Levele és magja is jó szolgálatot tehet – a fehér libatop régi idők „spenótja”
Olvasási idő: 3 perc

Levele és magja is jó szolgálatot tehet – a fehér libatop régi idők „spenótja”

Amilyen közönségesnek tűnik, éppen olyan érdekes növény a fehér libatop. Archeofiton, azaz olyan növény, amely még azelőtt terjedt el az öreg kontinensen, mielőtt Kolumbusz felfedezte volna Amerikát, tehát 1492 előtt. A neolitikumban érkezett Közép-Európába, és sokáig komoly szerepe volt az emberi táplálkozásban. Ma már kevésbé népszerű fogyasztása, pedig – mértékkel, és pontosan ismerve értékes tulajdonságait, valamint felhasználási módjait – igenis ott a helye tányérunkon.

A fehér libatop (Chenopodium album) Európa mérsékelt égövében mindenütt megtalálható, a tengerparttól a hegyvidékekig. A növény Eurázsiából származik, de mára Európa, Észak-Amerika, Ázsia és Afrika területén egyaránt elterjedt.

Alkalmazkodóképessége legendás: képes gyorsan reagálni a változó környezeti feltételekre,

és rövid vegetációs ideje miatt még a zord északi területeken is sikerrel termeszthető. Nyugat-Indiában és a Himalájában kultúrnövényként termesztik, és a spenóthoz hasonlóan fogyasztják.

White goosefoot (Chenopodium album) grows in nature
Fotó: 123RF

Nevét levelének formáiról kapta: a ludak úszóhártyás lábára hasonlító kifejlett levelek miatt nevezzük lúdlábnak.
Chenopodium album, edible plant, common names include lamb's qua
Fotó: 123RF

A június közepétől késő őszig zöldellő fehér libatop fiatal levelei nyersen, salátaként és főzelékként is fogyaszthatók. Régen, amikor a tavasz első zöldjeire vágyott a téli hónapok után az ember, a libatop volt az egyik első segítség.

Főzve a diós aromájú, kissé káposztaízű levelek spenóthoz hasonlóan elkészíthetők, vajban megpárolva, fokhagymával és hagymával ízesítve. Magas kálium-, vas- és fehérje tartalma van, de a spenótfélékhez hasonlóan oxálsavtartalma is magas, ezért vese- és epegondokkal küzdők, valamint savtúltengésben szenvedők számára nem javasolt a fogyasztása. Nagy mennyiségben egyébként sem ajánlatos fogyasztani, hiszen hasmenést okozhat. Fiatal virágzata főzve brokkoli helyettesítőjeként használható különféle ételek készítéséhez.

In nature, the grows quinoa (Chenopodium)
Fotó: 123RF 
Az apró, csíkozott fekete magokat folyamatosan érleli a növény, így egyetlen szál libatop akár másfél millió magot is terem.

Magja ugyancsak értékes, ősidőktől fogva – Indiában még a hajdinánál is nagyobb becsben tartják. Régészeti feltárások sora igazolta a libatop magját a neolitikum és a bronzkor cölöpházaiban, gabonaraktáraiban és az emberi ürülében. Úgy tűnik, hogy ez a nem túl mutatós, ám annál szívósabb növény komoly szerepet játszott civilizációnk fejlődésében.

Libatop magvai – Fotó: Wikipedia / Rasbak

A magvakból lisztfélét őröltek és őrölnek ma is, ahol fogyasztják, majd ebből a lisztből kenyeret sütnek vagy kását készítenek belőle.

Lisztje természetesen gluténmentes, így a mai modern táplálkozási trendek szempontjából is érdekes alternatíva.

Olyan adatról is tudunk, hogy a fehér libatop magjának őrleményéből készítettek éhségkenyeret az 1891-82-es oroszországi éhínség idején.

Gyakori közép-európai recept a fiatal libatop leveleket tejfölös rántással behabarva készíteni, főzeléknek. Először a leveleket lobogó sós vízben megfőzzük, majd kipréseljük belőlük a felesleges vizet. Közben lisztből és vajból világos rántást készítünk, zúzott fokhagymával, tejföllel és egy kis ecettel ízesítik, majd hozzáadjuk a leveleket. Egy kis szerecsendióval és frissen őrölt borssal tökéletes köret készül belőle.

In nature, the grows orach (Chenopodium album)
Fotó: 123RF 

A népi gyógyászatban a fehér libatop régóta ismert és tisztelt növény. Levelei gazdag forrásai a C-vitaminnak, vastartalma jelentős, emellett számos ásványi anyagot és nyomelemet tartalmaz. A hagyományos medicina szerint tisztítja a vért, segíti az emésztést, és általános erősítő hatású, valamint féregellenes,  szélhajtó, vizelethajtó és hashajtó tulajdonságokkal rendelkezik. Gyomorfekély, puffadás, vizeletpangás, torokfájás, lépbetegségek, szemproblémák és általános gyengeség kezelésére is alkalmazták.

Külsőleg használva a friss levelek leve hatásos lehet rovarcsípéseknél, kisebb sebek és bőrirritációk kezelésénél.

A népi gyógyászatban hashajtóként, férgek elleni szerként, vértisztítóként májbetegségek, lépnagyobbodás, bélgennyesedés és égési sérülések kezelésében alkalmazták. 

In nature, the grows quinoa (Chenopodium)
Fotó: 123RF 

A fehér libatop jó táplálékforrás a rovarok és a madarak számára is. Egyes bogárlárvák, valamint a lepkék és pillangók egyes hernyói a növény leveleivel táplálkoznak. Ősszel egyes énekesmadarak és a verebek szívesen táplálkoznak érett magvaival.

Minden kertben, minden gazdaságban ott van ez az érdekes és értékes növény, amit a gazdák ugyan gyomnövénynek tekintenek, de ha megtanuljuk kordában tartani terjeszkedését a kertben, hasznunkra válhat. Itt is érvényes, hogy a mérték az érték: fogyasztásával nem szabad túlzásokba esni, de ha a változatos étkezés híveiként tekintünk rá, jól beépíthető szezonális levélzöldségként hasznosíthatjuk a konyhában.

Nyitókép: 123RF

 

Kapcsolódó tartalom
A gyógynövénykertészet kezdetei Magyarországon
Gáspár Kinga | 2025. július 11

A gyógynövénykertészet kezdetei Magyarországon

Keveset tudunk a kezdetekről, de az a fennmaradt emlékekből sejthető, hogy Magyarországon a kolostori gyógynövénykertészetnek gazdag hagyománya volt.