A legnagyobb klasszikus: az igazi piskótatekercs

Gasztro

A legnagyobb klasszikus: az igazi piskótatekercs

Borbás Marcsi receptje.

Hozzávalók:

  • 7 db tojás
  • 7 ek liszt
  • 7 ek cukor
  • 5-6 dl baracklekvár

 

Tovább olvasok

Elkészítés:

A tojásokat szétválasztjuk, a sárgáját kikeverjük 3 evőkanál cukorral. Ezután a fehérjéből is fényes habot verünk a maradék cukorral együtt. Ha a habok elkészültek, óvatosan, hosszú, alulról felfelé irányuló keverőmozdulatokkal elkeverjük őket egymással. Először a fehérje harmadát elegyítjük a sárgájával, utána pedig a maradékot is hozzáadjuk. Végül a liszttel is simára, egyneműre keverjük a masszát. Figyeljünk oda, hogy ne maradjanak nagyobb habcsomók a krémben, de ne is keverjük túl. Végül a masszát egy sütőpapírral kibélelt, nagy felületű, de alacsony tepsire (a sütők eredeti tepsije) simítjuk. 180° C-on 35 percig sütjük.

Akkor van készen a piskóta, ha a teteje aranybarnává válik. Ezt tűpróbával is ellenőrizhetjük. Miután megsült, kifordítjuk a tepsiből egy tiszta konyharuhára, és óvatosan lehúzzuk róla a sütőpapírt. Lassan dolgozzunk, hogy a papír ne szakítsa fel a tészta felszínét. Ezután a konyharuha segítségével szorosan feltekerjük a tésztát, amíg még meleg, és így hagyjuk kihűlni. Fontos, hogy mindig olyan konyharuhát használjunk, amit nem öblítőztünk, különben a forró sütemény teljesen beszívja az öblítő illatát.

Miután a tekercsünk elérte a szobahőmérsékletet, finom mozdulatokkal letekerjük, kivesszük a konyharuhát és óvatosan megtöltjük a baracklekvárral. Ne sajnáljuk belőle a lekvárt, mert minél több van benne, annál finomabb lesz a sütink. Porcukorral meghintve tálaljuk.

 

Már követem az oldalt

X