Gyümölcsös lepény

Gasztro

Gyümölcsös lepény

 Borbás Marcsi receptje

Hozzávalók a tésztához:

    • 40 dkg liszt
    • 3 dkg élesztő
    • 2-2,5 dl tej
    • 10 dkg vaj
    • 1 tojássárgája
    • 1 csipet só
    • 1-2 ek cukor
    • 2 ek tejföl

      A tetejére:

    • 4-5 szem őszibarack
    • 5 dl tejföl
    • 1 citrom reszelt héja
    • kristálycukor ízlés szerint
    • 3 tojássárgája

 

Tovább olvasok

Elkészítés:

Először elkészítjük a kelt tésztát. Az élesztőt kevés langyos tejben egy csipet cukorral felfuttatjuk, hozzáadjuk a liszthez, majd beletesszük a vajat, a tojássárgáját, a cukrot, a csipet sót. A tejföllel együtt lágy, édes tésztát dagasztunk. Akkor lesz jó a tészta állaga, ha olyan, mint a kuglóf tésztája. Miután jól kidagasztottuk, letakarva 15-20 percet hagyjuk kelni.

Közben a tejfölben elkeverjük a cukrot, a tojások sárgáit és belereszeljük a citrom héját. A barackokat félbevágjuk, a magokat eltávolítjuk.

Egy tepsit kivajazunk, és egyenletesen elterítjük benne a kelt tésztát. A tetejére simítjuk a tejfölt, végül egyesével beletesszük, és kicsit bele is nyomkodjuk a fél barackokat, az üregükkel felfelé. A barackokat megszórjuk kristálycukorral, ami a sütés alatt majd szépen karamellizálódik.

180 fokos, előmelegített sütőben készre sütjük.

Ajánljuk még:

Fahasábos dekoráció – az egyszerűségből áradó melegség

Tél vége felé már ott lebeg a levegőben a tavasz ígérete – a kínaiak szerint a nyár a téli napfordulóval kezdődik, hiszen ekkortól már egyre hosszabbak lesznek a nappalok. Napról napra több a madárdal, simogatóbb a napsütés, és mindig nagyobb vágyat érzek, hogy az örökzöldes és mohás dekorációkat felváltsák a tavaszi virágosok. Íme, néhány ötlet ahhoz, hogyan használhatjuk fel a fadarabokat, hasábokat az egyszerű lakásdíszekhez!