinyomkodjuk belőle a levegőt, majd ujjnyi vastagra kisodorjuk. Négyzetekre vágjuk, és hagyjuk kb. 10 percig pihenni.

Ezután közepesen forró olajban szép pirosra sütjük a fánkokat. Hihetetlenül könnyű és finom! Porcukorral meghintve tálaljuk házi baracklekvárral.

A recept megjelenését az Alföldi Tej támogatta.

Ajánljuk még:

A zellerpüré felmagasztalása

A zellerpüré nem hivalkodó. Megbújik a tányéron, ügyet sem vetünk rá a pecsenye mellett. Ám az ínyenc tudja, hogy nem ok nélkül kerül a háttérbe. Oly elemi erővel borzolja össze az ízeket, olyan finom íz-összhangot teremt, amit nem is lehet szavakkal körülírni. Sőt, elképzelni is csak nagy gyakorlattal. Amikor beköszöntenek a hűvös napok, szeretem a tejszínnel vagy vajjal, esetleg leheletnyi szerecsendióval finomított, a nyelven olvadó zellerpürét kínálni a húsételek mellé. Vacsoraételként pedig magában is megállja a helyét, kevés sajttal, vagy némi zöldség büszke társaságában.