A zellerpüré felmagasztalása

Gasztro

A zellerpüré felmagasztalása

A zellerpüré nem hivalkodó. Megbújik a tányéron, ügyet sem vetünk rá a pecsenye mellett. Ám az ínyenc tudja, hogy nem ok nélkül kerül a háttérbe. Oly elemi erővel borzolja össze az ízeket, olyan finom íz-összhangot teremt, amit nem is lehet szavakkal körülírni. Sőt, elképzelni is csak nagy gyakorlattal. Amikor beköszöntenek a hűvös napok, szeretem a tejszínnel vagy vajjal, esetleg leheletnyi szerecsendióval finomított, a nyelven olvadó zellerpürét kínálni a húsételek mellé. Vacsoraételként pedig magában is megállja a helyét, kevés sajttal, vagy némi zöldség büszke társaságában.

Rongyos pecsenye vörösboros aszalt szilvával és zellerpürével

(nyitóképünkön)

Hozzávalók

  • 4 szelet sertéstarja csont nélkül
  • 10 dkg füstölt szalonna
  • só, őrölt bors
  • 6 dkg durvára vágott dió
  • 4 evőkanál zsír
  • 1 dl vörösbor
  • 10 dkg aszalt szilva

A zellerpüréhez:

  • 1 nagyobb zeller
  • 2-3 szál zellerzöld
  • 1 dl tejszín
  • 1 kiskanál cukor
  • só, őrölt fehérbors
  • 1 evőkanál vaj

Elkészítés

A hússzeleteket kiverjük, sóval, őrölt borssal bedörzsöljük. A füstölt szalonnát hosszú, vékony csíkokra vágjuk, és a hússzeleteket megtűzdeljük velük. A szalonnás hússzeleteket felforrósított zsírba helyezzük, és mindkét oldalán pirosra sütjük. Ha a hús pirulni kezd, rászórjuk a diót és együtt pirítjuk készre. A vörösborba beáztatjuk a kimagozott aszalt szilvát. A zellert megtisztítjuk, felkockázzuk és annyi sós vízben, amennyi ellepi, puhára főzzük. Leszűrjük, burgonyanyomón átnyomjuk, majd hozzáadjuk a tejszínt, a vajat, cukorral, sóval, őrölt fehérborssal pikánsra fűszerezzük, majd botmixerrel habosra keverjük. A diós hús mellé kínáljuk, vörösboros aszalt szilvával együtt.

Sertésborda aszalt barackkal és zellerpürével

Hozzávalók

  • 60 dkg sertéskaraj csont nélkül
  • 1 kiskanál ötfűszer keverék
  • 4 evőkanál ketchup
  • fél-fél dl szójaszósz és száraz vörösbor
  • 1 kiskanál méz
  • 6 gerezd fokhagyma
  • 20 dkg aszalt sárgabarack
  • 1 -1 nagyobb vöröshagyma és sárgarépa
  • 2 evőkanál olaj
  • 60 dkg zeller
  • 4 evőkanál vaj
  • 1 dl tejszín

Fotó: Halmos Monika @rozsakunyho 

Elkészítés

Először elkészítjük a húshoz a pácot: a fűszerkeveréket, a ketchupot, a szójamártást, a vörösbort meg a mézet összekeverjük, belereszeljük a fokhagymát. A karajt alaposan bemázoljuk vele, és letakarva, a hűtőszekrényben egy éjjelen át érleljük.

Az aszalt sárgabarackot annyi vízben, amennyi éppen ellepi, beáztatjuk. A hagymát meg a répát megtisztítjuk, fölszeleteljük, és egy tűzálló tál alján elterítjük. Az érlelt húst megtörölgetjük, a felforrósított olajon körös-körül megpirítjuk. A zöldségekre fektetjük, a barack áztatólevét ráöntjük, és sütőben, 180 fokon kb. 50 percig sütjük.

Eközben a zellert megtisztítjuk, földaraboljuk, annyi vizet öntünk rá, amennyi ellepi, megsózzuk, és fedő alatt puhára főzzük. Ha kész, leszűrjük, a fele vajat meg a tejszínt hozzáadjuk, botmixerrel simává keverjük. A puha barackot a maradék vajon megforrósítjuk. A húst fölszeleteljük, a félretett páclevét a tepsiben összegyűlt lével együtt felforrósítjuk, majd leszűrve a húsra öntjük. A zellerpürével meg a barackkal tálaljuk.

Parajos zellerpüré burgonyában

Hozzávalók

  • 8 db egyforma burgonya
  • 40 dkg zeller
  • 50 dkg parajlevél
  • 4 dl tej
  • kevés őrölt fehérbors
  • 5 dkg vaj

Fotó: Halmos Monika @rozsakunyho

Elkészítés

A burgonyákat egészben hagyva puhára főzzük. A zellert megtisztítjuk, felkockázzuk, és annyi sós vízben, amennyi ellepi, puhára főzzük. Ezalatt a parajleveleket megtisztítjuk, a vastag szárát letépjük és forrásban lévő sós vízbe tesszük, 2-3 percig főzzük, majd lecsepegtetjük. A puha zellerhez adjuk a parajleveleket, majd a tejjel meg a vajjal egyneműre dolgozzuk el. Sóval, kevés őrölt fehérborssal ízesítjük. A burgonyákat meghámozzuk, a közepüket kikaparjuk, vagy karalábévájóval kivájjuk úgy, hogy megtölthessük őket. A parajos zellerpürét belekanalazzuk, vagy csillagcsöves habzsákból töltjük bele. Lehet egyszerű vacsora étel, ünnepi pecsenye mellé köret. A parajos zellerpürét magában is tálalhatjuk, a kivájt burgonyák maradékából krumplikrémet készíthetünk a szendvicsekhez.

Nyitókép: Halmos Monika @rozsakunyho