Egészség

Vedd kézbe az egészséged: így növelheted meg betegségmentes éveid számát! (x)

Az internetnek hála sosem volt még ilyen könnyű hozzáférni az egészséggel kapcsolatos információkhoz. Ennek ellenére a mai napig rengeteg tévhit és hamis információ él a köztudatban a helyes életmóddal, betegségekkel és gyógykezelésekkel kapcsolatban. Pedig, ha tudjuk, hogy milyen hiteles forrásokból tájékozódhatunk, mi mindent tehetünk a megelőzés érdekében és hogyan alkalmazhatjuk helyesen a ránk vonatkozó információkat, akkor jelentősen megnövelhetjük betegségmentes éveink számát. (x)

Forradalmi átalakulás zajlik az egészségügyi szolgáltatásokhoz való viszonyunkban, amit a COVID-járvány még inkább felerősített. A digitalizációnak és az adatalapú megoldásoknak köszönhetően minden eddiginél könnyebben hozzáférhetünk az egészségünkkel kapcsolatos személyre szabott információkhoz. A különböző applikációk – amelyek, mint pl. a TájékozottBeteg alkalmazás, életkorunknak megfelelően összeállítják a számunkra javasolt rendszeres szűrővizsgálatokat és naptárunkba is rendezik azt –, vagy az okosórák segítségével nyomon követhetjük egészségügyi állapotunkat, a menstruációs ciklusunkat vagy a speciális diétánkat. A betegségek kezelése helyett folyamatosan áthelyezhetjük a hangsúly az egészségmegőrzésre. A virtuális orvoslás elterjedésével pedig könnyen választhatunk orvost, időpontot foglalhatunk hozzá, és a felhőben hozzáférhetünk receptjeinkhez, leleteinkhez is.

Mindez azt eredményezi, hogy a páciensekből egyre inkább fogyasztók válnak, akik aktívan tehetnek saját egészségükért. Minél több információ birtokában vagyunk, annál tudatosabban választhatjuk ki orvosunkkal együtt a szükséges terápiát.

Fotó: Pexels.com

Egészség – tudatosan

Az egészségértés azt a képességünket írja le, hogy mennyire tudunk egészségügyi kérdésekben eligazodni, az egészségünkkel kapcsolatos információkhoz hozzájutni, azokat megérteni és a gyakorlatban helyesen alkalmazni őket. Minél gyakorlottabbak vagyunk a fenti kérdésekben, annál hosszabb és egészségesebb életet élhetünk.

Ezt a népegészségügyi mutatók is igazolják, hiszen az elmúlt 10 év alatt folyamatosan növekedett a magyar lakosság egészségben eltöltött éveink száma. Most ott tartunk, hogy a férfiak átlagosan 64, a nők pedig 61 betegségmentes évre számíthatnak.

Az Innovatív Gyógyszergyártók Egyesülete (AIPM) által 2016-ban elindított Egészségértés Díj célja, hogy minden évben lehetőséget biztosítson a legjobb, leginnovatívabb egészségértést fejlesztő programok elismerésére, széleskörű megismertetésére, továbbfejlesztésére.

Fókuszban az egészséggel kapcsolatos álhírek elleni küzdelem

Napról napra egyre több forrásból tájékozódhatunk az egészségmegőrzés, betegségek, gyógymódok kapcsán. Ezek közül pedig egyre nehezebb kiszűrni a megbízható, szakmailag hiteles tartalmakat. Sajnos különösen sok álhírbe futhatunk bele, ha egészségünkről van szó, amelyek akár komoly, veszélyes következményekkel is járhatnak. Ezért az Egészségértés Díj fókuszában 2022-ben az egészséggel, egészségmegőrzéssel, gyógyulással kapcsolatos álhírek elleni küzdelem és a minél szélesebb rétegeket elérő, hiteles tájékoztatásra való törekvés áll.

A díjra idén is pályázhatnak azok a természetes személyek és szervezetek, akik 2021. október 1. és 2022. szeptember 30. között Magyarországon futó vagy folyamatban lévő egészségértést támogató aktivitást valósítottak meg. Pályázni online gyorsan és egyszerűen október 16-ig lehet, a jelentkezés részleteiről ezen a linken tájékozódhatsz. (x)

Ajánljuk még:

 

Már követem az oldalt

X