Fenyőrügyes frissítő

Gasztro

Fenyőrügyes frissítő

Borbás Marcsi receptje

Ha hajt a fenyő, készülhet is a szirup – ráadásul akár kétféle módon!

Hozzávalók:

  • 7, 5 dl víz
  • 1 kg cukor
  • egy nagy tálnyi fenyőrügy
  • 1 db citrom

Elkészítés:

A fenyőrügyből készülhet izgalmas frissítő ital. Ehhez a vízzel felforraljuk a cukrot. Míg forr, felkarikázzuk a citromot, és a fenyőrügyekhez adjuk. Amikor felforrt a szirup, beletesszük a rügyeket és a citromot, az egészet jól összekeverjük, majd hagyjuk kihűlni. Amikor kész, leszűrjük, és közben a rügyekből alaposan kinyomkodjuk a nedvességet, hogy az is belekerüljön a szörpbe. Ekkor újra felforraljuk az egészet. Csírátlanított, tiszta üvegekbe öntjük. Behűtve, hideg vízzel hígítva fogyasztjuk!

Ha szirupot szeretnénk készíteni belőle, melyet egész évben felhasználhatunk, ha megfáztunk, akkor rétegezzük a fenyőrügyet cukorral egy nagyobb befőttes üvegbe, és az egészet jól nyomkodjuk le. A cukor kioldja a fenyőrügyből a gyógyhatású nedveket. Ha a rügyek már összeestek és bebarnultak, akkor alaposan kinyomkodjuk őket, és egy üvegben betesszük a hűtőbe. Ehhez is tehetünk ízesítésként egy kis citromot. Amikor télen megfázunk vagy fáj a torkunk, érdemes egy-két kiskanállal fogyasztani belőle naponta.

Mert a gyógynövények ereje egészen fantasztikus, és sokféle módon felhasználhatjuk őket!

Marcsi ezt a receptet így készítette el:

Ajánljuk még:

Egy világot teremtő háziállat, amit mégis megéri megenni: a pulyka története

Nagy utat tett meg a pulyka az amerikai középföldtől a világ meghódításáig: Kolumbusz érkezésekor már háziállatként tartották a mexikói indiánok, ma pedig már ünnepi fogásnak számít sok helyütt a világban. Érdekes hiedelmek társulnak hozzá és szinte mindenhol a büszkeség, a kevélység megtestesítője. Vajon mire vághat fel ennyire ez a madár?