
Hozzávalók:
A gombóchoz:
45 dkg liszt
pici só
1 ek. cukor
1 csomag vaníliás cukor
3 dkg élesztő
2 dl langyos víz
2 ek. olaj
A tálaláshoz:
fahéjas porcukor
fahéjas darált mák
A lisztet egy dagasztótálba szitáljuk, majd a közepébe mélyedést készítünk. Belemorzsoljuk az élesztőt, megszórjuk a cukorral és a vaníliás cukorral, majd ráöntjük a langyos vizet. Ha az élesztő szépen felhabosodik, akkor jöhet bele a só, és elkezdhetjük dagasztani a tésztát. Készítsünk oda egy kis langyos vizet, mert lehet, hogy szükségünk lesz rá ahhoz, hogy egy laza, puha, levegővel teli tésztát kapjunk. Ha már szépen összeállt, akkor rácsorgatjuk az olajat is, és addig dagasztjuk tovább, amíg az egészet be nem fogadja a tészta. Addigra gyönyörűen ki fog simulni a felülete, és ha jól dolgoztunk, akkor apró levegőbuborékok jelennek meg rajta. Amint elkészültünk, tegyük a tésztát egy vékonyan kiolajozott tálba, kenjük meg a tetejét is egy picit, és hagyjuk duplájára kelni.
Közben előkészítjük a fahéjas porcukrot, valamint a porcukros darált mákot. 10 dkg porcukorba egy evőkanálnyi fahéjat keverünk, a mákot pedig púderesen finomra daráljuk, és két rész mákhoz egy rész porcukrot adunk.
Ha a tésztánk megkelt, óvatosan kiborítjuk egy meglisztezett deszkára, és finoman lenyomkodjuk a kezünk segítségével. Ezután kinyújtjuk bő ujjnyi vastagságúra, és közepes méretű pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk. Egy vastag öntöttvas lábas alját gazdagon kikenünk olajjal, és belesorakoztatjuk a kerek tésztadarabokat. Rakhatjuk őket közvetlenül egymás mellé, hiszen azt szeretnénk, hogy majd felfelé növekedjenek. Ha megtelt az edény, a tészták tetejét is megolajozzuk, és hagyjuk kb. 15 percet kelni.
Felforralunk kb. 5 dl vizet, majd fél deciliter olajat teszünk hozzá. Ezt a keveréket öntjük a gombócok alá óvatosan, a lábas szélénél csorgatva, és rögtön a tűzre húzzuk. Annyi vizet használjunk, hogy kb. 2 cm magasan legyen a folyadék szintje a gombócok körül. Ezután fedjük le a lábast, és füleljünk. Ha azt halljuk, hogy lobogva forrni kezd a víz, vegyük kicsivel lejjebb a lángot. Hamarosan az összes víz el fog forrni, és az olaj sercegni kezd. Ekkor még kb. 5-6 percig semmi esetre se vegyük le a fedőt. Ha letelt az idő, óvatosan emeljük le az edény tetejét, és az ujjunkkal nyomjuk meg picit a gombócokat. Ha a felületük már nem ragad, és szépen meg is dagadtak, akkor készen vagyunk. Ha bizonytalanok vagyunk, próbaképpen vegyük ki az egyik szélső gombócot, és ellenőrizzük, hogy megfőtt-e. Ha puha, légies a belseje, és nem ragad össze, az alja pedig ropogósra sült, akkor elkészült. Ekkor vegyük ki óvatosan az összes gombócot a lábasból, és forgassuk őket a cukros darált mákba vagy a fahéjas porcukorba.

Karácsonyi csíkos aprósüti
Borbás Marcsi receptje











