A különleges sós karamellás tarte

Gasztro

A különleges sós karamellás tarte

Juhos Józsi receptje.

Hozzávalók (15 db-hoz):

Tarte tészta

  • 170 g liszt
  • 100 g mandulaliszt
  • 100 g porcukor
  • 150 g vaj
  • 100 g tojás (2 közepes)
  • 1 g só

Sóskaramell:

  • 120 g cukor
  • 135 g tejszín
  • 80 g vaj
  • 3 g tengeri só
  • 15 g zselatinmassza (1 g porzselatinhoz 6 g hideg vizet adunk)

Ganache:

  • 130 g tejszín
  • 200 g étcsokoládé 62%
  • 60 g fehércsokoládé
  • 30 g méz
  • 40 g vaj

 

Tovább olvasok

Elkészítés:

Elsőként a sós karamellt készítjük el. A cukrot elkezdjük olvasztani egy duplafenekű edényben. Amikor felolvadt, és szép barna színűvé vált, óvatosan hozzáadjuk a tejszínt. Vigyázzunk, mert fel fog habzani, nehogy megégessük magunkat! Ezután hozzáadjuk a sót és a vajat, majd a zselatinmasszát is, de azzal már nem forraljuk, hanem rögtön levesszük a tűzről. Botmixerrel addig turmixoljuk, míg szép és selymes nem lesz. Ezután hűvös helyre tesszük.

A tésztához a hozzávalókat összedolgozzuk, majd egy kicsit lehűtjük a tésztát, hogy a vaj vissza tudjon egy kicsit keményedni. Kb. 15 perc elteltével vékonyra nyújtjuk a tésztát, és a megfelelő méretre szaggatjuk, majd a tarte formákba illesztjük őket. Ha csak kevés formánk van, akkor a kiszaggatott tésztadarabokat tároljuk hűtőben. A kosárkákat 180 fokon sütjük ki, majd hagyjuk egy kicsit hűlni, így könnyedén ki tudjuk szedni őket a formából.

Ha minden kosárka elkészült, megcsinálhatjuk a csokoládékrémet.

A kétfajta csokoládét egy magas falú edénybe tesszük. A tejszínt forróra melegítjük, majd hozzáadjuk a mézet. Ezt a keveréket öntjük rá a csokoládéra, és szintén botmixerrel turmixoljuk. Közben a hideg vajat is hozzáadjuk. A végén egy sűrű, fényes csokoládékrémet kapunk. Ezzel töltjük meg a kosárkákat, és hagyjuk, hogy a krém behúzzon. Ezután a kihűlt karamellt egy habverő segítségével kihabosítjuk, és egy habzsák segítségével kidíszítjük vele a tarte-okat.

Ajánljuk még:

Zöldre van a torta festve – de nem mindegy, hogy mivel!

A zsenge csalánlevél gazdag vitaminforrás, kitűnő főzeléket, levest főzhetünk belőle. Mint ínségétel, a paraszti konyhák régebben ismerték, de újabban a trendi éttermek is felismerték a csalánt, mint a reformkonyha egyik pompás alapanyagát. Aki megszereti, rá fog jönni, hogy a csalánban még ennél is több van! Mint természetes zöldítőt, mint ásványianyag-raktárt, belekomponálhatjuk akár sós- vagy édes süteménybe is.

 

Már követem az oldalt

X