Egészség

Kicsi, nagy, kemény, pehely vagy memória: párnakisokos a pihentető alvás érdekében

A legmegfelelőbb párna kiválasztásakor az egyik legfontosabb szempont az, milyen pozícióban szeretünk aludni. Mivel a párna jelentősen befolyásolja az alvásunk és az ébredésünk minőségét, érdemes átgondoltan dönteni. Ne a párnánkon múljon az a bizonyos pihentető, minőségi alvás.

Egyetlen kispárnán alszom. Nem volt ez mindig így, gyerekkoromban, emlékszem, nagypárnám is volt, azon egy kisebb, és úgy hajtottam álomra a fejemet minden este. Felnőttként tapasztaltam ki, hogy jobban alszom, ha csak egyetlen kispárnát használok, ami lehet egy kicsit keményebb is. A párom ezzel ellentétben nagypárnapárti.

A párna alapvető célja, hogy megtámassza a fejünket, a nyakat és a vállat, hogy azok kényemesen és optimálisan illeszkedjenek alvás közben is a gerinchez. Persze legény legyen a talpán, aki a manapság jellemző hatalmas választékból kibogarássza a legjobbat, különösen, ha valaki nyakfájósabb vagy éppen gyermeket vár – számos sajátos szempont is befolyásolhatja a jó döntést.

Létezik-e a tökéletes párna?

Valószínűleg igen, és ha szerencsések vagyunk egy ilyen tökéletes párnán alszunk el minden este. Ez a tökéletesség természetesen egyénfüggő, hiszen attól is függ a választás, hogy valaki milyen pozícióban szeret aludni. A gerinc igazodása a jó testtartás és az általános egészség kulcsfontosságú eleme.

A párna akkor megfelelő, ha a fejet, a nyakat és a gerincet is egyaránt ideális helyzetben tartja.

Ez segít megelőzni a nyak és a hát fájdalmát, valamint csökkenti a testre nehezedő nyomás mértékét.

Hanyatt, oldalt vagy hason

Volt egyszer egy méregdrága, memóriahabos párnánk, amin nem szerettem aludni, mert azonkívül, hogy az oldalamon fekszem a legszívesebben, gyakran fordulok a hasamra. Ahhoz pedig kifejezetten magas volt: azóta tudom, hogy a párna kiválasztásakor fontos figyelembe venni azt, hogyan alszunk a legszívesebben.

  • Hanyatt fekve alvás. Ebben az esetben érdemes olyan párnát választani, amelyik támogatja a nyak természetes ívét. Egyik lehetőség erre, ha a párna alsó harmada egy kicsit magasabb, és enyhén lejt a közepe felé, ahová majd a fejünket helyezzük. De a közepes vagy vékony párnamagasság is elegendő támasztékot nyújthat a fejnek anélkül, hogy megváltoztatná a nyak szögét. Emellett fontos lehet, hogy a párna közepesen kemény legyen, ami lehetővé teszi a fej és a gerinc stabilitását. A túl lapos párnán hátrabukik a fejünk, ami később problémákat okozhat. A memóriapárna jó választásnak tűnik ebben az esetben.
  • Oldalt fekve alvás. A legtöbb ember így alszik, magzatpózban vagy egyenes testtartással. Itt a vállak szélessége nagyban befolyásolhatja a párnaválasztást. Érdemes olyan vastagot beszerezni, hogy a nyakunk és a gerincünk egy vonalban helyezkedjen el, így alvás közben egyiket se erőltessük meg. A közepestől a keményig bármelyik jó választás lehet, a töltelék szempontjából a memóriahab ebben az esetben is kényelmes lehet. Ha puhább érintésre vágyunk, pehelypárnát is választhatunk – nekem egyébként az van, és nagyon szeretem. Az úgynevezett testpárnák is kényelmesek lehetnek, ez egy olyan, testhossznyi párnatípus, amit maga mellé tesz az ember és oldalról fekszik rá a fejével, kezével, és lábával, mintha ölelné.
  • Hason fekve alvás. Ebben az esetben azt kell megfontolni, melyik testrészünket kell megtámasztani ahhoz, hogy megtartsuk a gerincoszlop megfelelő egyensúlyát. Ez az alvóhelyzet ugyanis megterhelheti a gerinc mellett a hát és a váll izmait is. Hátfájásban szenvedőknek nem is szokták ajánlani a hason alvást a szakemberek. Ha mégis ez a kedvencünk, nincs mit tenni, válasszunk magunknak egy puhább, laposabb párnát, ami pehellyel vagy a tollal van töltve, ezek ugyanis szükség esetén magasabbra is összenyomhatóak.

Egyéb, mégis fontos szempontok

A testtartás mellett még számos szempont befolyásolhatja a kényelmünket, mint a párna alakja, mérete és anyaga, sőt, még az ágynemű anyaga is fontos lehet. A klasszikus párna téglalap alakú, és többféle méretben kapható. Egyéb gyakori formák közé tartoznak az úgynevezett nyakpárnák, amelyeknek lekerekített sarkai a fejhez és a nyakhoz illeszkednek. Illetve vannak az említett testpárnák, amelyek a fejtől a csípőig nyújtanak támasztékot a használójának. A párna mérete az ágy szélessége szempontjából lehet fontos, de emellett  a magasságának, vagyis a vastagságának van szerepe a fej és a nyak alátámasztásában.

Töltet a pihentető alvás érdekében

A párna anyaga határozza meg a magasságát és a szilárdságát, ez pedig fontos a nyakunkat és a vállunkat illetően, a gerincünk egészséges helyzetének megtartásában. Emellett befolyásolhatja a testhőmérséklet szabályozását is, márpedig az alacsonyabb testhőmérséklet általában jobb minőségű alvást eredményez. A légáteresztő töltőanyag és párnahuzat csökkentheti alvás közben a testhőmérsékletet, ezáltal az alvás közbeni izzadás valószínűségét is. Az allergiások, valamint a bizonyos anyagokra érzékenyek pedig minden bizonnyal fokozottan ügyelnek arra is, mi van a párnájukban:

  • Pehely. A pehely töltelék a kacsa vagy liba aljtollazatából származik. Rendkívül puha anyag, amely gyorsan ellaposodik. Bár eleve alacsony támaszt nyújt, a pehelypárnát még így is gyakran fel kell verni. Azoknak ajánlott, akiknek nincs szükségük nagyobb alátámasztásra alvás közben.
  • Toll. Természetesen a tollak is madaraktól származnak, de ezek inkább a madár külső tollborítását jelentik, mint az aljtollazatot. Laposabbak, mint a pehelypárnák, viszont keményebbek, és kevesebb hőt tárolnak.
  • Memóriahab. Szilárd habszivacsból vagy memóriahab-darabkák felhasználásával készül. Az ilyen párnával jobban megtámaszthatjuk a fejünket és alkalmazkodhat az alvás közbeni mozgásunkhoz. A memóriahab jellemzően sűrűbb és kevésbé jól lélegzik, mint más anyagok.
  • Poliészter. Hasonlít a pamuthoz, egyébként az egyik leggyakoribb és a legolcsóbb párnatöltelék. A poratkák azonban szeretik a szintetikus párnabetéteket, ezért allergiás vagy arra hajlamos embereknek érdemes kerülniük ezt az anyagot.
  • Hajdina. A hajdina párnatöltelék száraz magvakból készül. Ez a töltőanyag általában nagyon szilárd, és a fej és a nyak körül formálható, továbbá jól biztosítja az alvás közbeni, hűvösebb testhőmérsékletet.

Mikor vegyünk új párnát a régi helyett?

Bármilyen gondosan is választjuk ki a párnánkat, sajnos előbb-utóbb le kell cserélnünk egy újra. Állítólag az lenne a legjobb, ha kétévente beszereznénk egyet, a jobb minőségű memóriahabok körülbelül három évig bírják. Ha nem vagyunk benne biztosak, hogy a párnánk megérett-e már a cserére vagy sem, vizsgáljuk meg a következő szempontok szerint:

  • foltos-e a huzat;
  • van-e bármilyen szaga;
  • megkopott-e a használatban;
  • tartja-e még az eredeti alakját, formáját, vagy vesztett belőle?

Ha ezekre a kérdésekre igennel válaszoltunk, akkor bizony nincs mese, be kell szereznünk egy újat, ami megint hű társunk lehet minden este. A párnát egyébként valóban nem célszerű nagyon sokáig megtartani, mert baktériumok, poratkák vagy akár penész is megtelepedhet a belsejében.

Online is beszerezhetjük, a részletes leírások segítségünkre lehetnek a válogatásban, de talán érdemes inkább bemenni az áruházba, hogy megvizsgálhassuk magunk is a kiszemelt párnát. Például letesztelhetjük a keménységét: tegyük a párnát egy sima felületre és nyomjuk meg a tenyerünkkel addig, amíg az eredeti vastagságának a felét el nem érjük. Egy keményebb párna nagyobb nyomást igényel, a puha kisebbet. Ebből pedig következtethetünk arra, hogy valóban megfelelő támaszt nyújt-e számunkra alvás közben. Egy másik teszt: vegyük a kezünkbe a párnát és nyomkodjuk meg egy kicsit. Akkor jó, ha visszanyeri az alakját, mert az egyenletes formájú és töltetű párna általában kényelmesebb. Végül vizsgáljuk meg a párna külső anyagát és a varrást, egy stabilan, erős anyagból készített párna élettartama lényegesen hosszabb.