Barackos lepény

Gasztro

Barackos lepény

 Borbás Marcsi receptje

Hozzávalók a tésztához:

    • 40 dkg liszt
    • 3 dkg élesztő
    • 2-2,5 dl tej
    • 10 dkg vaj
    • 1 tojássárgája
    • 1 csipet só
    • 1-2 ek cukor
    • 2 ek tejföl

      A tetejére:

    • 4-5 szem őszibarack
    • 5 dl tejföl
    • 1 citrom reszelt héja
    • kristálycukor ízlés szerint
    • 3 tojássárgája

 

Tovább olvasok

Elkészítés:

Először elkészítjük a kelt tésztát. Az élesztőt kevés langyos tejben egy csipet cukorral felfuttatjuk, hozzáadjuk a liszthez, majd beletesszük a vajat, a tojássárgáját, a cukrot, a csipet sót. A tejföllel együtt lágy, édes tésztát dagasztunk. Akkor lesz jó a tészta állaga, ha olyan, mint a kuglóf tésztája. Miután jól kidagasztottuk, letakarva 15-20 percet hagyjuk kelni.

Közben a tejfölben elkeverjük a cukrot, a tojások sárgáit és belereszeljük a citrom héját. A barackokat félbevágjuk, a magokat eltávolítjuk.

Egy tepsit kivajazunk, és egyenletesen elterítjük benne a kelt tésztát. A tetejére simítjuk a tejfölt, végül egyesével beletesszük, és kicsit bele is nyomkodjuk a fél barackokat, az üregükkel felfelé. A barackokat megszórjuk kristálycukorral, ami a sütés alatt majd szépen karamellizálódik.

180 fokos, előmelegített sütőben készre sütjük.

Ajánljuk még:

Zebratorta (egy kicsit másként)
A Zebratorta egy igazán csinos sütemény, de azért valljuk be, az eredeti változat íze nem kifejezetten különleges, inkább semleges, sűrű piskótaszerű élmény. Az én verzióm egy kicsit izgalmasabb, karakteresebb ízű, és látványra is más.