Az igazi bácskai rizses hús (és egy kis extra)

Gasztro

Az igazi bácskai rizses hús (és egy kis extra)

Borbás Marcsi receptje.

Hozzávalók:

Az alap:

  • 1 közepes méretű csirke
  • 1 kisebb fej hagyma
  • 1 ek olaj
  • 1 gerezd fokhagyma

+ A paprikás változathoz:

  • 1 ek fűszerpaprika
  • ½ bögre rizs

+ A zöldséges változathoz:

  • 1 szál sárgarépa
  • 1 szál fehérrépa
  • ¼ fej zeller
  • 1 bögre rizs

Elkészítés:

A csirkét a szokásos módon feldaraboljuk. A hagymát apróra vágjuk, majd egy kevés olajon elkezdjük dinsztelni. Adunk hozzá egy gerezd apróra vágott fokhagymát is. Ha a hagyma már kellően megpuhult, hozzáadjuk a húst, és átforgatjuk a zsiradékon, hogy kicsit kifehéredjen. Ezután annyi vízzel öntjük fel, hogy ellepje. Az egészet addig főzzük, amíg a hús már majdnem teljesen elkészül.

Ekkor ketté szedjük az ételt. Az egyik feléhez adunk egy evőkanál fűszerpaprikát, és nagy lángon tovább főzzük még kb.15 percig. Ezután hozzáadunk ½ bögre rizst. Óvatosan elkeverjük, és ha kell, adunk hozzá még egy kevés folyadékot, hogy az arányok megfelelőek legyenek, tehát hogy egységnyi rizshez két egységnyi folyadék legyen. 15 percig főzzük, majd lekapcsoljuk a tűzhelyet, és további 10 percig hagyjuk állni, hogy a rizs az összes szaftot felszívja. Miután a rizs belekerült az ételbe, már nem kevergetjük, csak rázogatjuk az edényt, hogy se a húst, se pedig a rizst ne törjük össze.

A zöldséges változat esetében nem kell bele fűszerpaprika, hanem a répákat és a feldarabolt zellert adjuk az ételhez. A zöldségekkel együtt még 20 percig főzzük, majd jöhet hozzá a rizs. Itt is figyeljünk az arányokra. Főzzük az ételt 15 percig a rizzsel, majd ezt is pihentessük fedő alatt további tíz percig.