Aktív

Otthonról dolgozol? 3 tipp, hogy ne legyen káosz a home office-ból!

A járvány miatt egyre több cég dönt úgy, hogy home office-ba, avagy otthoni munkavégzésre küldi a dolgozóit. Ez a fajta munkarend viszont nem olyan egyszerű, mint amilyennek elsőre hangzik, így leírom nektek a tapasztalataimat, és hogy miként is előzhetitek meg azt, hogy káosz alakuljon ki körülöttetek, ugyanis ez a típusú munkavégzés sokkal több önfegyelmet kíván, mintha a munkahelyeteken dolgoznátok.

Tudjátok, van az mém, hogy csak kijöttem kávét csinálni, és kitakarítottam a konyhát… Na már most ez teljesen így tud lenni a home office esetén, és könnyen el tud menni több óra is nem feltétlenül munkával, hanem pl. takarítással, és egyéb piszmogásokkal. Ez személyes tapasztalat. De nézzük, mi kell a hatékony home office-hoz!

1. NAPI RUTIN

A legfontosabb lépés az, hogy a munkahelyeteken megszokott napi rutint csináljátok. Tehát kezdjétek ugyanakkor a munkát, mintha az irodában lennétek, és az ebédszünetet is jelöljétek ki.

Ne kezdjetek neki munkaidőben házimunkát csinálni! Tervezzétek meg! Jelöljetek ki neki időintervallumokat. Ilyenkor rakjatok be mosást, főzzetek ebédet, de ne ekkor álljatok neki kisikálni a fürdőt! Nagyon könnyű ebbe „belefutni”.

2. MUNKAÁLLOMÁS

Jelöljétek ki, hogy honnan fogtok otthonról dolgozni, és rendezzétek be oda a munkaállomásotokat! Mivel alapvetően otthon nincs az embernek íróasztala, ez általában az ebédlőasztal szokott lenni. Én leginkább a kanapéról szoktam dolgozni, míg a párom az asztalnál.

3. ONLINE ÉLET

Kapcsoljátok ki a chatet. Rengeteg felesleges időt el tud vinni a barátokkal történő chatelés, és eltereli a figyelmet a munkáról. Sokkal hatékonyabban tudtok haladni a teendőitekkel, ha csak arra koncentráltok. A TV-t is kapcsoljátok ki ilyenkor, mert igaz, háttérzaj, de lassabban halad mellette a munka, és nehezebben is lehet csak és kizárólag a munkára összpontosítani.

Összeségében a home office lényege, hogy tartsátok a megszokott rutint!

Ez az alapja a hatékony munkavégzésnek.

Amennyiben kellő önfegyelemmel rendelkeztek, akkor sokkal hatékonyabban is tudtok majd haladni a munkával otthon, mivel nem lesznek zavaró tényezők, így több szabadidőtök is lesz napközben. 

 

Már követem az oldalt

X