A százéves sárgadinnyebefőtt titkai

Gasztro

A százéves sárgadinnyebefőtt titkai

Néhány éve találtam a kamra mélyén egy üveg befőttet. A címke tanúsága szerint több mint 100 éve tette el dédnagyanyám, dr. Berkó Antalné, született Gregersen Astrid, még menyasszony korában. Ez az üveg egy izgalmas mementója a tartósítás-történetnek: bizonyíték arra, hogy a megfelelően elkészített és gondosan tárolt befőtt kiállja az idő próbáját!

Arra gondolni sem merek, hogyan vészelt át ez az üveg ennyi esztendőt, mert a családtörténetet ismerve nem ebben a spájzban porosodott száz évig.

Átélt világháborúkat, kitelepítéseket, kényszerköltöztetéseket, ki tudja, milyen polcon bújt meg, amikor az oroszok is már a spájzban voltak!

De itt van, épségben, sűrű lében kockára vágott darabokkal – volna valakinek mersze megkóstolni? Nem, nem bontjuk ki, vigyázok rá, mint valami nagy kincsre. A receptet nem hagyományozta a hálás utókorra Gregersen Astrid, pedig receptes könyve tartalmaz izgalmas és különleges recepteket, imádom őket olvasni, és persze elkészíteni. A régi könyvekből érdemes feleleveníteni olyasmiket, amelyek az új trendek születésével megint aktuálisak.

Fotó: Halmos Monika @rozsakunyho

 

Tovább olvasok

A dinnyehéj eltevése most újra fókuszba került, a „zero-waste” oldalakon virulens téma, pedig ez sem mai találmány, és a dinnyehéj „jobb helyeken” eddig sem a kukában végezte.

Például Zilahy Ágnes így javasolta elkészíteni a „dinnyehajat”:

Sárga dinnye haj befőtt

„Befőttnek csak a legkeményebb és a legvastagabb héju sárga dinnye jó. - Egy zöldbélü vagy narancssárga bélü dinnyének vastag haját tisztitsuk meg külső kérgétől, s vagdaljuk fel szép csinos, hosszukás darabokba. Egy ujjnyi hosszu és egy ujjnyi széles darabkák a legcsinosabbak. Egy kiló czukorra csak annyi vizet öntsünk, a mennyit a czukor felszivhat.” – írja a részletes receptben Zilahy Ágnes.  (Zilahy Ágnes: Valódi magyar szakácskönyv, 1891)

A cukrot ezután felforraljuk, a dinnyehéjakat beletéve fél órán át főzzük, majd lefedve másnapig hűlni hajuk. Ezt a folyamatot másnap hasonlóképpen megismételjük.

Ha ujra sok levet eresztene, megint ugy járjunk el vele, mint előbb. Ki kell venni a dinnyét, meg kell süriteni a levét és megint bele lökni a dinnyét.” Harmadszor már egyenesen az üvegbe kell rakni a dinnyehéjakat, „szépen diszesen sorba” majd az újból felforralt sziruppal felönteni. „Kössük be ezt is azon melegen hólyaggal jó szorosan, és tegyük fazékba ruha közé.” 

Fotó: Pixabay / Congerdesign

A hólyaggal való bekötés mikéntjét nekünk már szerencsére nem kell elsajátítanunk, a kigőzölést, vagyis a hőkezeléssel való tartósítást annál inkább! Tehát a gondosan lezárt üvegeket újságpapírba csavarva állítgassuk meleg vízzel félig telt fazékba, azután fedjük le. A forrástól számított harminc percig gőzöljük kis lángon, majd a fazékban hagyjuk kihűlni. A kihűlt és megtörölgetett üvegek a kamrába, végleges helyükre kerülhetnek.

Az idei nyár a dinnyetermésnek nagyon kedvezett, hetekig volt „dinnyeérlelő” melegben részünk. Amíg csak van, ki kell élvezni e pompás kabaktermést, hiszen nem túl hosszú a dinnyeszezon. A kisebb, illatos, olykor csúf sárgadinnyék a legízletesebbek. Próbálkozzunk meg eltenni a dinnye édes valóságából valamennyit a télre!

Nálunk nagy kedvenc a sárgadinnye minden formában: hidegen készült levesnek, mazsola-betéttel, mézes-füves salátának, citromfűvel vagy mentával, és minden évben kerül belőle a kamrapolcra is befőtt formában, a 100 éveshez hasonlóan. „Az emlék olyasmi, mint a befőtt: nem egészen olyan, mint a friss élmény, de nagyon hasonlít hozzá, s ha jól van eltéve, sokáig élvezhető.” – írta Szabó Lőrinc, és a dinnyebefőtt is épp olyan, mint az emlék: télen azért egy kicsit visszaidézi a nyarat.

Mézes-fűszeres sárgadinnye – Fotó: Halmos Monika @rozsakunyho

Mézes-fűszeres sárgadinnye

Hozzávalók

  • 3-4 db érett sárgadinnye, kb. 3 kg
  • fahéjrudacska
  • egy kiskanálnyi koriander
  • 4 db szegfűbors
  • 4 dl narancslé
  • 40 dkg méz

Elkészítés

A dinnyéket megmossuk, félbevágjuk, a magokat kikaparjuk. A húsát kb. 2 cm-es kockákra vágjuk (vagy karalábévájóval gömböket vágunk ki belőle) és üvegekbe tesszük. 3 dl vizet a fűszerekkel együtt felforralunk. Hozzáadjuk a narancslevet, a mézet és addig főzzük, míg a méz teljesen feloldódik. Az üvegekben várakozó dinnyedarabkákra öntjük, az üvegeket gondosan lezárjuk, majd a fent leírt módon hőkezeljük.

Nyitókép: Pixabay / Congerdesign

Ajánljuk még:

Holnap nyit a Hagyományok Háza Ünnepváró Forgataga

A Hagyományok Háza életében a karácsonyi ünnepvárás az év legmeghittebb időszaka. Az idén december 6. és 8. között megrendezésre kerülő Ünnepváró Forgatag koncertekkel, bábelőadássokkal, ajándékkészítő műhelyekkel, mesével, gyerektáncházzal, kézműves vásárral és mesterségbemutatókkal, valamint kedvezményes kiadványárusítással várja a látogatókat. A különleges, minden korosztályt megszólító programsorozat egyik legizgalmasabb tevékenysége a kézműves műhelyekben zajlik, ahol hagyományos mesterségekből ihletett, kézzel készített ajándékokat lehet alkotni.