A gyönyörű sulyomtészta

Gasztro

A gyönyörű sulyomtészta

Borbás Marcsi receptje.

Hozzávalók

  • 35-40 dkg liszt
  • 2 db tojás 
  • 2 ek cukor
  • 2 ek tejföl
  • 1 tk szódabikarbóna
  • 1 tk 10%-os ecet

A tálaláshoz: lekvár és porcukor

 

Tovább olvasok

Elkészítés

A tejfölt elkeverjük a tojásokkal, majd hozzáadjuk a cukrot, a szódabikarbónát és az ecetet is. Ezután a liszttel összegyúrjuk a tésztát. Fokozatosan adagoljuk a lisztet, és csak annyit adjunk hozzá, hogy egy közepes keménységű, jól formázható tésztát kapjunk a végére.

Azután a tésztából kisebb adagokat szakítunk le, melyeket a kezünkkel megsodrunk. Akkor lesz a legszebb a süteményünk, ha kb. hüvelykujjnyi vastagságú, és arasznyi hosszúságú rudakat formálunk. Ezeket kell tovább formáznunk.

 

Fotó: Krisztics Barbara

Magunk elé teszünk egy rudat a deszkán fektetve. A jobb oldalán majdnem a rúd feléig bevágunk, a bal oldalt pedig úgy vágjuk be, hogy előtte a tésztán fordítunk egyet, méghozzá csak egy fél fordulatot magunk felé. Így az előző vágással elválasztott tésztarészek fedésbe kerülnek egymással. Ekkor a másik végén is bemetsszük úgy, hogy a közepén maradjon egy tésztarész, ami az egészet összetartja. A tészta jobb oldalán lévő szétvágott részek közül a felsőt áthajtjuk balra, így olyan formát kapunk, mint a sulyom vagy éppen a tyúkláb.

Bő olajban aranybarnára sütjük a sulyomtésztákat. Porcukorral megszórva, lekvárral tálaljuk.

Ajánljuk még:

Tejpiték mentesen, bodzavirággal, levendulával, ünnepnapra

Hétköznap az egyszerű ételeket részesítjük előnyben. Kevés alapanyag, csak összekeverem, beöntöm a tepsibe, megsütöm, készen van – az ilyen sütemények a nyerők. A régi magyar konyha kedvelt tejpitéje jó választás, és annak sem kell nélkülöznie, aki nem fogyaszt tejet, vagy lisztet! Lehet diétás, vagy egy kis furfanggal akár ünnepivé válhat. Elronthatatlan – kivéve, ha sokáig hagyjuk a sütőben!