Tél végén is figyeljünk a magnéziumpótlásra – 50 felett különösen! Csak természetesen!

Egészség

Tél végén is figyeljünk a magnéziumpótlásra – 50 felett különösen! Csak természetesen!

Nem kérdés, hogy 50 év felett különösen fontos szerepet játszik az egészségmegőrzésben és a jó életminőség fenntartásában a megfelelő táplálkozás. A magnézium szervezetünk mindenkori elemi szükséglete, és az egyik kiemelkedően fontos ásványi anyag, amelynek pótlására az idősebb korosztálynak különösen oda kell figyelnie. Összegyűjtöttük, miért fontos a megfelelő magnéziumbevitel időskorban, és milyen természetes élelmiszerek révén biztosíthatjuk pótlását.

Az időskorral együtt járó általános egészségügyi folyamatok – például csontsűrűség csökkenése és az izomtömegvesztés – fokozott magnéziumbeviteli szükséglettel járhatnak (fokozottan igaz ez a fogyókúrák idején, amikor nagy eséllyel csökken a magnézium-fogyasztásunk is). A magnézium szerepet játszik a csontok egészségében és a kalcium megfelelő hasznosulásában, így a megfelelő mennyiségű magnézium hozzájárulhat a csontritkulás megelőzéséhez is, de fontos szerepet játszik az idegrendszer működésében, a kiegyensúlyozott hormonháztartásban és az izomműködésben is. Bár sokan hajlamosak kiegészítők formájában pótolni,

a természetes élelmiszerek is kiváló magnéziumforrások, bőven tudják biztosítani napi 300 mg körüli szükségletünket

(nagyobb testméret esetén ez a szám valamivel magasabb lehet, s idősebb korban is érdemes kissé magasabb értékekkel számolni). A változatos étrend biztosan és bőven segíthet tehát a magnéziumszükséglet kielégítésében.

Fotó: Pixabay

Íme néhány, télen is könnyedén beszerezhető, változatosan elkészíthető, magnéziumban gazdag élelmiszer:

  • Diófélék és magvak: Szárazon pörkölt mandula, mogyoró, napraforgómag, fenyőmag, lenmag és leginkább a tökmag kiváló magnéziumforrások (nagyon fontos arra figyelni, hogy ne legyenek még sózottak, mert az a nátriummennyiséget növeli hatalmasra a szervezetünkben).
  • Teljes kiőrlésű gabonafélék: A barna rizs, a teljes kiőrlésű kenyér és a zabpehely tartalmaznak magnéziumot, emellett rostban is gazdagok, tehát más egészségügyi szempontokból is fontos lehet rendszeres, ám mértékletes fogyasztásuk.
  • Klorofillban gazdag zöldleveles zöldségek: A spenót, a brokkoli és a kelkáposzta jelentős mennyiségű magnéziumot tartalmaz, különösen, ha párolás vagy főzés nélkül fogyasztjuk ezeket.
  • Hüvelyesek: Bab, lencse és csicseriborsó is kiváló forrása lehet a magnéziumnak.
  • Halak: Bizonyos halfajták, például a lazac és a tőkehal szintén tartalmaznak magnéziumot, emellett értékes omega-3 zsírsavakkal is gazdagítják étrendünket.
  • Banán: Ez a gyümölcs nemcsak finom és könnyen emészthető, hanem magnéziumban is gazdag.

Fotó: Unsplash

A természetes élelmiszerekből származó magnéziumbevitel számos előnnyel jár.

Az étel formájában fogyasztott magnézium könnyebben felszívódik a szervezetben, mint a kiegészítők által bevitt ásványi anyag.

Emellett a változatos étrend más fontos tápanyagokat is biztosít, amelyek szintén hozzájárulnak az egészséghez. Az étrenddel történő magnéziumbevitel emellett csökkentheti a kiegészítők esetleges túlzott beviteléből adódó mellékhatások kockázatát.

Mielőtt bármilyen táplálékkiegészítőt bevezetnék  étrendünkbe, mindenképpen konzultáljunk szakemberrel! Ez a tanács az idősebb korosztályra fokozottan érvényes.

Az időskori magnéziumbevitel kiemelkedő fontosságú tehát az egészségmegőrzés szempontjából. A magnéziumban gazdag, kiegyensúlyozott étrend hozzájárulhat a csontok, az idegrendszer és az izmok egészséges működéséhez. Ahelyett, hogy kizárólag tablettákra támaszkodnánk, érdemes változatos és tápláló ételekkel biztosítani szervezetünknek a szükséges magnéziumot. A megfelelő étrenddel és életmóddal a magnézium segíthet az idősebb korosztálynak továbbra is aktív és egészséges életet élni.

Ajánljuk még:

 

Már követem az oldalt

X