Birsalmás káposztával töltött kacsa
Olvasási idő: 3 perc

Birsalmás káposztával töltött kacsa

Borbás Marcsi receptje

Hozzávalók:

A kacsához:

1 db pecsenyekacsa

  

A töltelékhez:

30 dkg savanyú káposzta

2 db birsalma

1 fej lilahagyma

2-3 szál újhagyma

frissen őrölt fekete bors

4–5 ek Univer birsalmalekvár

3 szelet kenyér

1 dl tej

só 

 

A tepsis körethez:

1 kg burgonya

birsalma

savanyú káposzta

frissen őrölt fekete bors

borsikafű ízlés szerint

 

Elkészítés:

A kacsát egyben kifilézzük úgy, hogy a testcsontokat kivesszük, de a comb- és szárnycsontok a helyükön maradjanak. A  belsejét enyhén sózzuk, és félretesszük, amíg a tölteléket elkészítjük.

A lilahagymát és az újhagymát finomra felvágjuk, majd kevés olívaolajon ledinszteljük. A savanyú káposztát, ha szükséges, kissé átöblítjük, majd kicsit megvágjuk. A birsalmát meghámozzuk, magházát kivágjuk, és lereszeljük.

A kenyérszeleteket tejbe áztatjuk. Egy tálban összekeverjük a savanyú káposztát, a reszelt birsalmát, a tejben megpuhult, enyhén kinyomkodott kenyérkockákat és a birsalmalekvárt. Hozzáadjuk a dinsztelt hagymát is. Frissen őrölt borssal ízesítjük. Sóval nagyon óvatosan bánunk, mert a savanyú káposzta eleve sós – inkább kóstolunk, és csak akkor sózunk, ha szükséges.

A kifilézett kacsát a bőrös felével lefelé fektetjük. A belső oldalára eloszlatjuk a tölteléket úgy, hogy a széleken maradjon egy kis perem, hogy töltéskor ne folyjon ki. A kacsát óvatosan „összehajtjuk”, és konyhai zsineggel vagy hústűvel rögzítjük, hogy sütés közben se nyíljon szét. A külsejét még egyszer átdörzsöljük sóval.

A burgonyát meghámozzuk, karikákra vágjuk. Egy nagyobb tepsit enyhén kizsírozunk, a burgonyakarikákat a tepsibe rendezzük, enyhén megsózzuk, borsozzuk. A birsalmát cikkekre vágjuk, és a burgonya közé, illetve tetejére rakosgatjuk.

A tepsi „sarkaiba” kisebb kupacokban savanyú káposztát teszünk – ez átveszi majd a kacsa és a birsalma ízét is. A megtöltött kacsát a burgonyaágyra helyezzük, bőrös felével felfelé. Az egészet megszórjuk egy kis borsikafűvel is. Ha maradt töltelék, akkor abból gombócokat formázunk, és berakjuk ezeket is a kacsa mellé a tepsibe. 

A sütőt 240 °C-ra előmelegítjük. A tepsit a forró sütőbe tesszük, és kb. 20 percig sütjük ezen a magas hőfokon, hogy a kacsa bőre szépen elkezdjen pirulni, a zsiradék pedig elkezdjen kisülni. Ezután a hőfokot 160 °C-ra visszavesszük, a tepsit lefedjük (fedővel vagy alufóliával), és így sütjük tovább, amíg a kacsa húsa teljesen megpuhul. Ez a kacsa méretétől függően jó 1,5–2 órát is igénybe vehet. A sütés vége felé a fedőt levehetjük, hogy a bőr még piruljon egy kicsit, a burgonya és a birsalma pedig kissé karamellizálódjon.

A kész kacsát a sütőből kivéve pihentetjük 10–15 percig, csak utána szeleteljük.  Így szebben felvágható, és a szaftja is a húsban marad.

A kacsát szeletelve tálaljuk, mellé halmozzuk a tepsiben sült burgonyát, birsalma-cikkeket és a sült savanyú káposztát.

 A cikk megjelenését az Univer támogatta.

Kapcsolódó tartalom
Virslis vendégváró
| 2025. november 26

Virslis vendégváró

Borbás Marcsi receptje