A fenyő gyógyhatásai: magas C-vitamin- és antioxidáns-tartalma van!
Olvasási idő: 3 perc

A fenyő gyógyhatásai: magas C-vitamin- és antioxidáns-tartalma van!

A fenyőféléket évezredek óta az örök élet egyik jelképeként használják, nem véletlen, hogy a karácsonynak is meghatározó részévé váltak: ám a gyógyászatban is régóta használják őket! Számos módon fel lehet használni a fenyőrügyeket és a gyantát, vegyük sorra, milyen nyavalyákra!

A fenyőfélék a „dinoszauruszok korának” is nevezett, mintegy 150 millió évvel ezelőtt véget ért jura időszakban alakultak ki. Bár a zárvatermők megjelenésével faj- és egyedszámuk erőteljesen lecsökkent, a Föld sok részén a fás szárú növények között mindmáig ők dominálnak. Jellemzően a hűvösebb területeket kedvelik, északon, illetve a magashegységek felsőbb régióiban is a fahatár felső zónájában is találkozhatunk velük. Igazi különlegességük, hogy nemcsak a hideget, de az extrém szárazságot is kifejezetten jól tolerálják, így aztán bizonyos fajaik nem csak félsivatagokban, de a Duna-Tisza közén is tartósan megtelepedtek.

A tűlevelűek közé tartozó fajok többsége örökzöld, ami a gyakorlatban annyit jelent, hogy bár egy-egy tűlevél akár évekig is élhet, a leveleiket mégis folyamatosan váltják. Az összességében hatalmas levélfelülettel bíró tűlevelű erdők lombozata igen zárt, ezért a fenyvesekben szinte nincs is aljnövényzet, aminek kifejlődését a lehullott tűlevelek savas kémhatása még tovább nehezíti.

Mindezen különlegesség ellenére – vagy éppen ennek köszönhetően – a fenyőfélék tűleveleit, rügyeit, gyantáját évezredek óta alkalmazzák orvosságként. A magyar népi gyógyászatban elsősorban a karácsonyfának is gyakran választott lucfenyőt használják, amelynek nemcsak rügyeit, de friss tavaszi hajtásait is érdemes gyűjteni!

Hatásterületét tekintve legismertebb a tavasszal gyűjthető friss hajtásainak és rügyeinek nyákoldó, köptető hatása, ami a téli megfázásos időszakban kiváltképpen hasznunkra lehet. A gyerekeknek érdemes szirupot vagy frissítőt készíteni belőle, de kellemes ízvilága miatt teakeverékek ízjavító összetevőjeként is alkalmazhatjuk. Szárítva, vagy frissen teaként fogyaszthatjuk,

a friss hajtásokkal azonban pálinka vagy méz alá is ágyazhatunk!

A legalább kéthónapos áztatást követően ismét elővett tinktúrát vagy mézet kanalazva, csepegtetve, de akár kortyolva is fogyaszthatjuk. A fenyőrügyből készült főzetbe érdemes fiatal tűleveleket is tenni, amelyek magas C-vitamin- és antioxidáns-tartalma igencsak jól jöhet megfázás, torokfájás, köhögés idején!

Különleges élményt nyújt a fenyő illóolajával vagy virágvizével készített fürdő is! A tömény főzetből a meleg víz hatására felszabaduló anyagok nem csak légutainkat tisztítják, de testünket is ellazítják.

A fenyőfélékben általánosan található gyanta eredendően a fán keletkező sebek fertőtlenítésére, lezárására szolgál: a sebesülést követően rövid időn belül beborítja a sérült felületet, elpusztítva a bejutott kórokozókat, gombákat, valamint meggátolva a továbbiak károkozását. Természetes antiszeptikus hatását az ember is régóta ismeri és használja. Erdély egyes vidékein a rágcsálható méretűre gyúrt gyantacsomókat mindmáig használják szájfertőtlenítésre, fogtisztításra. A szárított, porrá őrölt gyanta számos sebfertőtlenítő készítmény (akár gyógytapaszok bevonatának) alapanyaga, de találkozhatunk vele erős alkohol és propolisz oldatába keverve is.

Kapcsolódó tartalom
Aprócska virág, amiből még burnótot is készítettek hajdanán – az árvacsalán
Amrein Tamásné Miskolczi Boglárka | 2025. április 20

Aprócska virág, amiből még burnótot is készítettek hajdanán – az árvacsalán

A korabeli feljegyzések szerint azért kapta az „árva” jelzőt, mert rokonától eltérően nem szúr, és érintése nem okoz viszketést. Összevagdalt leveleit szeszben áztatva tüdővész elleni orvosságot készítettek belőle, és rostjai még finomabb szövetek készítésére is alkalmassá tették. Az árvacsalán színes virágai beterítik a tavaszi réteket, útszegélyeket és kerteket.