Mediterrán citromos pite
Hozzávalók:
- 12 dkg liszt
- 5 dkg cukor
- 7,5 dkg vaj
- csipetnyi só és kakukkfű
- 2 tojás
- késhegynyi sütőpor
- a töltelékhez:
- 8 dkg cukor
- 1 citrom
- 4 dkg vaj
- 40 ml tejszín
- néhány szál friss levendulavirág, vagy 2 evőkanálnyi szárított
Elkészítés:
A lisztet a cukorral meg a vajjal elmorzsoljuk. Csipetnyi sót adunk hozzá, beleszórjuk a sütőport, belemorzsolunk egy kis kakukkfüvet. Egy tojást felütünk, villával felverjük, a felét a lisztes keverékhez adjuk és alaposan összegyúrjuk. A jól kidolgozott tésztát fóliába csomagolva néhány órára a hűtőbe tesszük. Azután lisztezett deszkán 2-3 mm vastagra nyújtjuk, és kibélelünk vele 4 db, egyenként kb. 10 cm átmérőjű kis peremes formácskát. Villával megszurkáljuk, és előmelegített sütőben 180 fokon 8-10 percig sütjük. Eközben elkészítjük a tölteléket. Ehhez a félretett fél tojást az egész tojással meg a cukorral habosra verjük, hozzáadjuk egy citrom levét és reszelt sárga héját. Végül a puha vajjal és a tejszínnel krémesre keverjük. A citromos masszát elosztjuk a kis tortácskákba, és visszatesszük a sütőbe addig, míg a krém teteje megbőrösödik. A sütőből kivéve friss levendulavirágokkal díszítjük, és behűtve kínáljuk. Amikor beleharapunk, hunyjuk be szemünket, és képzeljük magunkat egy mediterrán vidékre, a citromok otthonára!
Citromos limoncellós szelet
Hozzávalók:
- 30 dkg babapiskóta
- 5 dkg vaj
- fél dl fehér rum
- 5 dl joghurt
- 2 citrom
- 1 csomag vaníliás cukor
- 8 dkg cukor
- 1 dl citromlikőr
- 3 dkg zselatin
- 2 dl tejszín
- 1 csomag vaníliás, főzés nélkül készíthető pudingpor
- 3 dl tej,
- a díszítéshez: kandírozott citromkarikák, csokoládé-levelek
Elkészítés:
A babapiskóta felét egy fagyasztózacskóba tesszük, és a sodrófával összetörjük. Rummal meglocsoljuk, majd a felolvasztott vajjal összedolgozzuk. A masszát egy tortástálra állított tortakarika aljába simítjuk. Amíg a krém elkészül, behűtjük. A krémhez a joghurtot simára keverjük a citromok levével, lereszelt sárga héjával, a cukorral, a vaníliás cukorral. A zselatint a likőrbe szórjuk, s ha megduzzadt, felolvasztva a joghurtos krémhez töltjük. Ezt is behűtjük, majd, ha sűrűsödni kezd, a kemény habbá vert tejszínt is beleforgatjuk. A babapiskótákkal rétegezve a piskótalapra simítjuk. A vaníliás pudingot a leírás alapján elkészítjük, s kicsit dimbes-dombosan a fehér krémre kenjük. Legalább két órára behűtjük. Citromkarikákkal, csokoládé-levelekkel díszítjük.
Citromos rizspuding
Hozzávalók:
- 25 dkg rizs
- 1 liter tej (esetleg rizstej vagy kókusztej)
- 1 liter víz
- 1 kiskanál reszelt citromhéj
- 20 dkg cukor
- 10 dkg kandírozott citrom
- 10 dkg kókuszreszelék
- 10 g zselatin
- 2 dl tejszín
A tejet kétszeresére hígítjuk vízzel, reszelt citromhéjjal és 15 dkg cukorral ízesítve felforraljuk. A megmosott rizst és az apró kockára vágott kandírozott citromot beleszórjuk, és szüntelenül kevergetve puhára főzzük. A tűzről lehúzva belekeverjük az előzőleg beáztatott zselatint, és hűlni hagyjuk. Végül óvatosan beleforgatjuk az 1 dl tejszínből vert kemény habot, és a rizses masszát egy nagyobb, vagy több kisebb, hideg vízzel kiöblített formába simítjuk. Lefedjük, és hűtőszekrényben legalább 2 órán át dermesztjük. Tálaláskor a formát egy pillanatra forró vízbe mártjuk, a citromos tejberizst tálra borítjuk. A maradék tejszínt és cukrot krémesre keverjük, és a puding tetejére öntjük.
Muskotályos citromdzsem
Hozzávalók:
- 1 kg citrom
- kb. 4 dl muskotályos bor
- 1 kg befőzőcukor
Elkészítés:
A citromokat meleg vízzel alaposan megmossuk. Három citrom sárga héját hajszálvékonyan lehámozzuk, és finom csíkokra vagdaljuk. Az összes citrom levét kifacsarjuk, majd a léhez adjuk a puha gyümölcshúst is, vigyázva arra, hogy a magvak és a fehér hártyák ne kerüljenek bele. Hozzáadjuk a citromhéjat és annyi muskotályos bort, hogy egy liternyi legyen. Az egészet a befőzőlábosba öntjük, beleszórjuk a befőzőcukrot és lassú tűzön felforraljuk. Szorgalmasan kevergetve 10 percen át főzzük, majd azon forrón kisebb üvegekbe töltjük. Gondosan lezárva szárazgőzbe tesszük.
Fotók: Halmos Monika @rozsakunyho
Ajánljuk még: