Egészség

Nemcsak élvezetes, de egészséges is: a délutáni szunyókálás dicsérete

Szülőként garantáltan ismerjük a kínt, amikor a gyerekünket altatni próbáljuk délután, ő viszont már nem akar aludni. Pedig – ciki vagy nem ciki –, a délutáni szundikálás egészséges, nem csak a gyerekeknek!

Mindannyiunk életében elérkezett az a pillanat, amikor végre megszabadulhattunk a délutáni alvástól – valaki emlékszik rá, valaki nem. Bennem például élénken él a kép, hogy nyitott szemmel fekszem az óvodai kinyitható ágyon, és több társammal együtt hangos utálatomat fejezem ki az alvás intézménye ellen.

Ugrunk egy nagyot az időben, mert legközelebb akkor kúszott be a napközbeni szieszta az életembe, amikor várandós voltam – egy szemvillanás alatt átértékelődött a vele való kapcsolatom. Szerettem. Ám a szülés után végképp megváltozott a viszonyunk. Már nemcsak azért tettem össze a két kezem, hogy a babám (végre) elaludjon, de azért is, mert akkor én is kidőlhettem egy rövid időre.

Megtanultam, hogy igenis lehetséges 3 percet aludni, és azt is, hogy bizonyos fáradtsági szinten még ez is életmentő lehet.

Azóta a gyerek nő, és az ő életében is elérkezett az a szakasz, hogy a délutáni alvás gyűlöletes dolog lett. Én viszont rájöttem, hogy nem is annyira ördögtől való, amikor az embernek van rá lehetősége. Az pedig, hogy még mindig cikinek érezzük? Hülyeség!

Mit mond a tudomány a sziesztáról?

Nagyon jól tudjuk, hogy bizonyos mediterrán országokban bevett szokás a délutáni szieszta. Bár a mi hagyományos munkarendünk nem igazán sziesztapárti, sokak szerint a napközbeni szunyókálás egyébként is csak időrabló tevékenység. Mert helyette mennyi fontos dolgot megcsinálhatnánk a ház körül, a gyerek körül, és úgy egyáltalán – szeretünk a tökéletesség szerepében tetszelegni, és a tökéletes napba a délutáni alvás sok helyen nem fér bele.

Pedig a szunyókálás jó dolog ám, hozzájárul ahhoz, hogy egészségesek maradjunk. Többek között javítja a memóriát és a kognitív teljesítményt is.

Természetesen elengedhetetlen az egyensúlyra való törekvés, mert a túl sok délutáni alvás éppen ellenkező hatást vált ki: felborítja a cirkadián ritmust, és nemcsak a pihentető éjszakai alvásnak lesz annyi, de a délutáni alvás után is sokáig kábának érezzük magunkat.

A sziesztára leginkább alkalmas időszak 13.00 és 15.00 óra között van. Az emberi szervezeten ekkorra, nagyjából 8 órával a reggeli ébredés után, természetes fáradtság lesz úrrá.

A napközbeni alvás energiával tölt fel, csökken a stressz, javul a memória, a koncentráció, és sokkal hatékonyabban tudjuk ellátni a feladatainkat. Bizonyos kutatások szerint a rendszeres szieszta közvetlenül hat a keringési rendszer egészségére is.

Amióta rendszeresen és aktívan sportolok, én magam is beláttam a rövid szunyókálások előnyeit, ezért ha csak lehetőségem van rá, és a szervezetem igényli, nem tagadom meg tőle.

Mennyi az annyi délutáni alvásból?

A tudományos szakemberek között megoszlanak a vélemények a délutáni alvás ideális hosszúságáról. Egyesek szerint 15-30 perc közötti alvásidő éppen elegendő, hogy az alvási ciklus során ne jussunk el a mélyalvás fázisába. Mások szerint az egy óra hosszúságú alvás sokkal hatékonyabb, mert akkor a teljes alvási ciklust végigjárjuk. A mélyalvás fázisában a szervezet energiaháztartása áll helyre, míg a gyors szemmozgásos REM-fázisban az agy az éberen gyűjtött információkat dolgozza fel.

Ha van lehetőségünk, érdemes kísérletezni,

hogy mennyitől érezzük magunkat kipihentebbnek a nap folyamán, és mi az a mennyiség, ami nem borítja fel az éjszakai alvást.

Végezetül három megszívlelendő tanács a még hatékonyabb délutáni szieszták érdekében:

  1. A kávéfogyasztás kerülendő délután, hogy a koffein ne zavarja meg a szunyókálás minőségét.
  2. Ha csak nagyon rövid idő áll a rendelkezésedre, hogy lehunyd a szemed, akkor se hagyd ki a lehetőséget. Állítsd be ébresztőórát, hogy biztosan felébredj, amikor kell.
  3. Ha a munkarended nem teszi lehetővé, hogy napközben ledőlj, vagy csak nem szeretnél aludni, akkor is felfrissítheted magad a meditáció segítségével. 

Egy rugalmas munkarend és a home office e téren is csodás tapasztalatokat hozhat – szerintem kísérletezz!

Ajánljuk még:

„Csak egy falatot egyél már, na. Ebben nincs cukor!”

„Ja, hogy nem csak a cukrot kerülöd? A tejet se bírod? Jaj szegény! Akkor egyél húst. Na nehogy azt mondd, hogy azt se eszel, mert mindjárt elájulok. Hát akkor mivel kínáljalak most? Nem vagyok felkészülve ilyen flancos ízlésre.”

 

Már követem az oldalt

X