Hozzávalók
- 35-40 dkg liszt
- 2 db tojás
- 2 ek cukor
- 2 ek tejföl
- 1 tk szódabikarbóna
- 1 tk 10%-os ecet
A tálaláshoz: lekvár és porcukor
Elkészítés
A tejfölt elkeverjük a tojásokkal, majd hozzáadjuk a cukrot, a szódabikarbónát és az ecetet is. Ezután a liszttel összegyúrjuk a tésztát. Fokozatosan adagoljuk a lisztet, és csak annyit adjunk hozzá, hogy egy közepes keménységű, jól formázható tésztát kapjunk a végére.
Azután a tésztából kisebb adagokat szakítunk le, melyeket a kezünkkel megsodrunk. Akkor lesz a legszebb a süteményünk, ha kb. hüvelykujjnyi vastagságú, és arasznyi hosszúságú rudakat formálunk. Ezeket kell tovább formáznunk.
Fotó: Krisztics Barbara
Magunk elé teszünk egy rudat a deszkán fektetve. A jobb oldalán majdnem a rúd feléig bevágunk, a bal oldalt pedig úgy vágjuk be, hogy előtte a tésztán fordítunk egyet, méghozzá csak egy fél fordulatot magunk felé. Így az előző vágással elválasztott tésztarészek fedésbe kerülnek egymással. Ekkor a másik végén is bemetsszük úgy, hogy a közepén maradjon egy tésztarész, ami az egészet összetartja. A tészta jobb oldalán lévő szétvágott részek közül a felsőt áthajtjuk balra, így olyan formát kapunk, mint a sulyom vagy éppen a tyúkláb.
Bő olajban aranybarnára sütjük a sulyomtésztákat. Porcukorral megszórva, lekvárral tálaljuk.
Ajánljuk még: