Egészség

Mutasd a körmöd, kiderül, mi hiányzik!

Sokszor mondták nekem, hogy a körmömön található kis fehér pöttyök arra utalnak, hogy vitaminhiányom van. A Pécsi Tudományegyetemen éppen az ilyen és ehhez hasonló állítások igazságtartalmát vizsgálják – igen izgalmas eredményekkel.

A szép köröm a kéz ékessége, ezért sem szeretjük, ha jól látható elváltozás jelenik meg rajta – az sem véletlen, hogy sokan műkörömmel teszik esztétikusabbá az amúgy esetleg nem túl szép körmüket, de ez már egy másik történet. Városi legendák is keringenek arról, mire utal, ha valakinek csíkok, pöttyök, miegymások jelennek meg körmein – de hogy ezek mögött mi az igazság, arról dr. Lengyel Zsuzsanna egyetemi docenst, az egyetem Bőr- Nemikórtani, Onkodermatológiai Klinikájának megbízott vezetőjét kérdeztük.

„A körömről sokféle információ leolvasható. Bármennyire meglepő, a körmünk árulkodhat arról, van-e valamilyen bőrbetegségünk, például a pikkelysömör első jelei itt mutatkoznak. Belgyógyászati megbetegedéseket, vese- vagy májbetegségeket is jelezhet, ha nagy fehéres elszíneződést látunk a körmön, míg a fekete csík melanómára, az óraüvegszerűen előreboltosuló köröm szív- vagy tüdőbetegséghez kapcsolódhat, az elsárgult köröm különféle fertőzések jelzője lehet. Hosszan szedett gyógyszerek hosszanti barázdákat okozhatnak. Ha nem elég jó a végtagok oxigén ellátottsága, akkor megvastagodhat a körmünk” – sorolja a szakember. Ugyanakkor rögtön hozzáteszi: senki ne ijedjen meg, ha elváltozásokat lát, nem kell a legrosszabbra gondolni. Helyesebb csupán a markáns elváltozásokra odafigyelni, azok kapcsán kikérni orvosunk véleményét.

Azt a kérdést, hogy vitamin, ásványi elem vagy nyomelem hiányát mutatja-e a körömelváltozás, a Pécsi Tudományegyetemen jelenleg is kutatják. A dr. Gyulai Rolland által vezetett vizsgálatban elsődlegesen arra kíváncsiak, az esztétikai elváltozások mire utalhatnak – ha ez kiderül, a városi legendákkal is leszámolhatunk. „Amikor megjelenik egy folt, berepedezés, hullámosodás, akkor az orvosok többnyire azt mondják, hogy szedjünk vitamint, mert valószínűleg vitaminhiány áll az elváltozás hátterében. Csakhogy erre mindeddig nem volt tudományos bizonyíték. Azt is gyakran halljuk, hogy vitamint szedhet nyugodtan bárki, abból baja nem lesz, csakhogy ez sem feltétlenül igaz, hiszen ezeket is túl lehet adagolni. Jobb volna – és erre törekszünk a kutatásunkkal – tudni, milyen elváltozásokat okozhat a vitamin-, ásványianyag- vagy nyomelemhiány, így a körömrendellenességeket lehetne célzottan kezelni” – osztja meg dr. Gyulai Rolland SZTE Szentgyörgyi Albert Klinikai Központ Bőrgyógyászati és Allergológiai Klinika illetve jelen kutatás vezetője.

A közösségi kutatásba azok jelentkezhetnek, akiknek van valamilyen – nem túl komoly – elváltozás a körmén. „Előzetes szűrés alapján kiválogatjuk azokat, akik bevonhatók a kutatásba. Az ő körmükről egy speciális eszközzel felvételt készítünk, részben látható, részben speciális – ultraibolya és polarizált – fénnyel, amelyek különböző információkat szolgáltatnak a köröm színéről. Emellett van egy speciális modul, ami 3D-ben leképezi a körmöt, ezzel az esetleges hullámosságot is érzékeljük. A jelentkezőktől vért is veszünk, így megtudjuk, mennyi A-, B-, C-, D-, E-, H-vitamin, illetve milyen ásványi anyagok milyen arányban vannak jelen a szervezetében. Mivel már több mint 350 résztvevő csatlakozott, és mindenkinek mind a 10 körméről 25-30 felvétel készül, elképesztő mennyiségű képanyagunk van. Amint elkészülnek a laboreredmények, egy mesterséges intelligenciával működő rendszer kielemzi az adathalmazt, így kiderült, van-e összefüggés az elváltozások, és bizonyos anyagok hiánya vagy túlsúlya között.”

Az eddigi eredmények alapján arra is van példa, hogy valakinek bizonyos nyomelemekből extrém sok van a szervezetében, ami arra utalhat, hogy bizonyos készítmények szedésével túladagolják magukat. „Például a haj- és a körömelváltozásokra szedett szelénium esetén láttuk többször, hogy extrém magasak az értékek” – emeli ki a szakember.

A kutatás jövő év februárjában zárul, addigra várhatóan nagyjából 500 résztvevő adatai kerülnek a rendszerbe. Ha az elemzések tényleges összefüggést mutatnak ki a körömelváltozások és a vitaminhiányok között, akkor a kutatók kidolgozhatnak egy olyan vizsgálati eljárást, amit már a nagyközönség is használhat. „Például meg tudjuk csinálni, hogy valaki bemegy a patikába, ott lefotózzák a körmét és a kép alapján meg tudják mondani, hogy milyen vitamin, ásványi anyag vagy nyomelem hiányzik a szervezetéből. Anélkül, hogy vért vennének tőle” – fest fel egy lehetséges jövőbeni gyógyítási módszert dr. Gyulai Rolland.

Ha szeretnénk ehhez közelebb kerülni, segíthetünk: a Pécsi Tudományegyetemen zajló kutatásra még várják a jelentkezőket, akik a visionail.hu oldalon regisztrálhatnak.

 

Ajánljuk még:

„Ez nem egy napi mulatság, hanem az életünk” – Rosta Endre busómaszk-faragó mester a Busójárás kulisszatitkairól

A busójárás évszázados tél-, vagy ha úgy tetszik, törökűző mulatságként van jelen a helyiek életében – közel egész évben. Szinte mindegyik itteni családban hónapokig készülnek az ominózus hétvégére, ugyanis a néphagyomány őrzése sok-sok energiát megkíván. Rosta Endre busómaszk-faragó mesterrel, népi iparművésszel, a Busóudvar vezetőjének segítségével pillanthattunk most a kulisszák mögé.

 

Már követem az oldalt

X