Rongyos pecsenye vörösboros aszalt szilvával és zellerpürével
(nyitóképünkön)
Hozzávalók
- 4 szelet sertéstarja csont nélkül
- 10 dkg füstölt szalonna
- só, őrölt bors
- 6 dkg durvára vágott dió
- 4 evőkanál zsír
- 1 dl vörösbor
- 10 dkg aszalt szilva
A zellerpüréhez:
- 1 nagyobb zeller
- 2-3 szál zellerzöld
- 1 dl tejszín
- 1 kiskanál cukor
- só, őrölt fehérbors
- 1 evőkanál vaj
Elkészítés
A hússzeleteket kiverjük, sóval, őrölt borssal bedörzsöljük. A füstölt szalonnát hosszú, vékony csíkokra vágjuk, és a hússzeleteket megtűzdeljük velük. A szalonnás hússzeleteket felforrósított zsírba helyezzük, és mindkét oldalán pirosra sütjük. Ha a hús pirulni kezd, rászórjuk a diót és együtt pirítjuk készre. A vörösborba beáztatjuk a kimagozott aszalt szilvát. A zellert megtisztítjuk, felkockázzuk és annyi sós vízben, amennyi ellepi, puhára főzzük. Leszűrjük, burgonyanyomón átnyomjuk, majd hozzáadjuk a tejszínt, a vajat, cukorral, sóval, őrölt fehérborssal pikánsra fűszerezzük, majd botmixerrel habosra keverjük. A diós hús mellé kínáljuk, vörösboros aszalt szilvával együtt.
Sertésborda aszalt barackkal és zellerpürével
Hozzávalók
- 60 dkg sertéskaraj csont nélkül
- 1 kiskanál ötfűszer keverék
- 4 evőkanál ketchup
- fél-fél dl szójaszósz és száraz vörösbor
- 1 kiskanál méz
- 6 gerezd fokhagyma
- 20 dkg aszalt sárgabarack
- 1 -1 nagyobb vöröshagyma és sárgarépa
- 2 evőkanál olaj
- 60 dkg zeller
- só
- 4 evőkanál vaj
- 1 dl tejszín
Fotó: Halmos Monika @rozsakunyho
Elkészítés
Először elkészítjük a húshoz a pácot: a fűszerkeveréket, a ketchupot, a szójamártást, a vörösbort meg a mézet összekeverjük, belereszeljük a fokhagymát. A karajt alaposan bemázoljuk vele, és letakarva, a hűtőszekrényben egy éjjelen át érleljük.
Az aszalt sárgabarackot annyi vízben, amennyi éppen ellepi, beáztatjuk. A hagymát meg a répát megtisztítjuk, fölszeleteljük, és egy tűzálló tál alján elterítjük. Az érlelt húst megtörölgetjük, a felforrósított olajon körös-körül megpirítjuk. A zöldségekre fektetjük, a barack áztatólevét ráöntjük, és sütőben, 180 fokon kb. 50 percig sütjük.
Eközben a zellert megtisztítjuk, földaraboljuk, annyi vizet öntünk rá, amennyi ellepi, megsózzuk, és fedő alatt puhára főzzük. Ha kész, leszűrjük, a fele vajat meg a tejszínt hozzáadjuk, botmixerrel simává keverjük. A puha barackot a maradék vajon megforrósítjuk. A húst fölszeleteljük, a félretett páclevét a tepsiben összegyűlt lével együtt felforrósítjuk, majd leszűrve a húsra öntjük. A zellerpürével meg a barackkal tálaljuk.
Parajos zellerpüré burgonyában
Hozzávalók
- 8 db egyforma burgonya
- 40 dkg zeller
- 50 dkg parajlevél
- 4 dl tej
- só
- kevés őrölt fehérbors
- 5 dkg vaj
Fotó: Halmos Monika @rozsakunyho
Elkészítés
A burgonyákat egészben hagyva puhára főzzük. A zellert megtisztítjuk, felkockázzuk, és annyi sós vízben, amennyi ellepi, puhára főzzük. Ezalatt a parajleveleket megtisztítjuk, a vastag szárát letépjük és forrásban lévő sós vízbe tesszük, 2-3 percig főzzük, majd lecsepegtetjük. A puha zellerhez adjuk a parajleveleket, majd a tejjel meg a vajjal egyneműre dolgozzuk el. Sóval, kevés őrölt fehérborssal ízesítjük. A burgonyákat meghámozzuk, a közepüket kikaparjuk, vagy karalábévájóval kivájjuk úgy, hogy megtölthessük őket. A parajos zellerpürét belekanalazzuk, vagy csillagcsöves habzsákból töltjük bele. Lehet egyszerű vacsora étel, ünnepi pecsenye mellé köret. A parajos zellerpürét magában is tálalhatjuk, a kivájt burgonyák maradékából krumplikrémet készíthetünk a szendvicsekhez.
Nyitókép: Halmos Monika @rozsakunyho
Ajánljuk még: