Egészség

Utazás extrákkal: öt jótanács, ha 50 felett utazol, és még gyógyszert is szedsz

Minden egészségügyi statisztika azt mutatja, hogy a gyógyszerhasználat mennyisége a nyugati országokban ötven éves kor felett drámaian megugrik. Van olyan szenior tanítványom, aki 10-12 különféle gyógyszert, illetve gyógyhatású készítményt szed, de sajnos alig akad olyan, aki gyógyszer nélkül él, miután elmúlt 50 éves. A kisebb-nagyobb utazások során az éveink előrehaladtával ezért külön figyelmet kell fordítanunk a tablettákra is – néhány szabályban összefoglaltam, hogy mire vigyázzunk, ha útnak indulunk.

 

  1. Egy kis mennyiség mindig legyen nálad!

Nagyon fontos, hogy ha hosszabb utazásra megyünk, és sok gyógyszert pakolunk a csomagunkba, a kézitáskánkba vagy a pénztárcánkba is tegyünk pár szemet a legfontosabb gyógyszerekből. Így, ha a nagyobb mennyiség el is keveredik, az új tabletták beszerzéséig nem kerülünk kellemetlen helyzetbe. Szintén fontos, hogy ha repülővel megyünk, előre tájékozódjuk arról, hogy mi vihető fel az utastérbe, és mi az, ami csak a csomagba tehető!

  1. Legyen nálad angol összefoglaló!

Ha külföldre mész, legyen nálad egy rövid angol nyelvű összefoglaló arról, hogy milyen gyógyszereket, mire szedsz, s ezek a gyógyszerek milyen hatóanyagokat tartalmaznak. Nem elméletből, hanem tapasztalatból tudom mondani, hogy a nyugati országokban a patikákban a legtöbbször akad egy-egy angolul jól beszélő ember. Ő azonnal ki tudja adni a vény nélkül alkalmazható gyógyszereket, de tud adni egy orvosi címet is, ahol kiírják nekünk az elveszett gyógyszer helyére azt, ami ugyanolyan hatóanyaggal működik, még ha más is a neve. Persze az internetről – ha emlékszünk az összes gyógyszer nevére – össze tudjuk szedni, milyen hatóanyagokra van szükségünk, de ha épp az elveszett poggyászunk után kapkodunk, és minden holmiból valamilyen új darab beszerzésére szorulunk, nem biztos, hogy ezzel akarjuk tölteni az időt...

Nagyon fontos, hogy ha külföldön kiváltjuk az új gyógyszert, a gyógyszerészek ne betűkkel, hanem számmal írják rá a napi adagot (klasszikus példa a 3x1), ugyanis nagy meglepetések érhetnek bennünket a hasonló hangzású és írású szavak kapcsán. Az „once” például spanyolul tizenegyet jelent, míg angolul azt jelenti, hogy „egyszer”. Tehát ha kérdéses, kérjük a számos jelölést!

  1. Használd az EESZT-t!

Ha Magyarországon vagy, és elveszett a gyógyszered, semmi probléma nem lehet, ne habozz felhívni az orvosodat, aki a felhőbe fel tudja tölteni a legújabb receptedet. Legyen a telefonodon egy EESZT-alkalmazás, ahol te is látsz mindent (leleteket, recepteket), de ha nem akarsz ezzel bíbelődni, akkor a TAJ-számod megadásával a patikus megnyitja a rendszert, és kiadja receptre a gyógyszeredet.

  1. Az orvosi ügyeletek szerepe

Magyarországon is, de minden nyugati országban, rendelőkben és kórházakban folyamatosan működnek orvosi ügyeletek, hiszen bármikor bárkinél előfordulhat egészségügyi probléma. Amennyiben elvesztetted a gyógyszereidet, fordulhatsz hozzájuk is, de nagyon fontos az előbb említett angol nyelvű összefoglaló, amely alól csak akkor van kivétel, ha jól beszéled az illető ország nyelvét (megjegyzem, ekkor sem biztos, hogy tisztában vagyunk a pontos egészségügyi kifejezésekkel!). Fontos megjegyezni, hogy nagyobb külföldi utazás előtt mindenképpen érdemes kötni utasbiztosítást, így az egészségügyi költségek jelentős részét nem nekünk kell állnunk.

  1. Kommunikálj a szállásadóval!

Amennyiben nagyobb mennyiségű gyógyszert biztonságban kellene tudnod (sok gyógyszert például eleve hűtőben kell tartani!), már a szobafoglaláskor írd le a különleges kérések rovatba, hogy ezt és ezt a gyógyszert viszed, és fontos, hogy ezek megmaradjanak. A szállásadók többnyire készséggel segítenek, így a gyógyszereid elveszésének kockázata minimálisra csökken.

Azt hiszem, ha ezt az öt alapvető szabályt betartjuk, nagy biztonsággal, nyugodtan vállalhatjuk akár a tengerentúli utazásokat is. Nagyon fontos tudni, hogy az egészségügy világa egy globális rendszer, ahol a nyugati civilizáció minden országában, minden percben ügyelnek, vigyáznak ránk, sohasem vagyunk egyedül.

 

Már követem az oldalt

X