A torma ereje legyen veled!

Gasztro

A torma ereje legyen veled!

A legtöbb háztartásban csak húsvétkor kerül elő a torma, a sonka mellé. Pedig a legjobb immunerősítő, az őszi-téli időszak egyik legjobb fűszer- és gyógynövénye, a bél immunrendszerének stimulálója. A torma mézzel nagyon jól bevethető torokfájás, torokgyulladás esetén, használhatjuk ízületi fájdalmakra. Ecetesen ott lehet a sült kolbász meg a hurka mellett, jó a disznósajthoz frissen reszelve is. Készíthetünk tormalevest, vagy tormás galuskával gazdagított céklalevest. A tormával megbolondított almapüré minden ínyenc fogára való, ahogyan a tormával töltött pecsenye vagy a tormával párolt lazac. Az ecet és a citrom jegyben jár a tormával, mert a csípőst ízt szelídítik, ezáltal a torma még inkább kívánatos ízekkel kecsegtet. Ha pedig elolvasunk egy torma-tanulmányt, akkor a heti étlapon többször is szerepet fogunk adni ennek a csípős gyökérnek.

Tormás marhasült

Hozzávalók

  • 60 dkg marhafelsál
  • 2 evőkanál olaj
  • 2 kiskanál só
  • őrölt fehér bors
  • 1 közepes vöröshagyma
  • 2 dl száraz fehérbor

A töltelékhez:

  • 4 evőkanál ecetes torma
  • 2 kiskanál porcukor
  • 3-4 evőkanál tejföl
  • 3-4 evőkanál zsemlemorzsa

Tormás marhasült – Fotó: Halmos Monika @rozsakunyho

Elkészítés

A felsált megsózzuk, megborsozzuk, és az olajon körös-körül fehéredésig sütjük.  A hagymát megtisztítjuk, fölszeleteljük, a hús mellé rakosgatjuk. A bort aláöntjük, lefedjük, és kis lángon puhára pároljuk. A töltelékhez valókat összekeverjük. A puha húst középen felszúrjuk, a nyílást kissé kimélyítjük, majd a tormakrémet belenyomjuk. Végeit hústűvel lezárjuk, és saját levében még 15-20 percig pároljuk. Felszeletelve, burgonyapürével meg párolt zöldségekkel tálaljuk.

Citromos pulykacsíkok tormás almapürével

Hozzávalók

  • 40 dkg pulykamell filé
  • őrölt fehérbors
  • 2 citrom
  • 2 evőkanál olaj

Az almapüréhez:

  • 3 nagyobb alma
  • 1 evőkanál ecetes torma

A salátához:

  • 30 dkg cékla
  • 1 citrom
  • 1-2 kiskanálnyi cukor

Citromos pulykacsíkok tormás almapürével – Fotó: Halmos Monika @rozsakunyho 

Elkészítés

A pulykamellet ujjnyi vastag csíkokra vágjuk, megsózzuk, őrölt fehérborssal, reszelt citromhéjjal ízesítjük. Rácsorgatjuk az olajat, a citromok levét, fél órán át állni hagyjuk. Eközben az almákat megtisztítjuk, kevés vízben puhára pároljuk. Még melegen áttörjük, s annyi ecetes tormával keverjük el, hogy kellemesen pikáns legyen. A salátához a meghámozott céklát káposztareszelőn lereszeljük, ízesítjük citromlével, sóval, cukorral. A citromos húst egy felforrósított serpenyőbe borítjuk és nagy láng felett rázogatva addig sütjük, míg megpuhul, és szépen megpirul.  A húst szépen elrendezzük a tálon a kétféle körítéssel és máris tálaljuk.

Zöldséges-tormás lazac

Hozzávalók

  • 50 dkg lazac
  • 2 evőkanál ecetes torma
  • 2 evőkanál olívaolaj
  • 30 dkg vegyes gyökérzöldség
  • 1 kisebb vöröshagyma
  • 2 evőkanál olaj
  • néhány szál petrezselyem
  • 1 lime

Zöldséges-tormás lazac – Fotó: Halmos Monika @rozsakunyho 

Elkészítés

A lazacszeleteket megsózzuk, az olívaolajjal elkevert ecetes tormával megkenjük, néhány csöpp lime lével megöntözzük. Tűzálló tálba tesszük, lefedjük és forró sütőbe téve, 200 fokon 15-20 perc alatt megsütjük. Ezalatt a megtisztított zöldséget gyufaszálnyi csíkokra metéljük, a hagymát felaprítjuk. A felforrósított olajon szorgalmasan rázogatva megpároljuk. Ha elkészült, finomra vágott petrezselyemmel megszórjuk, lime- lével ízesítjük és a megsült lazacra halmozzuk. Fehér kenyeret vagy héjában sült burgonyát is adhatunk mellé.

Nyitókép: 123RF