A hegyvidéki emberek aranya – kamránk kincse: a som

Gasztro

A hegyvidéki emberek aranya – kamránk kincse: a som

A vadon termő gyümölcsök királynője a som. A kis ház mellett, az erdő szélén több sombokor is nyújtózik az ég felé: lassan már fának nevezhetjük őket. Augusztusra-szeptemberre megérnek a hosszúkás, savanykás, piros bogyók – a madarak legnagyobb örömére. Csipegetik is le szorgosan, de azért nekünk is jut belőle. Igyekezni kell versenyre kelni a perzselő napsugárral és az erdő madaraival.

A som nagy beltartalmi értékű, C vitaminban gazdag, régóta használja a népi gyógyászat, vércukorszint-stabilizáló, gyulladáscsökkentő hatása miatt. Pektintartalma magas, almasavat, fenolsavat tartalmaz. Nem magvaváló, és a vadon termő som magja jóval nagyobb a „szelíd” társainál. Mert rendszerint vadon gyűjtjük, de egyre több helyen ültetik kertekbe is. Kora tavasszal sárga virágival ékes, kemény fáját szívesen használják szerszámnyélnek.

Egyes fajtáit a kerttervezők szívesen ajánlják díszkertekbe vagy sövénynek, mert lombjával és színes vesszőivel télen is díszít.

Nálunk mégsem örvend népszerűségnek, nem így a szomszédos Ausztriában.

Miközben szedegettem a somot a bokorról, eszembe jutott, hogy néhány éve som-farmon jártunk egy festői völgyben. Pielachtal Alsó-Ausztria gyöngyszeme, ahol rengeteg som terem.

Ott egy 2-300 éves fán nem ritka az ötven kilónál is több termés és a statisztika szerint a környéken több mint tízezer sombokor található, melyek közt akad 800 éves példány is.

Nagy becsben tartják a somot, a somhoz köthető hagyományokat. Olyannyira, hogy a német neve ugyanaz, mint az osztrák lányok és asszonyok szép viselete: a Dirndl.

Fotó: Halmos Monika @rozsakunyho 

A som-farm szívhez szóló projektje a Dirndl tanösvény, vagyis egy olyan útvonal, amit végigjárva megtudhatunk mindent, ami a som körül izgalmas és meglepő. Megtudhatjuk, milyen szerepet töltött be a som az emberiség történetében, hiszen

Ötzi, az előember is fogyaszthatta 5000 évvel ezelőtt.

A somnak hatalmas a jelentősége a hegyvidéki emberek életében, a talaj megkötésétől az összes felhasználási módján át egészen a somhoz kötődő hiedelmekig és legendákig. Kóstolhatunk somlekvárt, sompálinkát, somból készült gyümölcsszeletet, somos házi joghurtot és más csemegéket.

Fotó: Unsplash / Orkhan Musayev

A hazai szakemberek úgy gondolják, vissza kellene állítani náluk is a som megbecsülését, hiszen a vadászok, az erdészek, az erdőt járó emberek szuperlatívuszokban beszélnek róla. Termesztése nem igényel nagy erőfeszítést, jól bírja és szereti a városi létet, fagytűrő.

Ha valaki nemcsak gyönyörködni szeretne, de például lekvárt is akar főzni, annak érdemes egyszerre több somfát ültetni, mert lassúbb növekedésű, és néhány évnek el kell telnie, mire 3-5 kg gyümölcsöt hoz.

Az ausztriai som farmon találkoztam azzal a recepttel, amikor olíva-módon készítették el a savanykás bogyókat. Ehhez egy tengeri sós főzetet készítenek, rozmaringgal, babérral, szegfűborssal, majd langyosra hűlve a kisebb üvegekbe rakosgatott somra öntik. Olívaolajjal betakarják, vagyis annyit öntenek a tetejére, amennyi teljesen befedi a felszínét, hogy ne érje levegő. A gondosan lezárt üvegeket hűvös helyen tárolják, és legalább 3 hónapig érlelik, mielőtt felbontanák.

Fotó: Pixabay / Goran Horvat

Nekem a mi kis somunkból néhány kis üvegnyi somlekvár készül. Szeretem az őszi bogyókat, mert különlegesen izgalmas ízeket hoznak.

A som minden erdei finomsághoz illik: vadhúshoz, sült gombához, de csak úgy elcsemegézni is szuper. Sosem lehet eleget készíteni belőle!

Lehet úgy is készíteni, hogy a nyers, puha somot szitán áttörjük, a magokat eltávolítjuk, majd fele annyi súlyú cukorral addig keverjük, míg a cukor teljesen fel nem olvad. Kis üvegekbe porciózzuk, hűtőben tároljuk és 2 héten belül elfogyasztjuk. A megmaradt magokat érdemes vízzel felönteni, hogy a rajtuk maradó gyümölcshús leázzon, és kellően megédesítve üdítőitalként elfogyasztani.

Somlekvár

Hozzávalók

  • 2 kg som
  • 60 dkg befőzőcukor

Fotó: Halmos Monika @rozsakunyho

Elkészítés

A somot egy kevés vizet aláöntve addig főzzük, míg a húsa elválik a magjától. Szitán áttörjük, majd a som-pépet megmérjük. Hozzáadjuk a megfelelő mennyiségű befőzőcukrot, és szüntelenül kevergetve 5-6 percig főzzük. Azon forrón kisebb üvegekbe töltjük, és gondosan lezárjuk.  Sötét, hűvös helyen tároljuk. Különleges, pikáns aromája igazi ínyencség.

Ajánljuk még:

Almás-rizses desszertvariáció

Almabőségben mi sem természetesebb, hogy nap nap után új és újabb almás desszertek kerülnek az asztalra. Hogy ne unjuk meg, mindig kellenek az friss ízek. Olykor pedig ott a kihívás: ne legyen benne glutén, ne legyen benne cukor, se tejtermék. Bizony, ez nem könnyű feladat, de van egy pompás receptem, ami ilyenkor bevethető, és kedvünkre alakítható. Más sokszor aratott sikert, érdemes kipróbálni! Lehet torta, pohárdesszert, mákban vagy dióban forgatott, puha golyócska. Íme, az alapdesszert!