Terítés, tálalás, dekorálás
Olvasási idő: 4 perc

Terítés, tálalás, dekorálás

December 23.

Elegánsan, egyszerűen, az utolsó percben is ragyogóan.

Sokan úgy érzik, hogy a karácsony egyben verseny is, kinek a legszebb, a legpompásabb. Irigykedve nézegetjük a képeket a pinteresten, és a messzire szakadt barátnő közösségi oldalán. Ma már egyáltalán nem tudhatjuk, igaz-e. Az övé-e, az ő kezét dicséri-e. A miénk legyen egyszerűen elegáns, finoman harmonikus, olyan, ami szerethetően otthonossá teszi az ünnepet és marasztalóvá a pillanatot. Nem a fotó, hanem a magunk kedvéért!

 Fotó: Halmos Monika

Néhány tipp ahhoz, hogy ne vessz el a teendők tengerében, mégis ragyogóan szép legyen minden.

 

Dekoráció

A fenyőfa levágott, legalsó ágait az asztal díszítéshez használhatod fel. Ha csak ráfekteted az abroszra, már az is egyszerű, természetes ünnepélyességet kölcsönöz.

Az adventi koszorú, az advent első vasárnapján kihelyezett díszeket karácsony napjain érdemes megvizsgálni, nem potyog-e az örökzöld, nem lepte-e be por a díszeket? Lehet, hogy szükség lehet némi ráncfelvarrásra, mert a pókhálós adventi koszorú, a lefolyt viasztól összeragadt zöldcsombók nem túl elegáns.

 Fotó: Halmos Monika

A természetes dekoráció mindig telitalálat, a színes mű-dekor ritkán. Válasszunk színeket ízléssel, kerüljük a harsány árnyalatokat. Nem kell minden évben új díszeket venni. A régiekben lássuk meg a ránk mosolygó időt!

Csábítóak a fényfüzérek. Gondosan válasszuk meg, hová helyezzük őket! Ne csak az utca népe gyönyörködhessen a kertbe, az ablakba tett világító dekorációkban, hanem mi is tudjuk élvezni akár a fotelből, vagy az étkezőasztalnál ülve a látványt.

Terítéshez

Az asztalon nem szükséges túl sok dekoráció, mert legtöbbször az étkezés viharában úgyis odébb teszi valaki. Legyen oldalt, jól látható helyen, ahol mindenki gyönyörködhet benne.

Fotó: Halmos Monika

Az ember könnyen elcsábul az üzletek karácsonyi kínálatában, a hangulatos mintájú terítőket, a cuki szalvétákat nehéz otthagyni. Aztán otthon kiderül, hogy valahogyan nem passzolnak az étkészlethez. A mintás terítő, a színes szalvéta egymás mellett zsibvásári hangulatot eredményez. Válassz egyszínű terítőt, a tányérokhoz illő szalvétát, vagy ha fehér az étkészleted, ahhoz mehet a karácsonyi mintás abrosz. A szalvéta ez esetben passzoljon színben, stílusban hozzá! Általában azonban az egyszínű terítő az elegáns. A fehér praktikus is, mert szinte mindenhez illik, és könnyebben lehet kiszedni belőle a foltokat.

Az üzletekben lehet kapni kis tekercsekben csillogó dekor-csíkot, amely az asztal közepén végigfuttatva máris ünnepi ragyogást kölcsönöz. Használhatunk csillogó dekoranyagot is vagy papírt. Egy-két üvegdísz, egy szép gyertyatartó, és máris megvan az ünnepi összhang, ha jól választottunk. Az alma, a szegfűszeggel tűzdelt narancs, egy-két fahéjrúd is stílusos asztali dekoráció lehet, ahogyan egy-két toboz vagy szalmacsillag is.

 Fotó: Halmos Monika

Nálunk ünnepre a nagyanyám régi kék-fehér hagymamintás étkészlete kerül az asztalra. Ehhez csakis fehér abrosz dukál, és fehér szalvéta, legfeljebb némi ezüstszürke karácsonyi mintával. A fiókban ott lapulnak a színes karácsonyi szalvéták, amikbe beleszerettem, és aztán terítéskor rájöttem, hogy emellé a kék mintaözön mellé semmilyen körülmények között nem használhatók.

Tálaláshoz

A neten barangolva számos ünnepi ötletet kaphatunk. Ne dőlj be a tiktok-videóknak, nem mind arany, ami fénylik, nem minden igaz belőlük! A most talált receptet ne karácsonykor akard kipróbálni. Készíts próbafőzést, mert nincs kínosabb, mint amikor ott ül a család és a népes vendégsereg, és kiderül, a recept egy nagy átverés volt, nem sül meg, rossz ízű, kifolyik a formából.

 Fotó: Halmos Monika

A hagyományos ételeket feldobhatjuk újszerű tálalási ötletekkel. A sütikiszúrókkal zöldségeket, narancshéjat formázhatunk, friss zöldfűszerekkel kombinálhatjuk. A pirítós kenyérből kiszúrt csillag szuper levesbetét, a legegyszerűbb levest is ünnepivé teszi.

Az ünnepi kalácsra színes marcipánmasszából apró díszek készülhetnek, az olajos magvak felhasználásának tárháza pedig szinte végtelen!

Elővehetjük a tálalógyűrűket, hogy szépen megformázzuk a köreteket. Ha nincs, akkor egy nagyobb fánkszaggató is tökéletesen alkalmas erre a nemes feladatra.

 Fotó: Halmos Monika

Nálunk ilyenkor a hagyományos linzersütemény fenyőfa- és csillagalakot ölt, a vendégváró szendvicseket a nagyobb kiszúrókat hadrendbe állítva formázom meg. A leesett felvágott-, sajt-, és zöldségdarabkák a másnapi salátában öltenek testet. Szeretek hideg- vagy langyos gyümölcslevest tálalni, mert ezeket előre el lehet készíteni. A fahéjas szilvaleves, a narancsleves habgaluskával remekül passzolnak az ünnep íz- és színvilágába! Kedvelem a gyümölcsös desszerteket is, mert a sok karácsonyi sütemény mellé szinte felüdülést hoznak. Ilyenkor el is csábulok, veszek hozzá egy csillaggyümölcsöt, felszeletelve máris megvan a színes gyümölcssaláta ünnepi pompája egy karambola-csillag formájában.

Jó ideje már azon fáradozom, hogy a karácsonyt közösen alkossuk meg. Mindenki hozzátesz valamit, lehet, hogy nem lesz tökéletes, de nekünk szép, nekünk kedves és az együtt töltött idő, ha éppen munkával telt, az is a miénk. Hozzátesz a karácsony fényéhez, szeretetet libbent az asztal köré.

További adventi cikkeinket itt olvashatják. 

Fotó: Halmos Monika@rozsakunyho

Kapcsolódó tartalom
Izlandi karácsony
Demecs Norbert | 2025. december 22

Izlandi karácsony

December 22.