Tormás marhasült
Hozzávalók
- 60 dkg marhafelsál
- 2 evőkanál olaj
- 2 kiskanál só
- őrölt fehér bors
- 1 közepes vöröshagyma
- 2 dl száraz fehérbor
A töltelékhez:
- 4 evőkanál ecetes torma
- 2 kiskanál porcukor
- só
- 3-4 evőkanál tejföl
- 3-4 evőkanál zsemlemorzsa
Tormás marhasült – Fotó: Halmos Monika @rozsakunyho
Elkészítés
A felsált megsózzuk, megborsozzuk, és az olajon körös-körül fehéredésig sütjük. A hagymát megtisztítjuk, fölszeleteljük, a hús mellé rakosgatjuk. A bort aláöntjük, lefedjük, és kis lángon puhára pároljuk. A töltelékhez valókat összekeverjük. A puha húst középen felszúrjuk, a nyílást kissé kimélyítjük, majd a tormakrémet belenyomjuk. Végeit hústűvel lezárjuk, és saját levében még 15-20 percig pároljuk. Felszeletelve, burgonyapürével meg párolt zöldségekkel tálaljuk.
Citromos pulykacsíkok tormás almapürével
Hozzávalók
- 40 dkg pulykamell filé
- só
- őrölt fehérbors
- 2 citrom
- 2 evőkanál olaj
Az almapüréhez:
- 3 nagyobb alma
- só
- 1 evőkanál ecetes torma
A salátához:
- 30 dkg cékla
- só
- 1 citrom
- 1-2 kiskanálnyi cukor
Citromos pulykacsíkok tormás almapürével – Fotó: Halmos Monika @rozsakunyho
Elkészítés
A pulykamellet ujjnyi vastag csíkokra vágjuk, megsózzuk, őrölt fehérborssal, reszelt citromhéjjal ízesítjük. Rácsorgatjuk az olajat, a citromok levét, fél órán át állni hagyjuk. Eközben az almákat megtisztítjuk, kevés vízben puhára pároljuk. Még melegen áttörjük, s annyi ecetes tormával keverjük el, hogy kellemesen pikáns legyen. A salátához a meghámozott céklát káposztareszelőn lereszeljük, ízesítjük citromlével, sóval, cukorral. A citromos húst egy felforrósított serpenyőbe borítjuk és nagy láng felett rázogatva addig sütjük, míg megpuhul, és szépen megpirul. A húst szépen elrendezzük a tálon a kétféle körítéssel és máris tálaljuk.
Zöldséges-tormás lazac
Hozzávalók
- 50 dkg lazac
- só
- 2 evőkanál ecetes torma
- 2 evőkanál olívaolaj
- 30 dkg vegyes gyökérzöldség
- 1 kisebb vöröshagyma
- 2 evőkanál olaj
- néhány szál petrezselyem
- 1 lime
Zöldséges-tormás lazac – Fotó: Halmos Monika @rozsakunyho
Elkészítés
A lazacszeleteket megsózzuk, az olívaolajjal elkevert ecetes tormával megkenjük, néhány csöpp lime lével megöntözzük. Tűzálló tálba tesszük, lefedjük és forró sütőbe téve, 200 fokon 15-20 perc alatt megsütjük. Ezalatt a megtisztított zöldséget gyufaszálnyi csíkokra metéljük, a hagymát felaprítjuk. A felforrósított olajon szorgalmasan rázogatva megpároljuk. Ha elkészült, finomra vágott petrezselyemmel megszórjuk, lime- lével ízesítjük és a megsült lazacra halmozzuk. Fehér kenyeret vagy héjában sült burgonyát is adhatunk mellé.
Nyitókép: 123RF
Ajánljuk még: