Az igazi macskaszem

Gasztro

Az igazi macskaszem

Borbás Marcsi receptje

Hozzávalók

A tésztához:

  • 30 dkg liszt
  • 4 tojássárgája
  • 14 dkg vaj
  • 1 dkg élesztő
  • 2 ek zsíros tejföl
  • 1/2 kk só
  • 1 kk cukor

A töltelékhez:

  • 60-70 dkg magozott meggy
  • 1 ek kristálycukor
  • 1 kk őrölt fahéj

A diós habhoz:

  • 20 dkg darált dió
  • 20 dkg cukor
  • 4 tojásfehérje

A kenéshez: 

  • 2 ek tejföl

Elkészítés

A lisztet alaposan eldolgozzuk a puha vajjal, majd hozzáadjuk a tojások sárgáját, a cukrot, a sót, a tejfölt, és belemorzsoljuk az élesztőt is. Ehhez a süteményhez kemény, de jól formázható tésztát kell gyúrnunk. (Ha szükséges, tejföllel még lazíthatjuk a tésztát.)

Ha elkészültünk, három részre osztjuk a tésztát, majd alaposan belisztezett deszkán egyenként hosszúkásra, téglalap alakúra nyújtjuk őket. Vékonynak kell lenniük, de vigyázzunk, nehogy elszakítsuk a tésztát, különben sütés közben a töltelék ki fog folyni. Érdemes sütőpapíron kinyújtani a tésztát, hogy ne ragadjon le a deszkára, és azzal együtt áttenni a tepsibe.

A magozott, alaposan lecsepegtetett meggyet összekeverjük cukros őrölt fahéjjal, majd a téglalap alakú tésztánk két hosszabb oldalának a szélére egy-egy sort rakunk belőle. Ezután elkezdjük a tésztát a közepe felé mindkét oldalról feltekerni úgy, hogy középen hagyunk egy sávot a diós habnak.

A 4 tojásfehérjét krémes habbá verjük a cukorral együtt. Amikor selymes és fényes lesz a hab, óvatosan belekeverjük a darált diót is. Ezzel a krémmel bőségesen megtöltjük a feltekert tészta közepén megmaradt rést. A másik két darab tésztával ugyanígy járunk el. A végén három rúd süteményt kapunk, melyek tetejét csak a tésztánál kenjük meg vékonyan tejföllel. Ezután óvatosan átemeljük a tepsibe a rudakat sütőpapírral együtt. Még egyszerűbb, ha a meggyel feltekert tésztákat sütőpapírral együtt helyezzük a tepsibe, és a diós tojáshabot már a tepsiben töltjük bele. 180 °C-on 30-40 perc alatt készre sütjük. Addigra a hab és a tészta is szépen megpirul.

Tipp: A meggy helyett használhatunk apróra vágott szilvát vagy fekete szilvalekvárt, a habba pedig mákot vagy mogyorót is keverhetünk.

 

Ajánljuk még:

Nálatok kié a csirkeláb? Avagy a csirke legyen egész, a család pedig boldog!

Ahogyan öregszem, egyre inkább hiszek abban, hogy szükségünk van olyan rituálékra és megszokásokra, amik csak a mi családunkra jellemzők. Így aztán számomra természetes, hogy az anyám vasárnapi asztalát körüllengő szokásjogi rendszerben a mai napig mindenki számára egyértelmű, kit melyik húsdarab illet a csirkepörköltes lábosból…