Egészség

Lassan népbetegség lesz? Az időskori refluxról

Gerontológiai kutatóként az ötven év feletti korosztálynak különféle szakmai előadásokat tartva rendszeresen találkozom azzal, hogy az idősebb hallgatók reflux-problémákra panaszkodnak. Amikor ezt a hivatást elkezdtem, 2010 körül ez még sokkal ritkább volt. Vajon miért lett ilyen gyakori, és mit tehetünk a reflux enyhítéséért, esetleg gyógyításáért?

Elsőként kezdjük azzal, hogy mi is a reflux? A betegség neve latinul „visszafolyást” jelent, s a név pontosan leírja azt, hogy a gyomorsav különféle okok miatt visszafelé is folyik, a nyelőcső felé, s ezzel rengeteg problémát okoz. A reflux első tüneteinél az emberek még csak rekedtségre, esetleg enyhe köhögésre vagy mellkas-kaparásra panaszkodnak (előbbi kapcsán sokan először Covidra, utóbbi kapcsán először infarktusra asszociálnak), később erősödhet, vagy akár állandósulhat a nyelőcső-fájdalom. A reflux kisugározhat a hátba és a fülekbe is, tehát egy komplex, széleskörű diszkomfortérzést keltő problémáról van szó, amely megfelelő terápia nélkül súlyos következményekkel is járhat.

Mindez a tünetfelsorolás azonban még nem válasz arra a kérdésre, miért van egyre több refluxos az idősebbek között. Én két okot látok: az egyre könnyebben és szélesebb körben elérhető mozgásprogram ellenére az idősebb korosztály alig mozog többet, mint az előző évtizedekben, sőt, egyre több időt töltünk mindannyian az internet vagy a tévé előtt, s ez nem segít az emésztés természetes folyamatainak. Ráadásul rengeteg olyan idősebb ember van, aki fekve, komolyabb felpolcolás nélkül internetezik vagy néz tévét, ami szintén káros. Mindezek mellett pedig az is elmondható, hogy hiába a sok reformétkezési program és a csapból is folyó diéta, továbbra is gyakran fogyasztjuk a zsíros és cukros ételeket, miközben kevés zöldséget és gyümölcsöt fogyasztunk. Ne csodálkozzunk tehát, ha egy cukrászdai görbe este vagy egy éttermi trakta után botrányos dolgok zajlanak testünk emésztőrendszerében, és a savtermelés túlteng.

Mi a teendő, ha a reflux első tüneteit érzékeljük? Nagyon fontos, hogy ne kezdjük el magunkat gyógyítgatni, hanem forduljunk a körzeti orvoshoz, aki elsőként néhány rutinvizsgálatot végeztet el, majd biztosan elküld gasztroenterológiai szakrendelésre. Nem lehet eléggé hangsúlyozni: enélkül akár hosszú hónapokig is szenvedhetünk a refluxszal, pedig több fajta gyógyszer is rendelkezésre áll. Ezzel együtt ma már teljesen rutinmegoldás az éber vagy altatásban elvégzett gasztroszkópia is, amelynek jóvoltából pontosan látszik a probléma.

Amennyiben bebizonyosodik a reflux, el kell kezdenünk a megfelelő diétát. Jó hír, hogy számos étel kifejezetten reflux-barát, ilyen például a müzliszelet vagy a nem sós és nem olajos popcorn, de sovány tejet is szoktak ajánlani a szakértők. A húsfogyasztást sem kell abbahagyni, de elsősorban tiszta és zsírtalan csirkehúst érdemes fogyasztani, továbbá nagyon fontos a rendszeres, de kevés étkezés. Egyszóval kétóránként nyugodtan fogyaszthatunk egy pár falat refluxbarát ételt. Nagyon fontos az is, hogy a folyadékfogyasztásunkból a szénsavas üdítőket és a koffeint mindenképpen hagyjuk el, és ha lehet, csak tiszta, szénsavmentes ásványvizet igyunk.

Lefekvés előtt pár órával együnk utoljára, és akkor se túl sokat. Ezzel együtt lényeges, hogy fejünket felpolcolva, kissé emeltebben aludjunk, hogy a sav a gravitációnak engedve visszafolyjon a saját helyére. A gasztroenterológus-szakember pedig el fogja mondani nekünk, mely gyógyszert meddig szedjük, és kiegészítsük-e a terápiát gyógynövényteákkal (például fehér akáccal).

Fontos tudni tehát, hogy a reflux lassan népbetegség, de nem gyógyíthatatlan. Az életmód átalakításával elviselhető, sőt: jó esetben gyógyítható is. Ne habozzunk tehát az első tüneteknél gasztroenterológus szakemberhez fordulni!

 

Ajánljuk még:

Három nővér étrend: hatezer éve bizonyítja, hogy jót tesz

Közép-Amerika gazdag történelmi és kulturális hagyományokkal rendelkezik az őslakosok révén, és ezekben különleges szerepe van az élelmiszerkészítésnek és táplálkozásnak. E kultúra egyik fontos eleme a három nővér étrend, ami közel hatezer (mások szerint nyolcezer) éves múltra tekint vissza. Három alapvető növényi összetevőn alapul: a bab, a tök és a kukorica gyakori fogyasztásán. 

 

Már követem az oldalt

X