Sarkantyúkás vaj reggelire
Egy nagy maréknyi sarkantyúkavirágot ugyanannyi levéllel együtt vágjunk apróra, és dolgozzuk bele 15 dkg puha vajba. Néhány órán át tartó érlelés után kenhetjük a kenyérre. De ha egy frissen grillezett csirkemell vagy halszelet tetején olvad szét, az sem megvetendő falat lesz!
Sarkantyúkás vaj – Fotó: Halmos Monika @rozsakunyho
Sarkantyúka a levesbe
Az őszi krémlevesek levesbetétje, ízesítője, vagy salátadresszing? Vágjunk egészen apróra egy maréknyi sarkantyúkát a leveleivel együtt, keverjük össze kevés olíva- vagy tökmagolajjal. Egy-egy kanálnyi a krémleves tetejére, és egészen új dimenzióban látjuk a zeller-, gomba-vagy zöldségkrémlevest. Kanalazhatjuk salátára is.
Sarkantyúka a levesben – Fotó: Halmos Monika @rozsakunyho
Sarkantyúkás cukor
Ha gazdag virágzásban van részünk, akkor magunk kényeztetésére készítsünk sarkantyúkás cukrot! Ehhez kell 15-20 virág, és nagyjából 10 dkg cukor. A virágokat a cukorral aprítógépben dolgozzuk össze. Süteményre, szilvás gombócra, rizsfelfújtra, teába, palacsintába csodálatos színű és egészen új ízvilágot kínáló finomság!
Sarkantyúkás cukor – Fotó: Halmos Monika @rozsakunyho
Nyitókép: 123RF
Ajánljuk még: