Egészség

Van valami, amiben Magyarország egyedülálló. Úgy hívják: gyógyvíz!

A Kárpát-medence, és benne kis hazánk számos dolog miatt nevezhető különleges területnek, de a mi utánozhatatlan kincsünkkel csak nagyon kevés ország tudja felvenni a versenyt. Magyarország bővelkedik gyógyvizekben, mélyről jövő termálvizekben és értékes összetételű ásványi vizekben – most a víz csodálatos világába kalauzoljuk Önöket.

Már a rómaiak is ismerték a felszín alatt rejlő erőt, és Aquincumban, illetve a Balaton-felvidéken hozták létre népszerű fürdőiket. Már Hippokratész (Kr. e. 470–377) is megkülönböztette a meleg és hideg, tiszta és zavaros, eső- és hőeredetű, forrás- és tengeri vizeket, kortársai pedig már akkor osztályozták a gyógyvizeket. Prikosz Rethor neves bizánci történetíró kétszer is járt Atilla, a hun király udvarában, és 446–453 között írt beszámolójában megemlíti, hogy az egyik hun vezérnek „kőből épített termálfürdője volt”.

A mai Gellért fürdő helyén a 12. században Árpádházi Szent Erzsébet „leprosoriuma” működött. Az itteni ispotályban fürdette, gyógyította a kor jellemző betegségében, a leprában szenvedőket, Mátyás király pedig gőzfürdőbe invitálta messziről érkező vendégeit. A Rudas-, a Király- és a Rác-fürdő kupolás termei a törökök kifinomult fürdőkultúrájáról árulkodnak, a kiegyezés utáni időszak pedig olyan műremekeket adott nekünk, mint a ma is álló margitszigeti és városligeti gyógyfürdők vagy az egykoron virágzó Herkulesfürdő. A világ fővárosai közül

Budapest az egyetlen, ahol száznál is több termálforrás és kút található, és ahol ebből táplálkozva majdnem ötven fürdő üzemel.

A világelsőséget bizonyítja az is, hogy a gyógyfürdőjéről is híres Gellért Szállóban alakult meg 1937-ben a Nemzetközi Fürdőszövetség, amelynek örökös székhelyéül Budapestet választották.

De miben rejlik ez a mindent elsöprő erő, és miért olyan különlegesek ezek a vizek?

Már az ókori emlékekből is tudjuk, hogy számos mozgásszervi betegséget sikerrel gyógyítanak ezek a mélyből feltörő források, mivel a felszín alatti útjuk során magukba szívják azokat az ásványi anyagokat és sókat, amelyek egyes betegségek leküzdéséhez nélkülözhetetlenek. A legtöbb hatóanyag a bőrünkön keresztül szívódik fel, hiszen ez testünk legnagyobb felülete, de egyes gyógyvizeink kifejezetten belső fogyasztásra ajánlottak.

Ahány víz, annyi összetétel, és annyi gyógyhatás. Képtelenség lenne az összeset felsorolni, de most megkíséreljük bemutatni legismertebb és legfontosabb gyógyvizeinket, amelyeket idehaza mindenki bátran és jó érzéssel kipróbálhat:

Hőmérsékletük alapján megkülönböztetünk hideg gyógyvizeket (30 fok alatt) és meleg termálvizeket (30 fok felett). Magyarország termálvízkészlete Európában egyedülálló, jelenleg több mint ezer a 30 °C fölötti meleg vizet és nagy részben gyógyvizet adó kutak száma. 150 melegvizes gyógyfürdő, köztük 36 speciális (radioaktív, kénes-savas, sós-brómos-karbonátos vagy jódos vizet tartalmazó) fürdő található kis hazánkban.

A gyógyvizeket kémiai összetételük alapján számos csoportra oszthatjuk. Az egyik legismertebb az egyszerű savanyúvíz, amelynek egy literjében 0,6 grammnál több hidrogén-karbonát található, és általában ásványvízként kerül forgalomba. Szintén belsőleg fogyasztják az alkalikus vizeket is. Főleg nátrium- és hidrogén-karbonát-ionokat tartalmaznak, alkalmasak a gyomor-, bélhurut, gyomorsavtúltengés, vagy léghurut kezelésére. Ilyen a bükkszéki Salvus víz is. Ugyancsak hatásos lehet hurut kezelésében a nátrium- és kloridionokat tartalmazó konyhasós víz, ami ülőfürdőként alkalmazva női problémák orvoslására is használható.

A legtöbb gyógynövénybolt polcán ott sorakozik az őrmezei „Hunyadi János” és „Ferenc József” víz, a nagyigmándi „Igmándi”, vagy a tiszajenői „Mira” keserűvíz. Jellegzetes keserű ízüket a szulfátionok adják, de a glaubersós vizek még nátriumiont, a keserűsós vizek magnéziumiont is tartalmaznak. Gyomor-, bél-, máj-, epebetegek ivókúrájára használják, emellett elismert hashajtóhatásuk is van. Vashiány okozta vérszegénység esetén érdemes vasas vizet fogyasztani, pajzsmirigyproblémák esetén pedig jódos-brómos vizet is felírhat az orvos, ebből legismertebb a sóshartyáni „Jodaqua”.

Harkányban, Rudason vagy a Lukács fürdőben kénes vízzel gyógyíttathatjuk végtagproblémáinkat, orvosolhatjuk bőrünk betegségeit vagy kedvezően befolyásolhatjuk az érelmeszesedés okozta gondokat. Gyulladásos gerincbántalmakra, nőgyógyászati problémákra megfelelő választás lehet a balfi, egri vagy épp szombathelyi földes-meszes ásványvíz, amelynek hidrogén-karbonát, magnézium és kalciumtartalma új erővel vértezheti fel megfáradt testünket.

Fekélyre, gyulladt sebekre nagyon jó a szén-dioxid-tartalmú ásványvizes fürdő, a radonos vizek pedig hatékony fájdalomcsillapítók, és serkentőleg hatnak. Egyszerű hévizek, úgynevezett akratotermák találhatóak a Kács-fürdőben, a Római-fürdőben vagy éppen a Csillaghegyen, ezek kevés oldott szilárd anyagot tartalmaznak, de kitűnő gyógyító hatással rendelkeznek, különösen a reumás betegségek területén.

A belsőleg fogyasztott gyógyvizek lúgosítanak, méregtelenítenek, szinte átmossák a szervezetünket, főleg ha be tudjuk tartani az ajánlott 36-38 fokos fogyasztási hőmérsékletet. Legalább négy, de inkább hat hétig ajánlott folytatni egy ilyen ivókúrát, ilyenkor mindig reggel, éhgyomorra kell meginni a vízből egy pohárral.

Ne ijedjünk meg, ha az első pár napban erősödnek a tüneteink, ez egy teljesen normális folyamat, a gyógyulás felé vezető utat jelzi.

Ha az ivókúra helyett vagy mellett a balneoterápiát vagyis a gyógyvízkezelést választjuk, akkor a fizioterápia kiemelkedő fontosságú gyógymódjában lehet részünk. Érezhető hatása már egy-egy fürdőzésnek is van, de azokat a változásokat, amelyeket egy fürdőkúrától várunk, naponta alkalmazott fürdőkezelésekkel, és minimum három hétig tartó kúrával lehet csak elérni. Az egyik legfontosabb kezelés a medencefürdő lehet. Arkhimédésztől tudjuk, hogy a testre annyi felhajtóerő hat, amennyi az általa kiszorított folyadék súlya. Tehát egy 80 kilogrammos ember súlya körülbelül 8 kilóra csökken, ha nyakáig a vízbe merül. Emiatt a gyógyvíz olyan betegeket is meg tud „mozgatni”, akik máskülönben nehezen mozognának. A kezelések javíthatnak izomzatuk állapotán, a víznyomás pedig elősegíti az ízületi folyadékok gyorsabb felszívódását, megváltoztatja a szövetek belső nyomásviszonyait, amitől módosul az egész vénás- és a nyirokvisszafolyás-rendszer. A meleg víz emellett értágító, görcsoldó, kötőszövet- és izomlazító, illetve fájdalomcsillapító hatással is rendelkezik.

A gyógyvizek kínálta lehetőségek szinte végtelenek, és körbetekintve a hazai felhozatalon, szinte vétek lenne nem kihasználni fantasztikus képződményeink minden egyes pozitív hatását. Arra biztatunk tehát mindenkit, hogy merüljön el Magyarország gyógyvizeinek színes világába, és próbálja meg segítségükkel megerősíteni szervezetét, feltölteni testét-lelkét, hogy kiegyensúlyozottabban telhessenek a mindennapok.

Forrás: ITT, ITT és ITT

Nyitókép:  HTME /Wikimédia

 

Már követem az oldalt

X