4 citromos sütemény, amivel feltöltheted a vitaminraktárakat

Gasztro

4 citromos sütemény, amivel feltöltheted a vitaminraktárakat

Télen a citrom fontos vitaminforrásunk, ezért nálunk sok citromos süti kerül az asztalra, valahogy a sárga és a savanyú olyan, mintha ragyogna a januári szürkeségbe. A citromtortán túl is van világ, íme, néhány a citromos finomságaink közül! Azt talán nem is kell jelezni, hogy mindenképpen biocitromokat használjunk hozzájuk!

Mediterrán citromos pite

Hozzávalók:

  • 12 dkg liszt
  • 5 dkg cukor
  • 7,5 dkg vaj
  • csipetnyi só és kakukkfű
  • 2 tojás
  • késhegynyi sütőpor
  • a töltelékhez:
  • 8 dkg cukor
  • 1 citrom
  • 4 dkg vaj
  • 40 ml tejszín
  • néhány szál friss levendulavirág, vagy 2 evőkanálnyi szárított
citromos-sutemenyek-recept-suti

 

Tovább olvasok

Elkészítés:

A lisztet a cukorral meg a vajjal elmorzsoljuk. Csipetnyi sót adunk hozzá, beleszórjuk a sütőport, belemorzsolunk egy kis kakukkfüvet. Egy tojást felütünk, villával felverjük, a felét a lisztes keverékhez adjuk és alaposan összegyúrjuk. A jól kidolgozott tésztát fóliába csomagolva néhány órára a hűtőbe tesszük. Azután lisztezett deszkán 2-3 mm vastagra nyújtjuk, és kibélelünk vele 4 db, egyenként kb. 10 cm átmérőjű kis peremes formácskát. Villával megszurkáljuk, és előmelegített sütőben 180 fokon 8-10 percig sütjük. Eközben elkészítjük a tölteléket. Ehhez a félretett fél tojást az egész tojással meg a cukorral habosra verjük, hozzáadjuk egy citrom levét és reszelt sárga héját. Végül a puha vajjal és a tejszínnel krémesre keverjük. A citromos masszát elosztjuk a kis tortácskákba, és visszatesszük a sütőbe addig, míg a krém teteje megbőrösödik. A sütőből kivéve friss levendulavirágokkal díszítjük, és behűtve kínáljuk. Amikor beleharapunk, hunyjuk be szemünket, és képzeljük magunkat egy mediterrán vidékre, a citromok otthonára!

 

Citromos limoncellós szelet

Hozzávalók:

  • 30 dkg babapiskóta
  • 5 dkg vaj
  • fél dl fehér rum
  • 5 dl joghurt
  • 2 citrom
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 8 dkg cukor
  • 1 dl citromlikőr
  • 3 dkg zselatin
  • 2 dl tejszín
  • 1 csomag vaníliás, főzés nélkül készíthető pudingpor
  • 3 dl tej,
  • a díszítéshez: kandírozott citromkarikák, csokoládé-levelek
citromos-sutemenyek-recept-suti

 Elkészítés:

A babapiskóta felét egy fagyasztózacskóba tesszük, és a sodrófával összetörjük. Rummal meglocsoljuk, majd a felolvasztott vajjal összedolgozzuk. A masszát egy tortástálra állított tortakarika aljába simítjuk. Amíg a krém elkészül, behűtjük. A krémhez a joghurtot simára keverjük a citromok levével, lereszelt sárga héjával, a cukorral, a vaníliás cukorral. A zselatint a likőrbe szórjuk, s ha megduzzadt, felolvasztva a joghurtos krémhez töltjük. Ezt is behűtjük, majd, ha sűrűsödni kezd, a kemény habbá vert tejszínt is beleforgatjuk. A babapiskótákkal rétegezve a piskótalapra simítjuk. A vaníliás pudingot a leírás alapján elkészítjük, s kicsit dimbes-dombosan a fehér krémre kenjük. Legalább két órára behűtjük. Citromkarikákkal, csokoládé-levelekkel díszítjük.

 

Citromos rizspuding

Hozzávalók:

  • 25 dkg rizs
  • 1 liter tej (esetleg rizstej vagy kókusztej)
  • 1 liter víz
  • 1 kiskanál reszelt citromhéj
  • 20 dkg cukor
  • 10 dkg kandírozott citrom
  • 10 dkg kókuszreszelék
  • 10 g zselatin
  • 2 dl tejszín
citromos-sutemenyek-recept-suti

 

A tejet kétszeresére hígítjuk vízzel, reszelt citromhéjjal és 15 dkg cukorral ízesítve felforraljuk. A megmosott rizst és az apró kockára vágott kandírozott citromot beleszórjuk, és szüntelenül kevergetve puhára főzzük. A tűzről lehúzva belekeverjük az előzőleg beáztatott zselatint, és hűlni hagyjuk. Végül óvatosan beleforgatjuk az 1 dl tejszínből vert kemény habot, és a rizses masszát egy nagyobb, vagy több kisebb, hideg vízzel kiöblített formába simítjuk.  Lefedjük, és hűtőszekrényben legalább 2 órán át dermesztjük.  Tálaláskor a formát egy pillanatra forró vízbe mártjuk, a citromos tejberizst tálra borítjuk. A maradék tejszínt és cukrot krémesre keverjük, és a puding tetejére öntjük.

 

Muskotályos citromdzsem

Hozzávalók:

  • 1 kg citrom
  • kb. 4 dl muskotályos bor
  • 1 kg befőzőcukor
citromos-sutemenyek-recept-suti

Elkészítés:

A citromokat meleg vízzel alaposan megmossuk. Három citrom sárga héját hajszálvékonyan lehámozzuk, és finom csíkokra vagdaljuk. Az összes citrom levét kifacsarjuk, majd a léhez adjuk a puha gyümölcshúst is, vigyázva arra, hogy a magvak és a fehér hártyák ne kerüljenek bele. Hozzáadjuk a citromhéjat és annyi muskotályos bort, hogy egy liternyi legyen. Az egészet a befőzőlábosba öntjük, beleszórjuk a befőzőcukrot és lassú tűzön felforraljuk. Szorgalmasan kevergetve 10 percen át főzzük, majd azon forrón kisebb üvegekbe töltjük. Gondosan lezárva szárazgőzbe tesszük.

Fotók: Halmos Monika @rozsakunyho

Ajánljuk még:

A töltött káposztát többféleképpen is készítheted! 6 receptet hoztunk

A töltött káposzta olyan klasszikus, amelyet sokféle recept szerint tudunk elkészíteni. Mutatjuk a recepteket, így mindenki megtalálhatja az ízlésének megfelelőt: van exkluzív, hagyományos, diétás, és olyan is, ami földhöz vág, pedig vegetáriánus. A savanyú káposztát régen a „magyarok címere” névvel illették, hiszen rengeteg olyan receptünk volt, amelynek ez a fő alapanyaga. Mindenütt közkedvelt, még sincs belőle két egyforma.